Regjeringen avlyser skriftlig eksamen for elever på ungdomsskolen og videregående

Regjeringen avlyser skriftlig eksamen i vår for elever i ungdomsskolen og videregående skole. Det kom frem da kunnskapsminister Guri Melby holdt pressekonferanse kl 11 mandag formiddag.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby presenterte nyheten om avlysningen av eksamen under en pressekonferanse mandag formiddag.

Saken oppdateres

Bakgrunnen er at mange elever har fått store deler av undervisningen digitalt på grunn av pandemien.

Utdanningsdirektoratet hadde anbefalt å avlyse eksamen.

Melby fremholdt at det avgjørende var rettferdighetsprinsippet for årets avgangskull. De kan ha fått svært forskjelllig undervisning fra skole til skole.

Angår over 240.000 elever

– En felles og lik skriftlig eksamen er derfor ikke lenger en egnet prøving av hva elevene har lært, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

Hun vedgikk at det kunne bli oppfattet urettferdig for tidligere kull og senere kull.

- Det tar jeg ikke lett på, sa hun.

Spørsmålet angår 60.000 elever i tiende trinn og 185.000 elever i videregående opplæring.

Eksamen skal gjennomføres for privatister og elever som trenger eksamen for å få vitnemål. Det vil bli avholdt lokalgitt muntlig eksamen for elever på tiende trinn og i tredje trinn på videregående. Standpunktkarakteren skal fastsettes i uke 23 for de fleste.

Les også

Guri Melby må gjøre et vanskelig valg. Alle løsningene er dårlige.

Utdanningsforbundet, som organiserer rundt 180.000 lærere, mente i likhet med Utdanningsdirektoratet at eksamen for grunnskolen og videregående skole burde avlyses. De mente imidlertid at eksamen burde gå som normalt for privatister og for de elevene som vil bli forhindret fra å gå videre i utdanning og arbeidsliv dersom de ikke får avlagt eksamen.

Norsk Lektorlag er fornøyd med regjeringens beslutning.

– Jeg er glad for at Melby har lyttet til Lektorlaget i denne saken. Det er også klokt av Melby å tydelig anerkjenne at balansen mellom standpunktvurdering og eksamen skal opprettholdes, sier leder for Norsk Lektorlag, Rita Helgesen.

Ap mener Melby ikke går langt nok

Flere partier har krevd at årets eksamen blir avlyst. Ap, SV, Rødt og MDG har krevd dette, mens Frp 3. februar sa at de foreløpig ikke vil gå inn for at vårens eksamener blir avlyst. De ba kunnskapsministeren gå flere runder med skoleorganisasjonene.

Arbeiderpartiet mener likevel ikke at kunnskapsminister Guri Melby går langt nok.

– Det er overraskende at Melby ikke lytter til de faglige rådene om å avlyse eksamen helt, sier utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg i Arbeiderpartiet til NTB.

Utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg i Arbeiderpartiet er ikke fornøyd med regjeringens beslutning.

Han er ikke fornøyd med at Melby velger å beholde muntlig eksamen for elever i 10. klasse og VG3. Bakgrunnen for avlysningen er blant annet at det har vært store forskjeller i undervisningen elevene har fått, på grunn av store ulikheter i lokale tiltak.

– Da blir ikke eksamen rettferdig, sier Tvedt Solberg.

Han mener Melby burde lyttet til instansene som mente muntlig eksamen også burde avlyses av den grunn.

Elevorganisasjonens leder Kristin Schulz sier til NRK at hun er glad for at skriftlig eksamen er avlyst, men er enig med Tvedt Solberg i at også muntlig eksamen burde blitt avlyst.