Dette er Hege Storhaugs forbilder

Her er de Hege Storhaug selv trekker frem som sine ideologiske forbilder.

Hege Storhaug
Nederlandsk islamkritiker, politiker og forfatter Ayaan Hirsi Ali
Den tyske forfatteren og publisisten Hans Magnus Enzensberger.

Hege Storhaug vil stenge enkelte moskeer, fjerne vers i Koranen og er åpen for å la soldater vokte grensene . Det har hun fått mye kjeft for , også fra folk som til nå har forsvart henne. Nå mener de hun går for langt.

Vi spurte Storhaug selv om hvem som er hennes ideologiske ledestjerner. Her er hennes liste.

I Norge:

Walid al-Kubaisi

Den irakske forfatteren Walid al Kubaisi.

Norsk-iraksk forfatter og skribent som mener de fleste norske muslimer tolker islam på moderat og moderne måte, som ham. Kaller seg sekulær muslim. Har hatt endel innvendinger mot Storhaugs bok, men også forsvart den, som her. Storhaugs begrunnelse: – Walid al-Kubaisi var veldig tidlig ute med islamkritikk med sin bok Halvmånens hemmeligheter fra 1997. Filmen om det muslimske brorskapet var også veldig god.

Asle Toje

Statsviter og forskningsdirektør ved Det Norske Nobelinstitutt. Utenrikspolitisk forsker, kaller seg nyklassisk realist. Har publisert en rekke artikler om sikkerhets— og bistandspolitikk i akademiske publikasjoner og norske og utenlandske aviser.

Storhaugs begrunnelse: - Han tenker utenfor båsene. Han er ikke fastlåst ideologisk, men en fritenker som går etter fakta, sier Storhaug.

Human Rights Service-lederen er også stor fan av tidligere Aftenposten-journalist Halvor Tjønns biografi Muhammed – slik samtiden så ham .

– Tjønn er en av Norges viktigste når det gjelder dette temaet. Muhammed-biografien hans er helt fantastisk. Jeg hadde den ved min side, hele tiden, da jeg jobbet med min bok. Han er svært kunnskapsrik og veldig etterrettelig, sier Storhaug.

Intervjuet med Storhaug har ført til reaksjoner fra flere hold:

Europeiske og amerikanske forbilder:

Ayaan Hirsi Ali

Storhaug-favoritten er en somaliskfødt nederlandsk islamkritiker, politiker og forfatter som kom til Nederland som asylsøker i 1992. Arbeider mot kjønnslemlestelse av både gutte- og jentebarn. Viktig kilde i Storhaugs bok Islam – den 11. landeplage .

Nederlandsk islamkritiker, politiker og forfatter Ayaan Hirsi Ali

Hun deler, som Storhaug, muslimer i fredelige «Mekka-muslimer» og i «Medina-muslimer», som hun mener står for en religion som er «ureformert» siden 600-tallet. Begge har vært svært engasjert i kvinners rolle i muslimske samfunn.Ayaan Hirsi Ali samarbeidet med filmskaperen Theo van Gogh, som i 2004 ble drept under arbeidet med en kortfilm om dette. I boken Heretic , som kom i fjor, modererer hun sin sterke islamkritikk noe og går inn for en mer reformistisk linje. Ayaan Hirsi Ali er gift med den britiske historikeren Niall Ferguson.

Storhaugs begrunnelse: – En av de viktigste stemmene for meg. Jeg har møtt henne tre-fire ganger. Hun satt tidligere i parlamentet for det nederlandske arbeiderpartiet, men opplevde at de sviktet muslimske kvinner. Hun har lagt om taktikken.

— I sin nest siste bok mente hun at muslimer som ikke klarte å ta oppgjør med islam, burde konvertere til kristendommen, men nå har hun gått bort fra dette. Nå har hun en mer positiv tro på reformkreftene innenfra. Jeg mener hun tar feil der. De har ikke makt opp mot de bokstavtro.

