Norge

Redd Barna: - Fratar barnet enhver form for rettssikkerhet

Zoë Øiestad i Redd Barna syns det er svært kritikkverdig at barnevernet unnlot å anmelde overgrep.

  • Jon Dagsland Holgersen

Les også:

45-åringen som er

Les også

Nordmann pågrepet for pedofili i Gambia

, tilsto i et møte med barnevernet i 2001 overgrep mot sønnen.

Barnevernet lot imidlertid være å anmelde overgrepene mot sønnen. De satte i stedet inn ekstra hjelpe— og kontrolltiltak, for å la det bli «ro rundt familien».

- Ingen rettssikkerhet

Zoë Øiestad. FOTO:REDD BARNA.

Øiestad, som er fagrådgiver i Redd Barna, reagerer sterkt på at det svært alvorlige forholdet ikke ble anmeldt. — Det betyr at barnet ikke har noen form for rettssikkerhet. Det sendes samtidig signaler om at barns livssituasjon ikke er av betydning, og at det ikke gjør noe at de har det vondt, sier hun til Aftenposten.no.

Mannen ble senere dømt for over 100 overgrep mot sønnen, og er også siktet for et overgrep mot en annen gutt i Oslo i høst. Politiet fant imidlertid ikke 45-åringen, og to måneder senere dro han til Gambia.

Les også

Kan bli stilt for retten i Gambia i ekspressfart

Øiestad er kritisk til at politiet ikke gjorde mer for å pågripe mannen, spesielt ettersom han allerede har sonet flere dommer for overgrep mot barn.

— Det er svært viktig for barna å bli avhørt og få hjelp så tidlig som mulig. Mye tyder jo på at politiet må gå i seg selv og evaluere hvordan de håndterer overgrepssaker, sier hun.

I desember kom det fram at oslopolitiet har over 100 overgrepssaker på vent.

- Samfunnet har sviktet

Ann Kristin Olsen, fylkesmann i Vest-Agder, ledet i mange år Interpols spesialgruppe for bekjempelse av seksuelle overgrep mot barn. Hun er rystet over straffene 45-åringen har fått.

- Jeg kjenner bare saken overfladisk, men dommer på fra 2,5 år og nedover er altfor lite, siden han var dømt tidligere. Her har rett og slett samfunnet sviktet – slik at nye overgrep kunne skje, sier hun til Fvn.no.

Samtidig advarer Olsen mot å tro at strengere straffer løser problemet med overgrep mot uskyldige barn.

— Seksuelle overgrep mot barn er noe som dessverre vil skje – og pedofile vil finnes, uansett. Den aller beste måten å bekjempe det på, er åpenhet. Si ifra! Ved mistanke, meld fra! Media har gjort en fantastisk jobb i forhold til dette – og i dag er det faktisk lov å snakke om overgrep, og det er ikke tabu å si i fra, sier hun til avisen.

Det er Øiestad enig i.

- Folk er veldig ofte redde for å melde ifra når de tror at noe er galt i en familie. De frykter de tar feil, men jeg mener man heller bør tenke på barnas beste først, sier hun.

Les også

– Alle barna likte ham

Vil se på beslaget

Under pågripelsen denne uken beslagla gambisk politi rekke minnekort med det de kaller «usømmelige bilder».

Nå vil norsk politi be om å få en kopi av beslaget som ble gjort hos den 45 år gamle overgrepssiktede nordmannen i Gambia.

— Det er viktig for oss å gå gjennom materialet for å se om vi kan avdekke flere overgrep begått mot barn, sier lederen for Oslo-politiets sedelighetsavdeling, Kari-Janne Lid, til NTB torsdag.

Les også

  1. Kritisk til strafferammene i Norge

  2. Barnevernet lot overgriperen fortsette misbruket

  3. Anmeldt for overgrep to måneder før han forlot Norge

  4. Høyre og Frp svært kritiske til politiets prioriteringer

  5. Kan bli stilt for retten i Gambia i ekspressfart

På soveromsveggen i leiligheten til den 45 år gamle mannen fra Telemark, som er pågrepet i Gambia, henger det blant annet et norsk flagg.