Norge

Sikkerhetsselskapet forklarer seg: Derfor sviktet overvåkingen

Et sikkerhetssystem som sviktet gang på gang har vært tema flere ganger under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen. Nå står en representant fra selskapet i vitneboksen.

Foto: Politiet/ PST / NTB

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

Det var Stanley security som hadde ansvaret for sikkerhetssystemet på boligen til daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Firmaet hadde satt opp seks kameraer på parets eiendom på Røa. Likevel klarte kameraene aldri å filme en gjerningsperson.

Gang på gang har aktørene i rettssal 250 hørt at kameraene var ute av drift. Aktoratet har sagt at det var Bertheussen som flere ganger slo av kameraene.

Etter lunsjpausen torsdag inntok Espen Nilsen fra Stanley security vitneboksen. Han skal nå forklare seg om sikkerhetsanlegget på eiendommen.

Stanley Security hadde på den tiden avtale med Oslo politidistrikt om å sikring av boligen til statsråd Wara.

– Når kom du først i kontakt med Wara /Bertheussen i forbindelse med denne saken? spurte aktor Thomas Blom.

Nilsen svarte da at han kom i kontakt med Bertheussen fra januar 2019. Det var en måned etter det første hærverket mot boligen på Røa.

Espen Nilsen fra Stanley security i Oslo tingrett torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Han legger i retten vekt på at det er viktig at brukeren er kjent med installasjonen. Dette med tanke på bruken av det.

– Hva er viktigst? Kameraet eller alarmen? ønsket Blom å vite.

– Det er viktigst med alarmen. Kameraene har ikke noe varslingssystem, svarte Nilsen.

Under forklaringen kom det frem at lisensen på noen av kameraene gikk ut. Derfor sluttet de å fungere i en periode. Det skjedde fordi de måtte sette opp kameraer ganske raskt. Derfor hadde de ikke fullstendig oversikt over lisensene.

Ved ett av tilfellene måtte håndverkere som jobbet i kjelleren til Wara og Bertheussen ta strømmen. Dette skapte også problemer for kameraene.

Aktor Blom viste i retten en god del meldinger mellom Bertheussen og Nilsen om problemer rundt kameraene. I en periode var det kun ett av seks kameraer som fungerte. Etter noen dager klarte selskapet å få liv i alle seks.

Les også

Bertheussen: – Det eneste de eldgamle dommene sier om meg, er at jeg tilsto alt

«Null stress»

På spørsmål fra aktor sier Nilsen at han har hatt et godt samarbeid med Bertheussen hele veien.

– Var dere ofte innom Vækerøveien for å ordne opp i problemer? spurte forsvarer Bernt Heiberg.

– Da jeg tok over der i januar 2019, så var jeg der ukentlig. Det er over snittet, men det var et stort anlegg, svarte Nilsen.

Ved ett av tilfellene hadde Bertheussen sagt til Nilsen at det ikke var så viktig med sikkerhet den helgen Wara var bortreist. Det var den helgen noen tente på bilen. Bertheussen skrev da i en SMS til Nilsen at «det var null stress» med sikkerheten fordi Wara ikke var hjemme.

Nilsen sa da ifra til politiet om at Bertheussen ikke ønsket at teknikere fra selskapet kom for å ordne kameraene da Wara ikke var hjemme. Politiet ga da beskjed til Nilsen om at det var ok siden Wara var bortreist.

Torsdag kom det igjen frem i retten at Bertheussen ikke ønsket til å ha skjult kamera på eiendommen og bilen, slik PST hadde foreslått.

Les også

PST: Slik var de siste dagene før Bertheussen ble mistenkt. Opplysningene fikk Bertheussen til å reagere.

Kameraene blir et sentralt tema i prosedyren

Statsadvokat Frederik Ranke sier at problemer rundt kameraovervåkingen blir et tema under aktoratets prosedyre i neste uke.

– Vi vil kommentere dette i prosedyren, men vi mener at kameraene ble utkoblet av den tiltalte, sier Ranke.

Forsvarer Bernt Heiberg sier at Bertheussen aldri har slått av kameraet i den hensikt at de ikke skal filme det som skjedde.

– Det er flere forskjellige muligheter for at kameraene kan ha falt av. Det kan ha skjedd når hun har prøvd å få de til å fungere. Det kan også ha skjedd at det har kommet lutrester på kablene, slik at kontakten mellom switchen og kabelen falt bort, sier han.

Det er tidligere i saken dokumentert at Bertheussen hadde et lite pretzelbakeri i garasjen der det ofte var produksjon. Hun brukte lut i forbindelse med bakingen.

Les mer om

  1. PST
  2. Tor Mikkel Wara
  3. Ingvil Smines Tybring-Gjedde