Norge

Ga millionarv til direktorat

Saksbehandleren i Helsedirektoratet fikk en uvanlig overraskelse da hun åpnet posten - en arv på 5,8 millioner kroner til unge som tilbringer barndommen i sykehusseng.

Gerd Bugge og sønnene Carl Christian og Harald feirer jul på slutten av femtitallet. Noen år senere døde barna av en meget sjelden blodsykdom. Over 40 år etter deres død skal arven deres nå komme barn ved norske sykehus til gode. Dette er ett av svært få bilder som finnes av familien, etter at alt innbo forsvant på fyllingen da Gerd Bugge døde på sykehjem i 2006.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

— Jeg har aldri opplevd maken, sier rådgiver Anne Kristine Breivik i Helsedirektoratet, som fikk brevet med den hittil ukjente millionarven.En kald vinterdag for to år siden sovnet en 88 år gammel kvinne inn på Silurveien Sykehjem. Hun døde alene etter å ha vært svært pleietrengende de siste årene, nærmeste familie bodde i Sandnessjøen og London. Huset hennes på Vindern i Oslo ble tømt, og innboet solgt til et antikvariat. I dag finnes det knapt et spor igjen etter henne.Sammen med sin mann Jens Bugge etterlot Gerd seg et uvanlig testament: Halvparten av arven - 5,8 millioner kroner - ble overlatt til Helsedirektoratet og Rikshospitalet. Betingelsen var at pengene skulle gå til langtidssyke barn ved norske sykehus.

Mistet to barn.

Gerd og Jens Bugge giftet seg i Trondheim under krigen i 1942. Hun hadde som ung jente reist alene til Dresden, og studerte dans og koreografi ved den kjente Palucca-skolen, mens han var stipendiat i geologi ved NTH. Sammen fikk de sønnene Harald og Carl Christian. Begge sønnene ble født med en sjelden blodsykdom som gjorde at immunforsvaret ikke fungerte. Familien ble nødt til å flytte til Oslo for å skaffe guttene bedre behandling ved Rikshospitalet. Den eldste gikk på skolen, men fikk lungebetennelse flere ganger hver vinter. Den yngste fikk tidlig alvorlige lammelser. I 1960 døde Harald, bare 15 år gammel. Seks år senere døde lillebroren Carl Christian.- Jeg husker guttene godt som barn, sier Carl Ulrik Bugge fra Sandnessjøen, som var fetter av brødrene.- Harald var lynende intelligent. Guttene måtte være mye innendørs av frykt for smitte. Derfor var huset fylt av leker for oss barn. Vi som var nærmeste familie, har brukt lang tid på å sørge for at arven blir tatt vare på, sier Bugge.- Hva tenker du om at halve arven gikk til barn på sykehus og ikke til familien?- Vi var bare nevøer og nieser igjen, så vi hadde ikke regnet med å få noe som helst. Vi synes dette var fint. Pengene skulle jo vært arven til guttene som døde så altfor tidlig, sier Bugge.Etter sønnene døde, viet Gerd Bugge seg til dans og ballett, mens mannen Jens var professor i geologi ved NTH og Universitetet i Oslo. Som ballettpedagog spilte Gerd Bugge en viktig rolle da moderne dans ble introdusert i Norge, og underviste ved en rekke teatre. De siste 22 årene var hun enke, etter at Jens Bugge døde av kreft i 1984.

Havnet i statsregnskapet.

Aftenposten oppdaget millionarven etter at pengene ved en feiltagelse havnet i statsregnskapet til helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad under posten for "merinntekt". Pengene er likt fordelt mellom Rikshospitalets barneavdeling og Helsedirektoratet.- Hva? Satte de pengene inn i statsregnskapet?, utbryter spesialrådgiver Anne Kristine Breivik når Aftenposten ringer. - Det skyldes nok en feil. Jeg kan forsikre at hver krone kommer frem. Den gjenlevende familien akter å følge nøye med.- Jeg håper det blir noe varig som mange syke barn kan glede seg over, sier Carl Bugge.

Les også

Sykehus kjemper om pengene

Jens Bugge giftet seg med Gerd i 1942, men døde allerede i 1984.