Norge

Ti råd for en raskere PC

Uten å betale en krone.

På tide med en digital rengjøring?
  • Kirsti Østvang

Les også:


PC-en din er som sirup. Det tar ti minutter å starte opp Windows og bare det å sjekke e-post er en eneste stor frustrasjon. Ny datamaskin kjøpte du før sommeren, så den kan vel ikke ha blitt for gammel allerede?

Problemer ligger mest sannsynlig i alt skrotet du har liggende på harddisken din. Programmer du aldri bruker, snarveier som ikke lenger fungerer. Alt dette søppelet gjør PC-en din til en sinke.

Følg disse rådene og få en raskere pc-hverdag, helt gratis.

**Les også:

Les også

Lær messenger- triksene

.**

1. Fjern førstegangs-skrot

Når du kjøper en ny datamaskin, følger det gjerne med en bunke programmer og tilbud du aldri kommer til å ha bruk for. "Kjøp ny musikk her!", "Bruk vår søkeverktøylinje", "Hold deg oppdatert med vår programvare!". Du har aldri bedt om tilbudene, og du kommer aldri til å benytte deg av de heller. Heldigvis finnes det hjelp å få.

PC Decrapifier er et gratisprogram som fjerner alt du ikke trenger når du har kjøpt ny PC. Det søker gjennom datamaskinen din og lager en liste over alt du trygt kan slette.

OBS: Når du starter PC Decrapifier, blir du bedt om å lage et "Restore Point". Dette lager et "bilde" av datamaskinen din før du gjorde noen endringer, og er veldig kjekt å ha hvis det skulle gå galt.

2. Slett programmer du ikke bruker

Ubenyttede programmer tar opp unødvendig diskplass. Husk derfor å alltid avinstallere programmer som ikke er i bruk.

For å gjøre dette manuelt, gå til Start og velg Kontrollpanel . Dobbelklikk på Legg til eller fjern programmer . Bla deg nedover i listen over installerte programmer og trykk på knappen Fjern for å slette alt som ikke bør være der.

TIPS: For å finne ut hvilke programmer du ikke bruker så ofte, kan du også sortere etter brukshyppighet. Dette gjør det enklere å se hva som må bort.

Avinstaller programmer du aldri bruker i Windows.

3. Stopp unødvendige oppstartsprogrammer

Hvis du har installert 20 forskjellige programmer som starter opp sammen med Windows, er det ikke så rart at datamaskinen din går tregt.

For å fjerne oppstartsprogrammer kan du bruke Windows-verktøyet Systemkonfigurasjon.

Velg Start > Kjør , skriv inn msconfig og trykk på Enter . Gå til skillearket Oppstart . Fjern krysset foran programmene du ikke ønsker skal starte opp med Windows og trykk på knappen OK .

Obs: Noen programmer er nødvendige for å starte opp Windows. Gå til ProcessLibrary for en fullstendig liste over alle prosesser som kjøres på din PC.

MSN Messenger, Picasa, Feedreader, QuickTime. Alle disse programmene gjør oppstarten av datamaskinen din tregere.

Hva gjør du for å få PC-en til å gå litt raskere? Skriv inn dine dine i kommentarfeltet til høyre!

4. Bruk antivirus

Virus skaper stor ødeleggelse på datamaskinen din. Å finne og fjerne virus er en utmerket måte å forbedre systemytelsen på. Det er mange ulike antivirusprogrammer å velge mellom.

AVG Anti-Virus Free Edition 7.5 og avast! 4 Home Edition gir god og gratis beskyttelse døgnet rundt.

5. Slett spionprogramvare

Når du surfer på nettet, lagrer nettsidene filer på datamaskinen din uten at du er klar over det. Dette kan være i form av informasjonskapsler (cookies) eller spionprogramvare. Her er det flere måter å beskytte seg på.

Hvis du vil forhindre at informasjonskapsler og spionprogramvare legger seg på harddisken din, kan du laste ned gratisprogrammet Spywareblaster. Programmet har en liste med farlige nettsteder som den sperrer for i Internet Explorer og Mozilla Firefox. I motsetning til vanlige anti-virusprogrammer, surrer ikke Spywareblaster i bakgrunnen. Det eneste du må huske på, er å sjekke for oppdateringer med jevne mellomrom.

