Fotolys i juletid

Mørketiden byr på mange flotte fotomuligheter. Nye mobiler graves snart frem under juletrærne landet rundt, alle med stadig bedre kameraer.

Finn en passende bakgrunn der lyset faller fint og fargene er sterke, så er det bare å vente til ett eller flere mennesker dukker opp ... og vips: Et godt bilde!
  • Morten Uglum
    Morten Uglum

– Som fotograf syns jeg er julen en fin tid å finne stemninger i jakten på lyset og gode fotomotiver, sier Aftenpostens fotograf Stein Bjørge.

– Finn en passende bakgrunn der lyset faller fint og fargene er sterke, så er det bare å vente til ett eller flere mennesker dukker opp ... og vips: Et godt bilde!

Smil og vær positiv til folk som du møter på fotojakt. En fordel når det gjelder fotografering av mennesker i miljø, er at de fleste er blide og fornøyde på denne tiden av året. Det er lettere å si ja til å bli fotografert av en smilende person, enn av en surpomp er Stein Bjørges erfaring.

– Vær på barnas nivå når du fotograferer dem, sett deg ned eller klatre opp i stiger og trær. Det gir annerledes-bilder og overraskende løsninger.

Stein Bjørge er opptatt av «øyeblikket».

– Øyeblikkene gir ikke rom for å spørre om lov, men vær høflig og spør om det er greit i etterkant og respekter folks avgjørelser, sier Stein.

God fotojul.