Norge

Giskes stol sto tom under nobelseremonien

Stolen til næringsminister Trond Giske (Ap) sto også tom under nobelseremonien for kinesiske Liu Xiaobo sist fredag.

Stolen til fredsprisvinner Liu Xiabo sto tom under prisutdelingen i Oslo rådhus fordi han ikke slapp ut av fengsel i Kina.
  • Gro Strømsheim

Les også:

I Stortinget mener mange at dette kan tolkes som et forsonende signal til Kina, skriver VG.

Kina jobbet i ukevis før seremonien for at færrest mulig ambassader skulle være til stede. Det siste året har Giske lagt ned mye tid på å pleie forholdet til Kina.

Men dagen da prisen skulle deles ut i Oslo rådhus, meldte Giske sykdomsforfall, både til statsråd på Slottet og til nobelseremonien.

— Bra for frihandel

- Det var ikke nødvendigvis en ulempe for Norge at han ikke var der. Jeg tar for gitt at Kina holdt god oversikt over hvem som var til stede under seremonien, og ikke minst hvem som ikke var der, sier Øyvind Korsberg (Frp), som er første visepresident i Stortinget.

Korsberg håper at næringsministerens fravær kan gjøre det lettere å få til en rask reparasjon av forholdet til Kina. Han håper også at kineserne raskere vender tilhake til forhandlingsbordet om en frihandelsavtale mellom Kina og Norge.

Giske har jobbet hardt for å få på plass en frihandelsavtale med kineserne. For tre uker siden skrev Aftenposten at Kina utsatte et viktig møte i forbindelse med dette arbeidet. Det ble tolket som en protest mot at den kinesiske dissidenten fikk fredsprisen.

— Kina er en økonomisk og teknologisk stormakt som det er svært viktig for Norge å forholde seg til. Det vil være mindre heldig om fredsprisen bidrar til å gjøre dette forholdet vanskelig, sier Korsberg.

Press på Norge

Kina har avlyst og utsatt en rekke viktige møter etter at fredsprisen ble tildelt Xiabo.

Regjeringen har argumentert med at Nobelkomitéen er helt fristilt fra myndighetene i Norge, men kineserne har likevel valgt å markere sin misnøye overfor norske myndigheter.

De la også press på andre land for å få deres ambassadører til å la være å møte opp på utdelingen i rådhuset.

Les også:

Verken Trond Giske eller andre i den politiske ledelsen i Nærings- og handelsdepartementet har villet kommentere saken, skriver VG.

Nærings- og handelsminister Trond Giske meldte forfall til Nobelprisutdelingen på grunn av sykdom.