Norge

Retten om IS-siktet: «Konsekvent forbrytersk forsett»

Politiadvokat Line Nygaard i PST ba om lukkede dører da Oslo tingrett skulle behandle begjæringen om at den siktede 18-åringen skulle varetektsfengsles.

18-åringen har forklart at han skulle til Syria for å gi humanitær bistand, men Oslo tingrett mener det er skjellig grunn til mistanke om at han skulle slutte seg til terrororganisasjonen IS.

  • Lene Li Dragland

Handlingsforløpet i saken «uttrykker således et konsekvent forbrytersk forsett om å tilslutte seg terrororganisasjonen, og det ble avbrutt ved at siktede ble pågrepet under sin reise til Syria», skriver Oslo tingrett i kjennelsen, der 18-åringen blir varetektsfengslet i fire uker.

18-åringen er etnisk norsk og han skulle ifølge PST knytte seg til IS etter å ha blitt radikalisert i Oslo. Han skal blant annet ha hatt kontakt med den radikale islamisten Ubaydullah Hussain.

I politiavhør og i sin forklaring i retten under fengslingsmøtet, har han sagt at han var på vei til Syria for å hjelpe befolkningen i Syria.

PST har lagt frem for retten flere rapporter, og dette skriver dommeren om disse:

«De opplysninger som her framkommer står i strid med siktede sin forklaring om formålet med reisen, og underbygger at siktede skulle tilslutte seg ISIL».

Vokst opp på Oslos østkant

Den unge mannen har vokst opp på østkanten i Oslo. Ifølge Aftenpostens opplysninger bodde han inntil nylig sammen med sin mor, som har hatt aleneansvaret for ham.

Aftenposten har vært i kontakt med folk i kretsen rundt 18-åringen. De har vært klar over og bekymret for 18-åringens stadig sterkere religiøse overbevisning.

De har forsøkt å påvirke ham til å komme ut av det som kan ha vært en radikaliseringsprosess, og forsøkt å overtale ham til ikke å reise. Men 18-åringens overbevisning har vært for sterk.

18-åringen møtte i Oslo tingrett onsdag klokken 14.00, ikledd mørkeblå hettejakke og dongeribukse. Håret var helt kortklipt. Han fremsto som alvorlig, men fattet og nærmest overrasket over de store presseoppbudet. Til de fremmøtte sa 18-åringen at han krever å bli løslatt.

Har du tips i denne saken? Ta kontakt med våre journalister.

Isolasjon i to uker

PST begjærte ham varetektsfengslet i fire uker med både brev— og besøksforbud og medieforbud. De vil også at han skal holdes i fullstendig isolasjon de to første ukene.

— Det er begrunnet med unndragelsesfare og bevisforspillelsesfare, sier politiadvokat Line Nygaard til Aftenposten.

Retten ga PST medhold i alt dette, men kun delvis og ikke fullstendig isolasjon, av hensyn til hans unge alder.

PST frykter altså at 18-åringen kan forsøke å reise til Syria dersom han ikke blir fengslet.

Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører, og Nygaard fra PST kan derfor ikke uttale seg nærmere om hva som kom frem.

Dørene ble lukket fordi «det er særlige forhold som gir grunn til frykt for at offentlighet vil vanskeliggjøre saken». Pressen måtte derfor forlate salen.

Pågrepet i Gøteborg

18-åringen ble pågrepet klokken 06.50 mandag morgen på Landvetter flyplass i Göteborg idet han skulle gå på et fly til Rhodos i Hellas. Han godtok å bli utlevert til Norge og kom til sentralarresten i Oslo samme dag.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det endelige målet for reisen var Syria, og at 18-åringen skulle slutte seg til ekstremistgruppen IS. 18-åringen er siktet etter straffelovens § 147 d og risikerer seks års fengsel dersom han skulle bli dømt.

PST kjente til ham

18-åringen skal ha tilhørt et ekstremt islamistmiljø på Østlandet og blitt radikalisert der.

PST har ikke ønsket å kommentere hvor lenge de har hatt 18-åringen i kikkerten, men har bekreftet at de kjente til ham på forhånd. Hans unge alder skal være årsaken til at han ble pågrepet allerede før han reiste. De fleste som reiser til Syria er ifølge PST i 20-årene.

— Saken er i en helt innledende fase, og jeg kan derfor ikke kommentere konkrete spørsmål om hvor lenge vi har kjent til ham eller hvem har han vært i kontakt med, sier Nygaard.

John Christian Elden forsvarer den siktede 18-åringen. Han representerer også Ubaydullah Hussain (t.h.), som skal ha vært i kontakt med 18-åringen.

— Han nekter for å ha planlagt å slutte seg til terrorister og forstår ikke hvorfor han ble arrestert i Göteborg, sier 18-åringens forsvarer John Christian Elden til NRK.Elden forsvarer også Ubaydullah Hussain, som skal ha reist sammen med 18-åringen til Göteborg. Det er ikke kjent hva slags rolle Hussain har hatt i den angivelige vervingen til IS.

Hussain er leder av Profetens Ummah, som i løpet av få år har lykkes med å etablere et radikalt islamistmiljø i Oslo-området og rekruttert mange unge muslimer til hellig krig i utlandet.

- Vil PST straffeforfølge Hussain i denne saken?

— Jeg kan på nåværende tidspunkt ikke kommentere om det er andre mistenkte i saken, sier politiadvokat Line Nygaard.

Reagerer på razzia

18-åringen ble avhørt av PST tirsdag kveld. Siktelsen bygger blant annet på at han bestilte flybillett til Rhodos kvelden før pågripelsen. Saken settes i sammenheng med razziaen hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen mandag kveld.

Filmskaperen lager en dokumentar om Ubaydullah Hussain og ekstremistmiljøet i Norge, og et av hans filmteam skal ha vært med når Hussain og 18-åringen reiste til Göteborg natt til mandag. Det er disse filmopptakene PST har beslaglagt.

Ifølge PST er ikke opptakene gjennomgått, men sendt til retten som skal vurdere om PST får se det. Razziaen har fått både jurister og pressefolk til å reagere.

— Det er veldig spesielt at PST beslaglegger materiale hos en filmprodusent som er beskyttet av kildevernet. Jeg har ikke hørt om noe lignende, sier Elden.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, kaller PSTs oppførsel for «sjokkerende».

Les også

  1. Filmteamet og kjent islamist til stede da PST pågrep 18-åring

  2. - Oppsiktsvekkende når PST gjennomfører razzia hos Ulrik Imtiaz Rolfsen

  3. - Jeg er redd at folk skal si: «Hvis jeg snakker med Ulrik, kommer politiet og tar meg»