Norge

Overføring lar vente på seg

Sakspapirene for å få overført Tjostolv Moland og Joshua French til hovedstaden er levert, men det er uklart når overføringen kan finne sted.

Joshua French og Tjosolv Moland måtte gå et par dager uten mat, etter at det var problemer med overføring av penger til medhjelperen som gir kongofangene mat i fengselet. ARKIVSCANPIX

 • Fred C. Gjestad

— De sitter fortsatt i Kisangsani og vi kan ikke si sikkert når en overføring vil finne sted, sier kongofangenes norske advokat, Morten Furuholmen, til Aftenposten.no.

I to rettsinstanser har nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French blitt dømt til flere dødsstraffer i D.R. Kongo. De har anket dommen til militær høyesterett i hovedstaden Kinshasa, og venter nå på en overføring til hovedstaden.

Kinshasa

- Sakspapirene er sendt til Kinshasa, men jeg kjenner ikke til status for prosessen videre, sier advokat André Kibambe til Aftenposten.no .

Den Kinshasa-baserte advokaten representerte både Moland og French i første rettsrunde, og Tjostolv Moland i siste halvdel av andre rettsrunde.

Ifølge Furuholmen er det stadig nye signaler om prosessen videre, men det er fortsatt lite håndfast. Det jobbes på flere nivåer med både søknad om benådning, soningsoverføring til Norge eller Storbritannia, og overføring til ankesak i hovedstaden Kinshasa.

Uten diplomater og mat

Tjostolv Moland og Joshua French er nå alene i Kisangani, i den forstand at det hverken er diplomater eller journalister tilstede.

På egne nettsider forteller familiene at de har hatt problemer med å få overført penger til medhjelperne som kjøper mat til Moland og French. Dette gjorde at kongofangene måtte være uten mat et par dager på nyåret.

Joshua French skal ha hatt malaria siden nyttår, og de er plaget av kakkerlakker på cella. De har også forsøkt å bekjempe malaria-utbruddene i fengselet ved å helle diesel i avløpsrenna, der fangene urinerer. Dieselen skal visstnok drepe eggene til myggene som sprer malaria.

Britisk bistand

Tjostolv Moland og Joshua French ble fengslet i D.R. Kongo etter at sjåføren deres ble drept da han kjørte nordmennene og deres motorsykkel fra Kisangani mot Uganda. De ble siktet for blant annet drap, drapsforsøk og spionasje. De ble i august fremstilt for den militære retten i regnskogbyen Kisangani.

Både i første og andre rettsrunde ble de dømt til flere dødsstraffer, samt å betale erstatning til både enke, familie, fagforening, passasjerer og den kongolesiske staten.

Siden Joshua French også er britisk statsborger har britiske diplomater engasjert seg i rettssaken. Det samme har britiske menneskerettighetsorganisasjonen Reprive. Ifølge hjemmesiden til kongofangenes familier har de også fått bistand fra britiske «The Death Penalty Project ».

 1. Les også

  Håper på utlevering av Moland og French

 2. Les også

  Joshua French leste juleevangeliet

 3. Les også

  French hevder han ble torturert og forsøkt drept

 4. Les også

  - French og Moland ber presidenten om benådning

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Moren ga aldri opp – ville ha med sønnen hjem, død eller levende

 2. NORGE

  Dette er historien om Joshua French

 3. NORGE

  Kari Hilde French: Stolte for mye på UD

 4. POLITIKK

  Stortingsrepresentant: French bør betale for norske myndigheters innsats

 5. NORGE

  Joshua French til NRK: – Det verste var å finne Tjostolv død

 6. NORGE

  Joshua French utskrevet fra sykehus