Aktor mener IS-tiltalt kvinne ønsket våpen da hun kom til Syria

Hva visste den IS-tiltalte kvinnen før hun reiste til Syria? Ganske mye, mener aktoratet. Forsvareren sier hun ble holdt i IS med tvang.

Mandag startet rettssaken mot den IS-tiltalte oslokvinnen som i 2020 ble hentet ut av Al-Hol-leiren sammen med sine to barn. Aktoratet mener at dette ble hennes jihad (hellige krig): Reise til Syria og støtte Bastian Vasquez som dro i krig og var med på terror.

Tiltalte visste at Bastian Vasquez var en aktiv fremmedkriger i en terrororganisasjon da hun reiste til ham i Syria i februar 2015. Det mener aktoratet i rettssaken mot den IS-tiltalte kvinnen. Hun forberedte seg ved å samle inn penger, 40.000–60.000 kroner, før hun dro.

Ifølge aktoratet skal hun ha gitt uttrykk for at hun ønsket våpen da hun kom til Syria. Dette avviser tiltalte.

Klokken 9 startet rettssaken mot den 30 år gamle norske kvinnen som er tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

Påtalemyndigheten mener at hun har lagt til rette for ektemennenes deltagelse i terrororganisasjonen ved å passe barn og ta seg av oppgaver i hjemmet.

På spørsmål om hun erkjenner straffskyld, svarte kvinnen:

– Nei.

Les også

Hun er den første norske kvinnen tiltalt for IS-deltagelse. Nå skal hun forklare seg.

Radikalisert

Statsadvokat og aktor Geir Evanger snakket mye i sitt innledningsforedrag mandag om den såkalte radikaliseringsprosessen til kvinnen. Aktor mener hun ble stadig mer religiøs og mer radikal i sitt syn på islam, etter å ha blitt med i organisasjonen Islam Net.

Det var gjennom Islam Net at hun møtte tre kvinner, de to søstrene fra Bærum og Aisha Shezadi fra Bærum. De fire unge venninnene endte alle opp i Syria, gift med IS-krigere.

Gjennom Islam Net kom de i kontakt med et mer ekstremt, mannsdominert miljø: Profetens Ummah.

Der ble tiltalte kjent med Bastian Vasquez, som hun i løpet av høsten 2012 ble sammen med. De forlovet seg i november samme år. Rundt tre uker senere dro han til Syria og ble en del av terrororganisasjonen Jabhat al-Nusra. Senere skulle han også bli en del av IS.

Et sentralt spørsmål for retten blir hva 30-åringen visste da hun reiste til Syria i februar 2013. I forkant av reisen til Syria giftet den da 22 år gamle kvinnen seg med en av de mest profilerte norske IS-medlemmene, Bastian Vasquez.

I retten vil det bli lagt frem avlyttede telefonsamtaler. Disse blir sentrale for kvinnens radikaliseringsprosessen og hvorfor hun reise til Syria, sier aktor.

– Man dannet seg etter hvert et godt bilde av situasjonen hennes før hun reiste. Dette skyldes i stor grad at PST hadde avlyttede telefonsamtaler mellom henne og Vasquez fra 2012.

Kvinnene var «uvurderlige støttespillere»

Lengre deler av aktors innledningsforedrag ble brukt til å snakke om situasjonen i Syria i perioden før og etter at den tiltalte kvinnen reiste i februar 2013. Han snakket også om kvinnenes rolle i terrororganisasjonen:

– Koner og mødre var uvurderlige støttespillere for jihad. Voldelig jihad. De var også viktige fordi det ble født barn. Dette var en del av IS’ rekruttering og måte å sikre den neste generasjonen av IS-rekrutter.

Aktor sa at tiltalte hadde vært i en radikaliseringsprosess før hun reiste. Hun hadde vært aktiv i å få også andre kvinner til å reise til Syria, blant annet de tre nevnte bærumskvinnene.

Hun flyttet rundt i Syria. I perioder bodde hun og de norske kvinnene i samme husrekke i nabolaget.

Statsadvokat Geir Evanger før rettssaken startet i Oslo tingrett mandag.

Forsvarer: Ville hjem

Kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, peker på at hans klient reiste til Syria før IS ble etablert i april 2013. Hun reiste i februar 2013.

– Gruppen ble terrorlistet 13. mai 2013. Erklæringen fra IS om et såkalt kalifat skjedde i juli 2014, sier Nordhus.

Han viser også til at hennes kunnskapsnivå om situasjonen og organisasjonen var en annen enn for nordmennene som reiste i 2014.

Han sier også at hun ønsket å reise hjem, men ble holdt tilbake.

– Vi mener hun ble tvunget til å bli. Tjenester begått under tvang er ikke deltagelse, sier Nordhus.

Han stiller også spørsmål ved om den tredje ektemannen hennes var tilknyttet IS på tidspunktet hvor han var gift med tiltalte.

Kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, mener hans klient ble tvunget til å bli i IS.

Skal ha forklart at hun ble utsatt for seksuelle overgrep

Aktor sa at hun etter egen forklaring skal ha forsøkt å stikke av og blitt låst inne. Ektemannen Vasquez skal ha endret seg, ifølge kvinnen.

Hun har forklart at hun skal ha blitt utsatt for vold og seksuelle overgrep.

I april 2015 døde Vasquez da han jobbet med å lage bomber for IS. I perioden etter dødsfallet mottok hun penger fra IS. Ifølge aktor var det mange menn som ønsket å gifte seg med henne.

– I midten av september 2015 giftet hun seg igjen. De reiste i september eller oktober til Raqqa. Den nye ektemannen mener vi også var fremmedkriger, men han var også shariadommer, sier aktor.

Den tiltalte skal ha forklart i avhør med PST at også denne ektemannen utsatte henne for seksuelle overgrep.

Den tiltaltes forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, påpekte at aktors forklaring om hva hun har forklart er ikke dekkende for hva hun selv har forklart seg om.

– Hun har gitt veldig mye informasjon

Med håret hengende fritt, uten niqab og hijab, kom den IS-tiltalte kvinnen til Oslo tingrett mandag morgen. Iført beige boblejakke og lyse bukser gikk 30-åringen inn i rettssal 250 sammen med sine forsvarere. Klokken 9.38 hadde hun tatt plass mellom forsvarerne sine.

Inne i salen hilste hun raskt på statsadvokat og aktor Geir Evanger.

Kvinnen har i en rekke avhør delt informasjon til både PST og Oslo politidistrikt. Der skal hun ha delt mye informasjon om terrororganisasjonen og livet i Syria.

Evanger bekrefter at opplysningene kvinnen har gitt i avhør også kan være av betydning andre saker.

– Hun har gitt veldig mye informasjon, også informasjon som potensielt har betydning i andre saker.

Nils Christian Nordhus, kvinnens forsvarer, utenfor Oslo tingrett mandag.
Les også

Jihadister halshugget venninnen og sendte henne filmen. Det som skjer i 28-åringens hjemby, viser hvorfor IS vokser igjen.

Etter at kvinnen og hennes to barn ble hentet tilbake til Norge i midten av januar i fjor, ble hun sittende i varetekt. Mandag i forrige uke ble hun løslatt. Én uke før rettssaken.

– Vilkårene for å holde henne i varetekt er ikke lenger til stede, uttalte seniorrådgiver Annett Aamodt i PST til Aftenposten.

Kvinnen har dermed tilbragt den siste uken før rettssaken ute i det fri.

Kvinnen og de to barna hennes kom fra IS-området til flyktningleiren i Al-Hol i Syria i mars 2019.