Norge

Rogozin: «Arktis er det russiske Mekka»

Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin fortsetter sin Arktis-turné med nye Twitter-meldinger. Nå svarer Norge med å skjerpe innreisereglene etter at den sanksjonslistede toppolikeren møtte opp på Svalbard.

Dmitrij Rogozin har vært aktiv på Twitter på sin Arktis-turné. Norske myndigheter reagerer på dette bildet som viser ham på Svalbard.
  • Steffen Pedersen Øberg

Utenriksdepartementet reagerte umiddelbart da den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin plutselig dukket opp på Svalbard, lørdag.

Det var et bilde på Rogozins personlige Twitterkonto som først gjorde norske myndigheter oppmerksom på besøket.

Etter besøket på Svalbard reiste Rogozin videre for å åpne en russisk forskningsstasjon på Nordpolen.

Mandag postet han nye meldinger på Twitter, blant annet bilder fra Nordpolen med teksten «Arktis er Russlands Mekka» og en link til en nyhetsartikkel hvor det russiske utenriksdepartementet hevder han ikke brøt norsk lov ved å besøke Svalbard.

Varsler regelendring

Rogozin er blant russerne som står på sanksjonslisten etter at Russland annekterte Krim-halvøya i sommer. Dermed er han ikke er ønsket i Norge, hverken på gjennomreise eller besøk.

- Utenriksdepartementet kalte inn den russiske ambassadøren på teppet for å gi en forklaring. Møtet fant sted mandag ettermiddag.

— Vi har gjort det klart at listeførte personer ikke er velkommen i Norge, altså personer som har spilt en sentral rolle i folkerettsbruddene i Ukraina, sa utenriksminister Børge Brende (H) til NTB etter møtet.

Nå varsler han en forskriftsendring som vil gjøre det helt klart at listeførte personer heller ikke er velkommen på Svalbard.

Uklar begrunnelse om dårlig vær

Mandag uttalte russiske myndigheter at det var vanskelige værforhold som forårsaket det kontroversielle besøket, skriver Barentsobserver.com.

Rogozins fly måtte vente på Svalbard lufthavn på grunn av været. Det var under denne ventetiden at Rogozin bestemte seg for å besøke den russiske bosetningen i Barentsbrug, ifølge pressetalsmann i det russiske utenriksdepartementet, Aleksandr Lukashevich.

Ifølge TV2 gikk ambassadøren bort fra denne forklaringen under møtet på mandag.

- Vel, nei. Han kunne faktisk ikke dra til den basen uten å lande på Longyearbyen, men han planla ikke å dra til Barentsburg i utgangspunktet, var ambassadørens ulne svar til TV-kanalens reporter.

Han kaller også den norske reaksjonen på besøket absurd.

- Dette er markeringspolitikk

Jørgen Holten Jørgensen, forsker og Russland-ekspert ved Fridtjof Nansen Institutt (FNI), peker på at Rogozin nylig har blitt utnevnt som leder for Den russiske kommisjonen for utvikling av Arktis, og at det derfor er naturlig at han reiser dit.

Jørgensen mener besøket på Svalbard ikke gir noen grunn til bekymring for Norge, men tror likevel det er et lite pek mot norske myndigheter. — Dette er markeringspolitikk, det er det ikke tvil om. Men for en såpass profilert person som er glad i å uttale seg og komme med kvasse uttalelser så er det ikke så veldig overraskende.

- Et logistisk naturlig besøk

— Det er ikke første gang Russland utfordrer litt og tøyer grensene for hva som er mulig å gjøre på Svalbard. At man ser hvor langt man kan gå før norske myndigheter reagerer er helt normalt, sier han.

- Men jeg tror ikke hovedhensikten var å provosere Norge. Det kommer nok mer som en bieffekt.

Besøket er logistisk naturlig, forklarer Jørgensen, ettersom det er fra Svalbard man flyr til Nordpolen, i tillegg til at Barentsburg utgjør en liten men viktig del av den russiske tilstedeværelsen i Arktis.

— Det er det faktum at det kommer så høyt profilerte politikere til Svalbard uten at man gir vertslandet Norge beskjed, som er det spesielle.

— På den annen side ville det fra et russisk ståsted være merkelig å informere om besøket, da Rogozin kunne fått beskjed om at han var uønsket. Det er mye lettere å bare reise, og eventuelt ta det bråket som måtte komme i etterkant. Når det er sagt tror jeg bestemt at Rogozin liker at besøket skaper litt blest, sier Jørgensen.

Kom overraskende på Svalbard

Redaktør i Svalbardposten, Eirik Palm, forteller at besøket kom overraskende på befolkningen på Svalbard.

— Det var ingen som visste om besøket eller hadde ventet det før han la ut bilde på Twitter.

— Arktis er viktig for Russland. Sånn sett er det logisk at de ønsker å besøke Barentsburg. Men det er spesielt å sende en visestatsminister. Spesielt en med en litt uortodoks diplomatisk historie, sier Palm.

Til tross for at besøket har skapt reaksjoner politisk, tror han at Svalbards befolkning ikke opplever besøket som særlig dramatisk.

- På Svalbard er det tett, fortløpende kontakt med den russiske bosetningen. Det er to samfunn som har veldig mye til felles og som har mye utveksling seg imellom. For de som står og betrakter fra lenger avstand kan det virke mer dramatisk enn for oss som bor her, sier han.

Les også

  1. Russland kaller Norges protester for absurde

  2. Synes det er for få russere på Svalbard

  3. Sanksjonsrammet russer på Svalbard-besøk