Norge

Funn av metanolsprit knyttes til dødsfall – politiet i Oslo advarer

Politiet slår alarm etter å ha påvist metanol i to spritflasker i leiligheten i Oslo der en mann ble funnet død søndag.

Slik ser flaskene ut. Politiet i Oslo opplyser at det er påvist metanol i to av flaskene som ble beslaglagt i leiligheten der en mann ble funnet død søndag 13. september 2020. Foto: Politiet / NTB

 • NTB-Marius Helge Larsen

– Ikke drikk sprit av ukjent opphav og med fremmed emballasje. Sprit som er tilsatt metanol, kan være dødelig. Dersom du kjenner symptomer på metanolforgiftning er det viktig å oppsøke helsehjelp snarest, skriver politiet i Oslo i en pressemelding.

De har lagt ved bilder av spritflaskene. Det er enlitersflasker med etikett med kyrilliske bokstaver hvor det står «Zelenaja Marka Vodka». Dette er et merke som vanligvis produseres i Russland, men det er høyst usikkert hvor innholdet kommer fra.

– Vi gjør undersøkelser rundt flaskene nå, og det ser ut som det er russisk påskrift på dem, sier Anne Alræk Solem, som leder etterforskningsseksjon drap i Oslo politidistrikt, til NTB.

Forgiftet

Politiet offentliggjør bilder av flaskene for å advare publikum.

– Det understrekes at metanolholdig sprit også kan være tappet på andre typer flasker, heter det i pressemeldingen.

Det er funnet spor av metanol i kroppen til mannen som søndag ble funnet død i en leilighet i Oslo. Dødsfallet settes i sammenheng med at en annen mann i helga ble innlagt på Ullevål sykehus med metanolforgiftning. Han og den avdøde var fredag 11. september sammen i en leilighet i Oslo.

Solem ber folk om å ta kontakt så fort som mulig hvis de har informasjon om spriten eller hvor den kommer fra.

– Det kan redde liv, sier hun.

– Ta kontakt med helsevesenet

Hun forteller at de foreløpig ikke vet hvor spriten kommer fra. De vet heller ikke om den er produsert i Norge eller smuglet inn fra utlandet.

– Det kun to flasker som er beslaglagt som det er påvist metanol i. Vi kjenner ikke til noen andre tilfeller enn dette i Norge, men vi ønsker å advare på nytt, sier etterforskningslederen, som nok en gang understreker at metanolspriten også kan være tappet på andre flasker.

– Vi oppfordrer folk til å ta kontakt med helsevesenet umiddelbart hvis de har drukket alkohol som ikke stammer fra legale forhandlere og de får symptomer på metanolforgiftning, sier hun.

 1. Les også

  Politiet: Mann død av mulig metanolforgiftning i Oslo

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kvinne i 20-årene funnet død i leilighet i Bergen

 2. OSLOBY

  Oslo-butikk fylte avløpsrens på håndsprit-dispenser.

 3. FOTBALL

  Rosenborg-legen: – Jeg er alvorlig bekymret

 4. NORGE

  Drapssiktet i Sarpsborg ikke avhørt på nytt mandag

 5. NORGE

  Utviklingen i Oslo bekymrer helsemyndighetene

 6. NORGE

  De fleste nye smittetilfellene i Bergen er knyttet til private fester. Smittevernkontoret jobber på spreng med å spore smitten.