Fem personer savnet etter hyttebrann i Vesterålen. Fire er barn under 16 år.

En mann som kom seg ut, måtte løpe flere kilometer for å varsle, ifølge politiet. Politiet frykter at fem personer kan ha omkommet.

Hytta er fullstendig nedbrent. Dette bildet av branntomten ble frigitt av politiet lørdag ettermiddag.

Seks personer skal ha befunnet seg i hytten som brant ned til grunnen i Vesterålen lørdag. Fem personer har status som savnet. Fire av de savnede er barn under 16 år, opplyser politiet i en pressemelding lørdag ettermiddag.

Politiet fikk melding om brannen klokken 4.30. Hytten beskrives som helt nedbrent. Hendelsen har skjedd i et tynt befolket område utenfor tettstedet Risøyhamn på Andøya.

– Dette er en svært tragisk hendelse. Vi frykter at de fem ikke har klart å ta seg ut av hytten, og at de kan være omkommet i brannen, foreller Per Erik Hagen, som er leder for politiet i Lofoten og Vesterålen, i pressemeldingen. De pårørende er varslet.

Hagen sier til NTB at det er en relasjon mellom de seks personene, men vil ikke gå mer inn på det, eller på alderen til personene.

Brannvesenet  og Sivilforsvaret har hatt mannskaper på plass ved brannstedet gjennom lørdagen.

Operasjonsleder i Nordland politidistrikt Ivar Bo Nilsson sa til TV 2 lørdag morgen at hytta er helt nedbrent.

– Det vi vet var at det var seks personer i hytta da de la seg i går. Vi kjenner til en som kom seg ut. Hytta er utbrent. Vi har jobbet på stedet siden vi fikk meldingen i natt, sier Bo Nilsson.

Søker etter savnede med drone

Hytta ligger i et vanskelig tilgjengelig område utenfor Risøyhamn, som er et tettsted med rundt 200 innbyggere på Andøya.

Den nedbrente hytta ligger i dette området utenfor Risøyhamn. Området beskrives av politiet som noe utenfor allfarvei.

Politiet opplyser at det er søkt med helikopter, drone og bakkemannskaper for å se om det er spor etter savnede.

Så langt er det ikke gjort noen funn i området. Selve brannstedet må avkjøles før det kan gjøres søk i bygningsrestene.

Politiet har så langt ingen formening om årsaken til brannen.

– Politiet har opprettet sak og iverksatt etterforskning, men det er ingenting som pr nå tilsier at det skal dreie seg om noe annet enn en tragisk ulykke, sier Hagen.

Politiet har bedt om og fått bistand fra Kripos i etterforskningen. Kriminalteknikere og medarbeidere fra den nasjonale ID-gruppen er på vei til stedet med helikopter, skriver VG.

Det tekniske etterforskningsarbeidet på brannstedet vil trolig kunne starte opp i løpet av ettermiddagen, opplyser politiet.

Måtte løpe flere kilometer etter hjelp

En mann kom seg ut av hytta. Det er dårlig telefondekning i området der hytta ligger. Vedkommende måtte derfor løpe flere kilometer uten klær og sko før han fikk hjelp av en nabo som kunne varsle nødetatene, ifølge politiet. Han er skadet og blir tatt hånd om av helsevesenet, forteller operasjonslederen.

Nødetatene har jobbet på stedet hele morgenen.

– Personen vi har kontroll på, er nå på Stokmarknes sykehus, og har politifolk hos seg. Han har det ikke bra, sier Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt til Dagbladet.

Kommunikasjonsrådgiver Ida Kristin Dølmo ved Nordlandssykehuset opplyser til NRK litt før klokken 11 at mannens tilstand er stabil.

– Alle er preget av en slik forferdelig hendelse

Lørdag formiddag kom det pressemelding fra Vågan kommune i Lofoten om at personene involvert i brannen er fra deres kommune.

– Det at fire av dem som er savnet, er under 16 år, gir jo enda en dimensjon til hendelsen. Det blir en enda større tragedie for oss, sier Vågan-ordfører Frank Johnsen til NTB.

Kommunen har satt krisestab og etablert et kriseteam for dem som er berørt av hendelsen.

– Dette er et lite lokalsamfunn, og alle er preget av en slik forferdelig hendelse, sier Hagen.

– Blant beredskapsgruppene som samlet seg ved rådhuset i dag, var det mye tårer og følelser. Det er tungt, legger han til.

Redaktør Jitse Buitink i Radio Nord-Norge sier til NRK at nyheten om brannen preger lokalbefolkningen.

– Utrykkingen kunne høres over hele Risøyhamn. Jeg våknet selv av den i morges. Alle lurer på hva som har skjedd og hvem som er savnet, sier han til NRK.

Elever og lærere samlet

Vågan kommune har åpnet skolen ved Henningsvær og Svolvær barne- og ungdomsskole.

– Ansatte og elever som har kjennskap til elevene som er savnet, er sterkt berørte. Vi er mange som er samlet på skolen nå. Vi skal være her for dem som har behov for det, sier rektor Ronnie Maas Pedersen ved Svolvær skole til Lofotposten.

Saken oppdateres