Norge

«Et tvers gjennom hederlig, flott og raust menneske er gått bort»

Som representant for den karismatiske del av pinsebevegelsen var helbredelser ogmirakler sentralt i Aril Edvardsens forkynnelse. Her er han på talerstolen under et sommerstevne i Sarons dal i Kvinesdal 16. juli 2002. Foto: KJELL INGE SØREIDE/SCANPIX

Norges mest kjente predikant, Aril Edvardsen, døde i går, 69 år gammel.

  • Forf>
  • <forf>robert Gjerde <

— Det er uendelig trist at Aril er død, sier Borgen, som fulgte Edvardsen på reise gjennom mange land da han laget filmen Himmelen revner om predikanten i 2003 og 2004.- Aril var opptatt av dialog med ulike religioner. Det så jeg på nært hold da jeg fulgte ham i Pakistan, Israel og Burundi i forbindelse med arbeidet med filmen. Det gjorde et sterkt inntrykk, sier Borgen.

Mange kritikere

Edvardsen stiftet Troens Bevis i 1965 og drev fjernsynsvirksomhet i over 200 land, derav mange land i den tredje verden. Som representant for den karismatiske del av pinsebevegelsen var helbredelser og mirakler sentralt i hans forkynnelse. Det skaffet ham også mange kritikere.Tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell, var en av Edvardsens mest konsekvente motstandere.- Aril Edvardsen var en stor oratorisk begavelse, men også en scenekunstner. Han var den største pinsepredikant i sin generasjon, kanskje også den største i Skandinavia. Ulikt mange andre store predikanter nådde han til topps i den karismatiske bevegelsen gjennom unike personlige egenskaper, ikke status og utdannelse, sier Fragell, også tidligere predikant i pinsebevegelsen.Edvardsen ble født i Kvinesdal i Vest-Agder og var i ungdomsårene leder i det lokale AUF. Han ble omvendt og en personlig kristen i 1956. I voksen alder har han vedgått at han aldri har stemt Arbeiderpartiet ved noe valg, men at Kristelig Folkeparti har fått hans stemme.

Større utenlands

Leder i Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, sier at Edvardsen var en brobygger mellom kultur og folkeslag, og at han er en av de nordmennene som var større og mer anerkjent utenfor landets grenser enn hjemme i Norge.- Jeg vil minnes ham som en god venn og et forbilde, sier Høybråten til NTB.I 1974 fikk Edvardsen kritikk fra mange kristne da han som den første pinseleder i Norge slapp en katolsk prest på talerstolen. Han har senere fått kritikk fra kristent hold for sine uttalelser om at omvendte muslimer ikke trenger å endre sin oppfatning om Muhammed selv om de er blitt kristne.Sommeren 2004 gikk han, sammen med pastor Åge Ålekjær, hardt ut mot Frp-formann Carl I. Hagens tale samme sommer i Levende Ord i Bergen. Han pekte spesielt på det han oppfattet som Hagens negative karakteristikk av profeten Muhammed.

Les også

- Jeg tror han regnet med at dette ville skje