Avtale med Indonesia utgjør 700 Mongstad-anlegg

Bevaring av indonesisk regnskog tilsvarer 700 ganger så store utslippskutt som fullskalarensing på Mongstad. Norge skal bruke seks milliarder kroner på prosjektet.

Erik Solheim og Jens Stoltenberg legger i dag frem regnskogavtalen sammen med Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono.

Les også:

Onsdag undertegner statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og den indonesiske presidenten, Susilo Bambang Yudhoyono, avtalen som skal bevare regnskog og torvmyr.

Hvis prosjektet lykkes vil man oppnå utslippskutt som er 700 ganger mer enn man ville oppnådd med fullskalarensing på Mongstad, ifølge regjeringen.

Indonesia er det landet i verden som har størst utslipp knyttet til avskoging og omgjøring av torvmyr til landbruksareal.

– Hvis dette var en bank, ville Mongstad-rensing vært hundrelapper og regnskogbevaring millioner, sa miljøvernminister Erik Solheim (SV) spøkefullt på en pressekonferanse i forkant av den internasjonale skogkonferansen i Oslo.

Avtalen skal offentliggjøres først onsdag ettermiddag og innebærer at Norge garanterer å betale til sammen én milliard kroner for dokumenterte reduksjoner i regnskoghogsten og bevart torvmyr. Indonesia forplikter seg til en foreløpig toårig stans i tildelingen av hogstkonsesjoner. Det planlagte arbeidet innrettes etter modell fra Brasil, hvor regnskogavtalen begynner å vise resultater.

– Forsiktige anslag viser at avskoging alene utgjør rundt 17 prosent av verdens samlede klimautslipp. Vi oppnår svært store og billige utslippskutt globalt ved å hindre avskoging, sier Stoltenberg.