Spywareblaster beskytter deg mot mer enn 8 000 forskjellige tvilsomme nettsider.

For å være ekstra sikker på at datamaskinen din er fri for spionprogrammer, bruk Ad-Aware med jevne mellomrom. Programmet søker gjennom harddisken din og fjerner både informasjonskapsler og spionprogramvare når skaden allerede har skjedd.

6. Frigjør diskplass

Når du har lite plass på harddisken din, vil datamaskinen gå svært sakte. Det er derfor svært viktig at du frigjør diskplass. I Windows finner du et innebygget verktøy, Diskopprydding, som gjør mye av jobben for deg.

Klikk på Start , velg Alle programmer > Tilbehør > Diskopprydding . Windows vil nå gjennomgå harddisken din og lage en liste over filer du kan slette. Kryss av og klikk på knappen OK for å slette.

Diskoppryddingsverktøyet finner ut hvilke filer du trygt kan slette fra harddisken din.

7. Slett filer du ikke trenger

Går datamaskinen din tregt, kan en annen løsning være å slette midlertidige Internett-filer. Gå til Start-menyen og velg Kontrollpanel . Dobbelklikk på Alternativer for Internett . I skillearket Generelt , klikk på knappen Slett filer .

Du vil fort merke at PC-en går raskere, når du sletter midlertidige Internett-filer i Windows.

Du kan også slette filer i temp-mappen i Windows. Trykk på WIN-E (Windows-tasten og E). Naviger deg til filstien C:\WINDOWS\Temp. Marker alle filene, høyreklikk og velg Slett . Gjør det samme i C:\temp.

Les også:

Les også

Bare oppspim

.

8. Rydd opp i Windows-registeret

Alt du gjør i Windows blir registrert i det som kalles Windows-registeret. Her ligger informasjon om alt fra installerte programmer til innstillinger på hvordan Windows ser ut og oppfører seg. Selv om du sletter et program fra harddisken, kan det fortsatt ligge spor etter det i registeret. Derfor kan det også være lurt å gjøre en opprydning i registeret med jevne mellomrom.

Du bør helst ikke gå inn i Windows-registeret og slette informasjon du ikke vet hva er. Heldigvis finnes det programmer som kan gjøre det for deg.

CCLeaner er et gratisprogram som gjør det meste – sletter midlertidige filer, rydder opp i Windows-registeret og fjerner programmer du ikke lenger har behov for.

Programmet gjør mye av jobben for deg, sletter programmer, overflødige filer og rydder opp i Windows-registeret.

9. Ha orden på snarveiene

Antall snarveier i Start-menyen din vokser i takt med antall programmer du installerer. Når du fjerner et program i Windows, er det ikke alltid at snarveien forsvinner i samme slengen. Du er derfor nødt til å gå inn og slette de manuelt.

Dette kan du gjøre ved å høyreklikke på Start og velge Utforsk . Du vil nå komme til mappen Start-meny. Her er det bare å slette i vei.

Tips: Et godt råd når du allerede befinner deg i Start-menyen, er å sortere og kategorisere de ulike programsnarveiene dine.

Du kan for eksempel lage mappen Underholdning hvor du legger Windows Media Player, Winamp, iTunes og mappen Internett-verktøy hvor du legger Internet Explorer, Opera, Outlook, Thunderbird osv. Du bruker kanskje litt tid på å finne det perfekte systemet, men du sparer både tid og plass ved å ha orden på sysakene.

10. Og bruk hurtigstartlinjen!

De programmene du bruker mest, bør også være de du har lettest tilgjengelig. I Windows er dette i hurtigstartlinjen. For å få frem denne, høyreklikk på oppgavelinjen og velg Verktøylinjer > Hurtigstart . Når hurtigstartlinjen er synlig, er det bare til å dra og slippe snarveier over fra Start-menyen.

Les også

  1. Fyll PC'en din gratis på nettet

  2. Slik får du mer ut av batteriet