- Ikke legg igjen vettet

Dette bør du tenke på før du punger ut for feriebolig på visningstur til Thailand eller Brasil.

Det er lett å la seg friste av strender som disse, men det er lov å tenke seg om før man slår til på feriebolig-tilbudet.

Det har dukket opp store mengder med annonser for ferieboliger i utlandet de siste årene, og man kan få inntrykk av at snart annenhver nordmann har skaffet seg "hytte" i Brasil eller Thailand. Dette kan Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret delvis avkrefte.

— Man kan få inntrykk av at nordmenn eier mange leiligheter for eksempel i Brasil, mens det faktiske tallet er under tusen. Selv om vi har vikingblod i årene, er vi ikke så dristige som annonsørene ønsker, sier Øye.

Men det er et et faktum at mange nordmenn de siste årene har kjøpt ferieleiligheter i utlandet. Selv om bare 30.000 av dem

Les også

Snyter skatt på hus i Syden

, så er tallet på nordmenn som eier bolig i utlandet oppe i 65.000. I fjor økte tallet med så mye som

Les også

Rekordmange kjøper sydenbolig

utenlands. Meglerne kan også melde om en stadig økende interesse for å kjøpe ferieboliger i land som Sør-Afrika, Thailand og Bulgaria.

Ingen smørbrødliste

Det har vist seg å være lettere tenkt enn gjort å lage en smørbrødliste med regler for boligkjøp for hvert av landene.

— Det er veldig mange forskjellige lover ute og går, så vi råder først og fremst folk til å ta kontakt med norsk megler eller advokat dersom de vurderer å kjøpe bolig i utlandet, sier Hanne Charlotte Scheffer i Forbruker Europa.

Dersom du skal kjøpe bolig i EU/EØS-området kan du prøve å finne ut av boligkjøps-lovene for hvert enkelt land på hjemmesidene for de europeiske forbrukersentrene

Under gir vi noen generelle tips og råd til deg som vurderer å kjøpe ferieleilighet i utlandet i noen av de mest populære landene for nordmenn med feriebolig-drømmer akkurat nå.

Generelle råd

— Ikke legg igjen vettet på Gardermoen, sier Agnar D. Carlsen, statsautorisert eiendomsmegler og daglig leder i Norsk Megling AS.

Carlsen har mer enn 30 år bak seg i bransjen, og han oppfordrer nordmenn til å begynne å tenke seg bedre om og stille flere betingelser når de skal kjøpe eiendom i utlandet.

— Nordmenn kan bli blendet av azurblå sjø, sol og vin, og glemmer å stille de spørsmålene man ville stilt dersom man skulle kjøpt bolig i Norge. Det er for eksempel lov å spørre om å få en syv dagers angrerett , sier Carlsen.

— Man skal spørre seg: Er dette en god investering i forhold til å kjøpe en hytte på fjellet? Kanskje man bør leie framfor eie først for å finne ut om dette er et sted man har lyst til å tilbringe mye tid, mener Carlsen.

Ikke la deg lure for hundretusener av kroner: Sørg for at pengene betales til advokatens eller notarens klientkonto. Dersom man skal betale direkte til utbygger må man sørge for å få en bankgaranti for hvert innbetalt beløp.

— Sørg for å få en bankgaranti . Og for all del ikke betal, eller send penger, til "hjelpsomme" nordmenn som sier: "Får jeg 200 000 av deg, så skal jeg hjelpe deg å kjøpe denne eiendommen meget rimelig". Da får du mest sannsynlig ikke de pengene igjen, sier Carlsen.

— Det viktigste er at du forholder deg til utbyggere som er store, og som har en historikk på å levere. Be om referanser , sier advokat Ronny Mulstad i Thaihus

— Folk bør reise og se på området der de ønsker å kjøpe bolig, og de bør sette krav til beliggenhet og avstand til flyplass. Noen kjøper kanskje boligen pga den flotte stranden, og så er det to mil til butikken. Men det viktigste er selvfølgelig at du tenker på at du skal trives der du kjøper bolig ,sier Mulstad.

Arverett er ofte forskjellig fra land til land, og derfor anbefales det at man tar kontakt med en advokat som er kjent med forholdene. I noen land kreves det at man skriver et testamente.

Nytt og hot

Forbruker.no har snakket med meglere som formidler boliger i noen av de nye, hotte landene for nordmenn med boligkjøpsplaner nå. De gir deg tips om priser, flyreise og annet som du bør vite dersom du vurderer boligkjøp i Sør-Afrika, Tyrkia, Thailand, Brasil eller Bulgaria .

— Det som er bra med Sør-Afrika for nordmenn er at det ikke er noen tidsforskjell, og at det er full sommer her når det er vinter hjemme, sier daglig leder Jarl Ivar Johnsen i South African Investment Group

Det har vært en oppblomstring av norske interessenter de to siste årene, etter at det ble bestemt at fotball-VM skal arrangeres i Sør-Afrika i 2010.

For gjennomsnittlig 10-11 000 kroner for kvadratmeteren kan du få en bolig med god standard i et afrikansk ferieparadis, og Johnsen kan fortelle at det generelle prisnivået er vesentlig lavere enn i Europa.

Reisen til Sør-Afrika tar cirka 15-16 timer, og man må beregne å fly via for eksempel London, Amsterdam eller Paris for å komme til Cape Town eller Johannesburg. De fleste store flyselskapene som KLM, British Airways og Lufthansa i tillegg til South African Airways flyr til Sør-Afrika.

— Prisene varierer fra 6-9000 kroner tur-retur, avhengig av sesong og hvor tidlig man bestiller, sier Johnsen.

I følge Johnsen er det trygt å kjøpe bolig i Sør-Afrika, dersom man allierer seg med de rette samarbeidsparterne. Hans firma samarbeider med lokale eiendomsmeglere, utviklere og advokater (som også fungerer som notarius). Oppgjøret går direkte fra kjøper til en sperret klient konto, og rentene tilfaller kjøper.

— De aller fleste som reiser til Tyrkia blir positivt overrasket over det de får oppleve. Alanya-området i Tyrkia har vært trygt og stabilt lenge, og det er mye turister her, sier Lillian Solaas i Tyrkiahus

Flytiden fra Gardermoen er på cirka fire timer, og man kan fly direkte fra Norge til Antalya. Alle de store flyselskaper flyr dit, og også Norwegian har også startet opp direkteflyvninger. Når skolen starter opp igjen kan man få billetter til 800 kroner tur-retur, men prisene kan komme opp i 3000. I snitt ligger flyprisene til Tyrkia på litt under 2000.

En feriebolig i Tyrikia koster fra 500.000 til 2 millioner kroner.

— Det er et litt annet byråkrati i Tyrkia, så det er viktig å bruke rett formidler, helst noen med advokat og megler i staller, sier Solaas.

Man bør allerede i starten av kjøpeprosessen tenke på samarbeide med en formidler som kan hjelpe til med utleie av leiligheten og resalg når den tiden kommer.

— Vi har holdt på i seks år, og har solgt 700 eiendommer. Vi hadde en liten nedgang i 2006 pga fugleinfluensa og karikaturtegninger, men nå er interessen for Tyrkia større igjen, sier Solaas.

— Thailand har bra klima, lave priser og imøtekommende mennesker, sier Sverre Johan. Borgen i Evea

For å komme til Bangok kan du ta direktefly med Thai Air(samarbeid med SAS). Flytiden blir da på cirka 12 timer, mens du kan korte ned noe på reisetiden ved å reise med Finn Air. Flybillettene kan du få i prisklassen syv til elleve tusen kroner tur-retur.

I følge Borgen kan du i Thailand få kjøpt en villa på 300 kvadratmeter med svømmebasseng til 1,6 mill.

— Man bør sjekke det juridiske, kjøpe med bankgaranti og ikke betale noe til utbygger på forhånd. Det kan dessuten lønne seg med norske formidlere, sier Borgen.

Det er verdt å vite at utlendinger ikke kan eie land i Thailand, men nordmenn kan likevel skaffe seg bolig på en legitim måte i landet. Mer om dette finner du på Thaihus sine sider under "Eierforhold"

— Her får du kjøpt leilighet for en tredjedel av prisen i forhold til Spania. Med på kjøpet får du palmer, hvit strand, og sommer hele året sier eiendomsmegler Agnar D. Carlsen.

Ifølge Carlsen kan man få leiligheter til 5-6000 kroner for kvadratmeteren, og man regner med opp mot 8-10 prosent verdiøkning per år på boligen.

For å komme til Brasil er det beste å fly via Lisboa, og videre ned til Fortaleza eller Natal der mange nordmenn har ferieleiligheter. Blant selskapene som tar deg til Brasil finner vi blant annet Dream Travel (charter) eller portugisiske TAP.

Du kan få billetter ned i 5-6000 kroner, og flyturen tar 12-15 timer.

— Risikoen i Brasil er å betale ut penger før noe er klart. Sørg for at pengene er sikret, og skaff deg en bankgaranti av utbygger eller notar, sier eiendomsmegler Carlsen.

I Brasil, som i alle andre land, kan det kanskje lønne seg å kjøpe brukt bolig som ligger i et ferdigregulert område, og hvor det ikke vil bli foretatt omreguleringer i fremtiden.

— Skal man kjøpe leilighet i Bulgaria, bør man tenke på beliggenheten. Det er bedre klima sør for fjellene som deler landet i to, sier Jonny Pedersen i Eurosol

Gjennomsnittlig pris for en leilighet med ett soverom i Bulgaria er 600.000, og dersom du ønsker to soverom må du ut med i snitt 850.000. Det er gunstige priser i landet fortsatt, for eksempel kan en familie på fire spise middag for 200 kroner. Men prisene har begynt å øke noe etter at Bulgaria ble EU-medlem.

For å komme til Bulgaria om vinteren må du beregne fem-seks timer, og fly via Wien, Praha eller Budapest om vinteren. Da kan for eksempel C zech Airlines eller Austrian Airlines være gode alternativer. Om sommeren kan man fly direkte med Norwegian eller charter, og da kortes reisetiden ned til tre timer.

— Det er ingen bankgarantier i Bulgaria, så det jeg har basert meg på er å bruke store bulgarske utbyggingsselskaper. Da skal man få morarenter dersom det er forsinkelser, og pengene tilbake dersom det blir byggstopp, sier Pedersen.

For flere råd , se Bjørn Erik Øyes huskeliste ved kjøp av feriebolig i utlandet i høyre kolonne og denne artikkelen fra Forbrukerrådet.

Fritidshus i Brasil med tilhørende svømmebaseng.
Slikt kan det se ut rundt brasilianske hytter by night.