Pascal Bruckner

Fransk, tilhører de «nye filosofene». Kjent for kritikk av fransk samfunn og kultur. Storhaug trekker spesielt frem essayet «Botferdighetens tyranni», der han kritiserer Vestens hang til selvpisking for forfedrenes synder.

Storhaugs begrunnelse: - Dette har jeg brukt i min bok. Han er meget skrivefør og intellektuelt på et høyt nivå og klarer også å gjøre det litt vittig. Han er en favoritt i Europa.

Hans Magnus Enzensberger

Den tyske forfatteren og publisisten Hans Magnus Enzensberger.

Tysk forfatter og norgesvenn. Bodde i Norge fra 1956 til 1964 og har feriert her siden. Boken Norsk utakt ble en bestselger. Storhaug fremhever Skrekkens menn, den radikale taper , der han skriver om islamisme. Storhaugs begrunnelse: — Han beskriver psyken til muslimske menn generelt. Han har en veldig skarp penn og er veldig dyktig.

Henryk Broder

Polskfødt tysker. Journalist og skribent. Skriver blant annet for Die Welt og Spiegel.de. Mener Tyskland må stenge grensene. Engasjert i Tysklands forhold til Israel og jødene. Kjent for en polemisk stil. Publiserer hatmail som han får.

Storhaugs begrunnelse: – Jeg vil gjerne trekke frem Hurra, wir kapitulieren . (Boken kritiserer Europas regjeringer og deres holdning til islamistene).

Douglas Murray

Britisk skribent og nykonservativ islamkritiker. Leder tenketanken Henry Jackson Society. I desember 2015 uttalte han at han av sikkerhetsgrunner ikke lenger kunne annonsere opptredener.

Storhaugs begrunnelse: - Han har masse lun humor, typisk britisk.

Paul Berman

Amerikansk journalist med jødisk bakgrunn, har skrevet mye om terror og liberalisme.

Storhaugs begrunnelse: - Han går inn i det storpolitiske og har skrevet det beste essayet om Tarek Ramadan. Har du lest dette, trenger du ikke flere argumenter. Det viser at han har forstått spillet og dobbeltkommunikasjonen.

Andre Storhaug-favoritter:

I Danmark finnes et islamkritisk miljø der hun henter mye næring:

Helle Merete Brix har jobbet i København for Human Rights Services i 13 år. Hun har skrevet flere sterkt islamkritiske bøker, en av dem er lagt ut gratis på HRS-nettsiden. Brix var med på å grunnlegge Lars Vilks-komiteen, til støtte for den svenske karikaturtegneren som ble utsatt for terrorangrep i København for ett år siden.

Hun har i mange år vært sentral i det danske Trykkefrihedsselskabet , der Storhaug sitter i det rådgivende organet. På hjemmesiden skriver de «Vi forsvarer det frie ord, uansett hvem, der truer det».

Storhaug avviser at de vil være uenige i hennes forslag om å kutte voldelige vers fra Koranen. Selv fremhever hun Lars Hedegård, som i mange år ledet Trykkefrihedsselskabet.

— Han har skrevet mange gode bøker som jeg har glede av, sier Storhaug.

Hun følger også nøye med på politikerparet Karen Jespersen og Ralf Pittelkow , tidligere toppolitikere og ministre for den sosialdemokratiske regjeringen. I 2007 skrev de boken Islamister og naivister . Storhaug anbefaler boken, der islamismen kalles «den nye totalitære trussel» som vinner frem og truer demokrati og frihet i Europa.

I dag gir paret ut «Den korte avis», en omstridt bloggavis med innvandring som et av hovedfeltene. Dansk journalistforbund anerkjenner ikke bloggen som avis.

Kilder: Hege Storhaug, Hilde Sandvik (debattredaktør i Bergens Tidende), Lars Gule (førsteamanuensis ved HIOA), Jens-Martin Eriksen (anmeldte Storhaugs bok i danske Information og Bergens Tidende) rights.no, Trykkefrihed.dk, Wikipedia, Store norske leksikon.