Norge

Jubler for homoarkiv i Bergen

Etter tre års kamp har homohistoriens arkiv kommet inn på statsbudsjettet. Det sørger Venstre og Terje Breivik for. Også Hordaland Teater får ekstra penger ved denne runden.

Venstres Terje Breivik sikret penger til Skeivt Arkiv. Håvard Bjelland

 • Terje Valestrand

— Skeivt Arkiv i Bergen har vært svært flinke til å drive saklig lobbyvirksomhet. Et samlet Venstre har gitt meg styrke i forhandlingsrommet med Frp, Høyre og KrF, sier Breivik, med et bredt glis.

— Nå har vi fått gjennomslag for at dette viktige, historiske arkivet kommer på statsbudsjettet med fem millioner kroner fra 2016. Dermed er det ikke lenger fare for at alt det arbeidet som har vært nedlagt ved UiB så langt, skal gå tapt, sier Breivik.

Rød-grønt forslag

Men om det er de borgerlige som sikrer Skeivt Arkiv, så var det de rødgrønne som kom med forslag om det i vår. Da fremmet Kjersti Toppe (Sp) og Audun Lysbakken (SV), sammen med en representant for Ap et såkalt Dokumet 8- forslag i Stortinget. De foreslo at homoarkivet i Bergen får en fast post på statsbudsjettet. Nå får de det, men kanskje må forslagsstillerne stemme mot. Det kommer an på hvordan budsjettavstemmingen legges opp.

Skeivt Arkiv ble opprettet ved UiB 2012, men da uten penger. Nå er det foreslått en bevilgning på 5 millioner kroner.

- Fortsatt forske

— Vi er i dag svært glade for at vi nå kommer inn på statsbudsjettet. Det betyr at vi kan fortsette å forske på, og få dokumentert viktige kapitler i vår historie, sier prosjektleder Runar Jordåen,

Frem til nå har Skeivt Arkiv vært drevet på prosjektmidler fra ulike instanser som Fritt Ord.

— Nå har vi laget et opplegg med fire- fem stillinger, og en del reising for å dokumentere den norske homohistorien. Det kanskje viktigste er å få intervjuet eldre personer som har levd som homofile i et langt liv, før det er for sent. Når de er borte forsvinner dette viktige materialet.

Jordåen forteller at Skeivt Arkiv fortsatt vil ha sin base ved Universitetsbiblioteket i Bergen, der de har holdt til siden starten. Der har de som mål å fremstå som selve homoarkivet i Norge, som et ressurssenter for journalister, studenter og andre som vil forske på denne delen av vår historien. Der finnes dokumenter om homofilt liv like tilbake til sagatiden.

Bergens nynorskteater

Venstre har også fått inn en liten post på 2,5 millioner kroner til Hordaland Teater i forhandlingene med regjeringspartiene.

— Dette kommer svært godt med og vil bli brukt til å finansiere ombygging på Losjen når vi fra årsskiftet flytter inn dit, sier direktør Atle Marøen ved Hordaland Teater. Til sammen skal teateret invester for 60 millioner kroner, og pengene fra statsbudsjettet skal betjene lånet. Teateret flytter til byen fra Stend, der det har holdt til i Kulturbygget siden 1998. Teateret ble stiftet i 1988.

— Med dette er vi med på å sikre et nynorsk teater i Bergen, slik Oslo har, sier Terje Breivik med et bredt smil.

 1. Les også

  Dyrere flyreiser får flyselskapene til å rase

 2. Les også

  Statbudsjettet: Her plusses det på, her kuttes det

 3. Les også

  Tilbakefører 2,5 bistandsmilliarder: Redd Barna jubler - SV raser

 4. Les også

  Flyktningkrisen kan avgjøre det borgerlige samarbeidets fremtid

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPORT

  Breivik blar opp til Sykkel-Bergen

 2. NORGE

  Venstre-ledelsen dypt splittet om regjering

 3. POLITIKK

  Rotevatn mangler stortingsplass. Breivik kan bli skjøvet ut for å skaffe ham det.

 4. NORGE

  Venstre og KrF lot Human Rights Service beholde millionstøtten

 5. KULTUR

  Helleland vil kutte i pressestøtten, KrF og Venstre vil ha omkamp

 6. POLITIKK

  KrF og V kvesser klørne: Kan kreve enda høyere flyavgifter