Stadig nye flyktningbåter ankommer Italia

Bare onsdag var det ventet nær 1000 reddede flyktinger til Italias sørkyst. Men hvem står bak de farefulle ferdene over Middelhavet?

Overlevende fra båten som i helgen forliste utenfor Libyas kyst, går i land i Italia.

– 446 personer kommer til Augusta og omtrent 500 til Salerno, sier Flavio Di Giacomo fra IOM til TT.

Flyktningene som går i land i Augusta kommer fra Syria, Egypt, Sudan og Gaza. Rundt 60 av dem er barn. Både politi og mannskaper fra Røde Kors og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er på plass for å ta dem imot.

1) Hvem smugler mennesker over Middelhavet fra Libya?

Tidligere sto fire-fem klaner bak trafikken. Nå drives denne trafikken av militsgrupper. De fleste av medlemmene i gruppene skal være libyere, men de reisende møtes ofte av «agenter» fra samme land som dem selv.

2) Hva koster båtreisen?

Prisen varierer blant annet av distanse, risikoen for å bli tatt og transportmetoder. Billettprisen begynner gjerne på 1000 dollar, forteller vitner. Mange oppgir å ha betalt mellom 1000 og 2000 dollar.

3) Er smuglingen lønnsom?

I Libya er smugling en vekstnæring.

4) Hvorfor reiser de fra akkurat Libya?

Tidligere var trafikken stor til Spania fra land som Marokko, Algerie og Tunisia. Disse samarbeider imidlertid nå med EU og stopper mange migranter. I Libya er det ingen nasjonale myndigheter som slår ned på virksomheten.

5) Hvordan finner de reisende smuglerne?

— Smuglerne har velorganiserte transportnettverk, og det er ikke noe problem å komme i kontakt med dem for dem vil reise. Man trenger gjerne bare å møte opp på busstasjonen og spørre.

Les lengre sak her.

LES OGSÅ: