70.000 i pedofilt nettverk

Kripos klarte ikke å spore 34 norske IP-adresser fordi norske data skal slettes etter bare tre uker.

Europol-sjef Rob Wainwright orienterte onsdag pressen om aksjonen «Operasjon Redning».
  • Per Annar Holm

Etter tre års intens etterforskning avslørte Europol i ettermiddag at de har rullet opp verdens største pedofile nettverk i sitt slag, med over 70.000 brukere.

670 har fått status som mistenkte, 187 er pågrepet, og 230 barn er blitt identifiert som misbrukte ofre i 30 forskjellige land over hele kloden, og flere hundre barn har fått hjelp i det politiet døpte «Operasjon Redning.»

Europol-sjef Rob Wainwright sier at de venter en rekke nye arrestasjoner i dagene som kommer, og at saken ruller videre:

— Dette har vært en av de mest vellykkede samarbeidsprosjektene i Europol, sier Wainwright.

- Dekkside

Politiet fikk tips om at en webside i Nederland var nøkkelen inn til nettverket. Da de begynte å nøste ble det avdekket et skremmende system for utveksling av grove overgrepsbilder, men også salg av barn mellom pedofile:

- Etterforskningen har vært svært omfattende, men vi har brukt mye av den samme teknologien for å rulle opp nettverket som overgriperne selv bruker når de kommuniserer. For ett år siden kom vi på sporet av den indre sirkel, og vi er svært fornøyd med at vi har lykkes med å rulle opp nettverket, sier kommunikasjonsdirektør Søren Kragh Pedersen i Europol til Aftenposten.no.

- «Alle» samfunnslag

Minst én kvinne er siktet i saken, og den eldste mannen har fylt 84 år.

Både Spania og Storbritannia er spesielt tungt inne i saken, som spenner over hele kloden. En spanjol skal ha jobbet som instruktør på sommerleir for barn, og han alene er mistenkt for å ha forgrepet seg på mer enn 100 barn.

Bare i England er 240 pågrepet, og de siktede er i alderen 17-82 år.

De representerer alle yrkesgrupper fra lærere til advokater og politimenn.

- Data slettet

Kommunikasjonsrådgiver Silje Kirkegaard i Kripos sier at de fikk en liste med 34 norske IP-adresser fra Europol, men at norsk politi ikke klarte å finne eierne til disse:

- Dette tyder på at det også har vært forgreninger til Norge, men siden datatrafikken var slettet etter 21 dager, klarte vi ikke å spore de norske ip-adressene, sier Kirkegaard til Aftenposten.no.

- Ville det ha hjulpet politiet om et datalagringsdirektiv gjorde at historiske trafikkdata ble lagret for eksempel i seks måneder?

— Det kan jeg vanskelig kommentere uten å gå inn i debatten om datalagringsdirektivet, men det jeg kan si er at vi ikke klarte å spore eierne av disse ip-adressene, sier Kirkegaard.