Norge

Skjerp fyreferdighetene

Nordmenn flest har tro på egen kunnskap når det skal tennes i peisen, og glemmer kanskje at man faktisk har et bål i stuen.

 • Forf>magnus Knutsen Bjørke (foto)
 • <forf>astrid Dalen <

Punkt én for å få sikker og effektiv fyring, er å bruke riktig type ved, mener feiermester og brannteknisk rådgiver Ivar Bjerke i Brannvernforeningen.— Folk bruker for grov ved. Poenget er å oppnå en høy temperatur, og det får man ikke til med for store kubber, sier Bjerke, og viser frem ved med riktig størrelse for opptenning og ilegg, sier Bjerke.Veden skal også være tørr nok, og den bør ikke inneholde mer enn 15-20 prosent fuktighet. Tørre kubber skal gi en skarp klang når de slås mot hverandre.

Ikke bruk væske.

Dersom man fyrer med rå ved, brukes energien til å få fuktigheten over i gassform, og til å tørke veden i ildstedet. Da blir ikke temperaturen høy nok, og røyken setter seg innvendig i skorstein og ildsted som beksot, og det er denne soten som brenner ved en pipebrann.Det burde være selvsagt, men feiermesteren minner også om at man for all del ikke må bruke væske ved opptenning.- Jeg har hørt om folk som har brukt rødsprit, parafin - og til og med noen som har brukt bensin, med tragiske konsekvenser, sier Bjerke.Noe av det viktigste du kan gjøre for å unngå brann i pipe eller ildsted, er å sikre at installasjonen er riktig utført. Få fagfolk til å montere, og la dem fylle ut en sjekkliste som du kan finne på brannvernforeningens nettsider.

Les bruksanvisningen.

— Eierne av ildstedet er selv ansvarlig for at ildstedet er korrekt montert. Monterer man selv, og det oppstår brann, risikerer man både bot og avkortet forsikring, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Brannvernforeningen. Vil du være sikker på at monteringen er riktig gjort, kan du få noen fra brannvesenet i kommunen til å se på, og sørg uansett for at du har dokumentasjon på at monteringen er korrekt utført. Sørg også for å lære det nye ildstedet å kjenne. Bjerke anbefaler å lese bruksanvisningen fra produsenten, der kan du også plukke opp en del gode fyringstips.Ventilasjon og luft er viktig faktorer ved fyring, og både for mye og for lite trekk kan føre til beksot.- Sørg for å lære det nye ildstedet å kjenne, og lær deg hvordan ventilene fungerer. Leser du bruksanvisningen fra produsenten, kan du også plukke opp noen gode fyringstips, sier Bjerke.

Fornuftige "designovner".

Vedfyring forurenser lokalt gjennom partikkelutslipp, og i 1998 kom det krav om at ildstedene skulle være rentbrennende. Bjerke mener det er flere fordeler med nye ovner og peiser enn at de er mer miljøvennlige.- Rentbrennende ildsteder har mye høyere virkningsgrad, og mange erfarer at de halverer vedforbruket. De nye og trendy "designovnene" har dessuten et ganske lite brennkammer, noe som er en fordel ved oppvarming av rom som ikke er spesielt store, sier Bjerke.Nye ovner er også noe tryggere enn eldre ovner, fordi røykgasstemperaturen i nye ovner ikke skal komme opp i mer enn 350 graderVil du vite mer om fyring, kan du snart klikke deg inn på det nye nettstedet fyringstips.no, der Brannvernforeningen blant annet vil legge ut en video med demonstrasjon av riktig fyring.

- Folk bruker for grov ved, sier Iver Bjerke i Brannvernforeningen, og viser frem ved med riktig størrelse for opptenning og ilegg. Foto: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Dette er hyttas største brannfarer

 2. BOLIG

  Fem spørsmål og svar om ved: Du fyrer mest sannsynlig feil

 3. BOLIG

  Vinter, varme og ventilasjon

 4. NORGE

  - Den dummeste loven som noen gang er skrevet

 5. KULTUR

  Test av 38 brettspill: Fire av dem får toppkarakter

 6. NORGE

  Bombesiktet i Ski varetektsfengslet til 5.januar