Norge

Derfor lukker han Facebook

Forfatter og blogger Eirik Newth er en av landet fremste teknotrendanalytikere. Nå gir han opp Facebook, blant annet på grunn av «creepy» personvernrutiner.

- Ikke bare vet Facebook hvem jeg er og hvor jeg bor, hva jeg liker og hvor jeg står politisk, men de vet også hvem mine slektninger og venner er, sier Eirik Newth. Foto: MORTEN HOLM, SCANPIX

 • Frode Bjerkestrand

— Du har offentlig erklært at du forlater Facebook. Hva er den viktigste grunnen?

— Jeg har vært aktiv på sosiale nettsteder siden denne bølgen begynte, og har droppet ut av de fleste. I tilfellet Facebook skyldes det først og fremst at jeg aldri ble varm i trøyen der. Facebook er et salig kaos av blogg, fotoalbum, chat, spill, butikk, støttegrupper og Gud vet hva, og for meg ble det for mye på en gang. Jeg foretrekker tydeligvis enklere forhold, som minimalistiske Twitter, sier Newth til bt.no.

- Ligger det noe politisk eller ideologisk signal bak utmeldingen din, og kan du i så fall forklare det?

— Den andre årsaken til at jeg logget meg av, var personvernpolitikken til Facebook. Jeg er ingen personvernfundamentalist - jeg har forståelse for begge sider i debatten om datalagringsdirektivet, for eksempel - men følelsen av at jeg befant meg på et nettsted som lever av å vite stadig mer om sine brukere, ble etter hvert beklemmende.

Man er i ferd med å bygge opp en global persondatabase uten historisk sidestykke.
Eirik Newth

- Du kaller Facebooks personvernpolitikk for «creepy». Hva mener du med det?

— Fordi Facebook hovedsakelig baserer seg på folks virkelige navn og har vokst seg så stor, er man i ferd med å bygge opp en global persondatabase uten historisk sidestykke. Ikke bare vet Facebook hvem jeg er og hvor jeg bor, hva jeg liker og hvor jeg står politisk, men de vet også hvem mine slektninger og venner er. Ikke minst er det kunnskapen om våre sosiale nettverk som gjør Facebook-basen enestående - og skremmende. Vi har ingen garanti for at denne kunnskapen alltid vil bli brukt til Facebook-brukernes gavn, og vår mulighet til innsyn i et stort amerikansk dataselskap er minimal. Bedre blir det ikke når Facebook i økende grad lar tredjepartsapplikasjoner få tilgang til dine data, som telefonnummer og privatadresse.

- Hva er Facebooks beste egenskaper?

— Det sosiale aspektet. Ingen andre har som Facebook klart å bygge bro mellom vårt virkelige liv og det virtuelle. Rent konkret betyr det at folk flest med Facebook har en enestående mulighet til å finne gamle kjente og holde kontakt med vennekretsen, for eksempel. Det er en genuin verdi for mange.

- Og de verste?

— Med unntak av personvernaspektet er det brukeropplevelsen. Helt til det siste var jeg usikker på om jeg var venn eller bare tilhenger av folk, jeg skjønte aldri hvordan Facebook valgte ut oppdateringene jeg leste, og jeg aner ikke om sikkerhetsinstillingene var slik jeg ønsket. For alt jeg vet var min Facebook-konto synlig for all verden. Det var i så fall ikke meningen!

Jeg skjønte aldri hvordan Facebook valgte ut oppdateringene jeg leste, og jeg aner ikke om sikkerhetsinstillingene var slik jeg ønsket.
Eirik Newth

- Kan en halv milliard Facebook-medlemmer ta feil? Hva er i så fall Facebooks skjulte agenda?

— Jeg skal ikke påstå at at det er direkte feil å være på Facebook nå, min avlogging står for egen regning. Ellers er jo Facebooks agenda den samme som for alle andre aksjeselskap: å generere overskudd til aksjonærene.

- Ser du lignende trekk hos andre sosiale medier?

— Bevares, ja. Google har for eksempel den samme politikken, og innsamling av sensitive persondata blir stadig vanligere i apps på mobiltelefoner. Men Facebook er kongen, i kraft av sin størrelse og bredde.

- «Alle store gratisleverandører gjør brukerne og deres liv til sitt viktigste produkt», skriver du. Kan du utdype dette?

— Informasjonen som samles inn om oss av Google og Facebook brukes som grunnlag for reklamesalg, og kan selges videre til andre aktører. Med kunnskapen de har om sine brukere kan innsalget av reklame bli spesifikt, og det endelige målet er jo å lage reklame som er skreddersydd deg og dine interesser.

- Hva sier den enorme oppslutningen om vanlige folks kompetanse og kunnskap om sosiale medier?

— Kompetansen varierer sterkt, er mitt inntrykk. På Facebook kom jeg stadig over folk som tydeligvis ikke tenkte over hvordan de blottla seg selv, familie og venner. På den annen side finnes det også mange på Facebook som har lang erfaring med sosiale nettmedier, og utmerket godt vet hva nettstedet står for. Disse brukerne gjør en annen avveining enn den jeg har gjort, rett og slett.

Eirik Newth er astrofysiker og en ivrig blogger. FOTO: MORTEN HOLM, SCANPIX Foto: Holm, Morten

— Hvor viktige anser du disse innvendingene? Nok til å oppfordre til masseflukt?

— Nei, men jeg syns Facebook-brukere bør følge nøye med utviklingen, ikke minst på mobilfeltet. Vi kommer til å tilbringe mye mer tid på Facebook fra mobilen i fremtiden, hvilket gir helt nye muligheter for å overvåke brukerne fra minutt til minutt og selge skreddersydd reklame.

- Jeg ser at du bare har deaktivert kontoen, slik at alt du har lagt ut er lagret. Hva skal til for å friste deg tilbake til Facebook?

— Det samme som kunne friste meg tilbake til steder som Friendster, LinkedIn og Orkut. Det vil si ingenting jeg kan komme på.

Deler du Newths Facebook-frykt? Si din mening her.

 1. Les også

  Farvel, Facebook

 2. Les også

  Mediekjør stanser Facebook-salg

 3. Les også

  Facebook verdsatt til 50 milliarder dollar

 4. Les også

  Nå kan alle se hvor du er

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Mange snakker om å forlate Facebook. Eirik Newth gjorde det i 2011, men kom tilbake av en enkel grunn.

 2. KULTUR

  Livet uten Facebook

 3. KULTUR

  Nå vil Facebook og Instagram at du skal bruke mindre tid på dem

 4. KOMMENTAR

  Bør vi lytte til denne mannen?

 5. DIGITAL

  Vurderer du å «slå opp» med Facebook? Her er noen alternativer

 6. VERDEN

  Her er årsakene til at Facebook-skandalen rammer så hardt