Norge

Regjeringen innfører nasjonale koronainnstramminger: – Skjenkestopp i hele landet

Regjeringen innfører nye nasjonale koronatiltak etter at smitten ikke har gått ned. Det anbefales blant annet å holde 2 meters avstand, og ikke 1 meter som tidligere. All alkoholservering blir forbudt i hele landet.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under tirsdagens pressekonferanse.
 • NTB
 • Torgeir Knutsen
  Journalist
 • Siril Thesen
  Journalist

– Vi har varslet nasjonale innstramminger hvis smitten ikke går ned. Nå må vi gjøre det. De nye tiltakene gjelder hele landet, de vil først og fremst oppleves som en innstramming der smitten er lav, sier Høie.

På en pressekonferanse tirsdag kveld kom det frem at regjeringen innfører råd om 2 meters avstand og maks to gjester på besøk. I tillegg blir det anbefalt at alle reiser som ikke er nødvendige, blir utsatt.

– Vi anbefaler nå maks to gjester på besøk. Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå, bør du hverken dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk, sa Høie om de nye rådene for påsken.

Full stans i servering av alkohol

Videre blir det innført et forbud mot skjenking av alkohol i hele landet. En del kommuner har allerede hatt lokale regler om skjenkestopp i lengre tid, men nå vil altså restriksjonen gjelde samtlige kommuner.

Les også

FHI-topp: Situasjonen i disse kommunene har stor betydning for koronautviklingen

Siden 23. februar har de nasjonale reglene vært skjenkestopp klokken 22. Det ble også i januar innført nasjonalt skjenkestopp, men et flertall på Stortinget overkjørte regjeringen og sørget for at dette ble avviklet.

Høie varslet også at det blir endringer i karantenepraksisen for personer som har vært i utlandet.

Personer som kommer hjem fra en unødvendig utenlandsreise, må nå tilbringe hele karanteneperioden på karantenehotell.

Hele karanteneperioden er 10 døgn. Rådet fra Helsedirektoratet og FHI er at oppholdstiden kan reduseres ved å ta en test syv døgn etter ankomst. Siden det normalt tar ett døgn å få svar, betyr det i praksis rundt åtte døgn på karantenehotell.

De nye tiltakene trer i kraft natt til torsdag 25. mars, og regjeringen vil ta en ny vurdering 12. april.

– Smittesituasjonen har blitt mer ustabil. Vi får stadig flere utbrudd over hele landet, og situasjonen er uoversiktlig, sier Høie.

Dette blir forbudt i hele Norge fra 25. mars.

Dette er de nye reglene som gjelder hele Norge

 • Nasjonal skjenkestopp.
 • Stengte treningssentre, med unntak av for innbyggere i egen kommune.
 • Forbud mot all innendørs idretts- og fritidsaktivitet for voksne over hele landet, med unntak for toppidretten.
 • Svømmehaller stenges.
 • Fornøyelsesparker, bingohaller og lignende underholdningstilbud blir stengt.
 • Personer som returnerer til Norge etter unødvendig utenlandsreise må nå tilbringe hele karantenetiden på hotell, selv om de har negativ koronatest.
 • Ansatte skal jobbe hjemmefra der det er praktisk mulig.

I tillegg kommer regjeringen med følgende nye anbefalinger:

 • Maks to gjester på besøk.
 • Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå, bør du verken dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk. De som bor alene og barn og unge under 20 år kan ha overnattingsbesøk av én til to faste venner.
 • Hold to meters avstand til andre, både innendørs og utendørs.
 • Ha få kontakter og de samme over tid. Du bør begrense den sosiale kontakten mest mulig.
 • Bruk av munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde to meters avstand.
 • Bare benytte seg av kjøpesentre og varehus i hjemkommunen.
 • Alle reiser som ikke er nødvendige, bør utsettes med disse unntakene: *Reiser til og fra arbeid når det ikke er mulig med hjemmekontor. *Reiser hjem til familien for studenter uten familie der de studerer. *Reiser til hytte og fritidsbolig sammen med egen husstand.
 • Det er tidligere bestemt at det skal være digital undervisning i universiteter, høyskoler og fagskoler fra og med 6. april. Dette fremskyndes nå til 25. mars og varer til 12. april.

De nye reglene og anbefalingene erstatter ikke strengere, lokale tiltak, som en rekke kommuner har innført. Dette betyr for eksempel at det fortsatt vil være forbudt med besøk av flere enn to personer i Oslo og at mange butikker og alle serveringssteder i Oslo og Viken holder stengt.

12. mars hadde regjeringen en pressekonferanse der de la frem råd og anbefalinger for påskeferien, men siden den har det skjedd flere endringer på grunn av økende koronasmitte. De siste ukene er det innført nye og strengere tiltak både regionalt og lokalt en rekke steder i Norge.

Det økte smittetrykket har bidratt til stort trykk på testkapasiteten på Østlandet. Her fra teststasjonen i Drøbak tirsdag.

Blant annet har flere store hyttekommuner innført forbud mot besøkende på hyttene.

Regjeringen understreker fremdeles at det er greit å reise på egen eller leid hytte i påsken, men at man bare bør reise med egen husstand. Andre unødvendige reiser bør unngås.

Les også

Påskelabyrinten: Bent Høie svarer på alt du trenger å vite om koronaregler og påskefeiring

Stans i idretten

Regjeringen innfører også forbud mot all innendørs idretts- og fritidsaktivitet for voksne over hele landet.

Disse reglene gjelder allerede i en rekke kommuner, blant annet i hele Oslo-området. Reglene gjøres nå nasjonale.

I likhet med tidligere får toppidrettsutøvere unntak fra forbudet om organisert idretts- og fritidsaktivitet.

Utsetter planer om gjenåpning

På pressekonferansen informerte også helseministeren om at en gjenåpningsplan fra regjeringen er blitt utsatt.

Den siste tiden er det registrert svært høye smittetall. Mandag testet 1.096 personer positivt, som er det nest høyeste antallet smittede registrert under pandemien. Rekorden ble satt 17. mars.

– Vi har tidligere varslet at vi trolig kom til å legge fram den langsiktige planen for gjenåpning av landet i slutten av mars. Det kan vi ikke gjøre sånn som situasjonen er nå, men arbeidet med planen er i full gang, sa Høie.

– Statsministeren har derfor bedt Stortinget om å få komme og redegjøre for den langsiktige gjenåpningsplanen over påske, sa han videre.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Påske
 4. Folkehelseinstituttet
 5. Bent Høie