Norge

Lommemann-siktet i samtaler med overgrepsdømt lærer

Bergens-mannen (56), som er siktet i Lommemann-saken, har i flere uker vært på samme avdeling i Ila fengsel som en overgrepsdømt lærer fra Nittedal.

Mannen som er siktet i Lommemann-saken kan være i ferd med å endre strategi. Foto: BERGENS TIDENDE

  • Hans O. Torgersen (multimedia)

Advokat Gunhild Lærum, som denne uken overraskende overtok som forsvarer i Lommemann-saken, var forsvarer for læreren da han for en måned siden ble dømt til seks års forvaring for seksuelle overgrep mot gutter.

Samtaler

Samtaler med den overgrepsdømte læreren i fengselet og besøk av en nær slektning er sannsynlig noe av bakgrunnen for skiftet av forsvarer i Lommemann-saken.

Mange ble overrasket da Bergens-mannen (56) vraket den kjente og omstridte advokat Tor Erling Staff til fordel for den mer ukjente Lillestrøm-advokaten Lærum.

Etter det Aftenposten.no erfarer, har Bergens-mannen og den like gamle læreren de siste ukene hatt mye kontakt. Da bergenseren for en tid siden skulle ut av den delvis selvpålagte isolasjonen i fengselet, valgte fengselsledelsen med omhu hvilke fanger han skulle sammen med. De valgte blant andre innsatte med samme type siktelse eller dom.

Mindre fare for angrep

Fengselsledelsen mener, etter det Aftenposten forstår, at det dermed er mindre fare for at andre innsatte går til angrep på bergenseren. Innsatte som er siktet eller dømt for overgrep mot barn er lavest på rangstien blant fangene og risikerer å bli utsatt for vold og trusler.

Bergens-mannen har hittil valgt å ikke samarbeide med politiet. Læreren fra Nittedal valgte stikk motsatt strategi da han ble pågrepet. Han la alle kortene på bordet og innrømmet overgrep mot 15 barn. Flere av forholdene var foreldet og han ble dømt for seks overgrep mot gutter i alderen 11-15 år i perioden 1999 til 2006. Noen av overgrepene var samleie.

I tillegg til samtalene med læreren, har Bergens-mannen hatt besøk datteren sin. Hun skal tidlig i saken ha ment at han burde tilstå det han eventuelt har gjort.

— Den kommentar jeg har til forsvarerbyttet, er at han av eget ønske har kontaktet meg og bedt meg overta som forsvarer. Det tar jeg som en tillitserklæring. Vi vet at innsatte snakker sammen, men om det er grunnlaget her, har jeg ingen formening om, sier advokat Gunhild Lærum.

Les også

  1. Åpner for å gå i avhør

  2. Lommemann-siktet har kastet Staff som forsvarer