– Hundrevis torturert av Egypts hær

Den egyptiske hæren har i all hemmelighet arrestert hundrevis av regimekritiske demonstranter. Noen av dem skal også ha blitt torturert.

Forholdet mellom demonstrantene og hæren har fremstått som idyllisk på Frigjøringsplassen i Kairo. Nå kommer det frem rapporter om at hæren har arrestert og torturert flere demonstranter.

Les også:

Hæren hevder den er nøytral til demonstrasjonene som har rystet Egypt de siste ukene, men vitner og menneskerettighetsorganisasjoner anklager den for både å ha arrestert og torturert regimemotstandere, skriver den britiske avisen The Guardian.

Hossam Bahgat, som er leder for Det egyptiske initiativ for personlige rettigheter i Kairo, sier til avisen hvem han mener er blitt arrestert.

– Det er et bredt utvalg: fra folk som har vært til stede ved protestene eller har brutt portforbudet, til folk som har snakket tilbake til en offiser eller er blitt overlatt til hæren fordi de så mistenkelige ut eller så ut som utlendinger, sier han.

Slått av soldater

En mann sa til The Guardian at han var blitt arrestert og ført til Det egyptiske museet da han fraktet medisinsk utstyr til de improviserte klinikkene på Tahrir-plassen.

– Jeg var i en sidegate da en soldat stanset meg og spurte hvor jeg skulle hen. Han anklaget meg for å jobbe for utenlandske fiender, og andre soldater kom løpende og begynte å slå meg med våpnene sine, sa han.

– De tok meg til et rom, og soldatene begynte å sparke meg. De fikk tak i en bajonett og truet med å voldta meg med den. De sa jeg kunne dø der eller forsvinne i et fengsel slik at ingen ville vite hvor jeg var blitt av, sa han videre.

Elektriske sjokk

Human Rights Watch fikk en beretning fra en mann som anklaget sin forhørsleder for å ha torturert ham etter at de militære arresterte ham fordi han hadde et flygeblad mot regimet i vesken.

– De begynte å slå meg der i gata med gummibatonger og en elektrisk taser-pistol, slik at jeg fikk støt. Deretter tok de meg til politistasjonen i Abdin, sa han.

Han sa at forhørslederen ga ham elektriske sjokk over hele kroppen, to ganger fredag og en dag lørdag.

Forsvunnet

Heba Morayef, som arbeider for Human Rights Watch i Kairo, frykter at noen som blir arrestert, ikke blir løslatt igjen.

– Mange familier har ringt oss og sier de ikke finner sine sønner og at de er forsvunnet. Jeg tror det som skjer er at de er blitt arrestert av de militære, sier Morayef.

En mann som meldes savnet, er Kareem Amer som nylig satt fire år i fengsel for å ha kritisert president Hosni Mubarak. Han ble arrestert mandag kveld.