Nerdens hevn

Tore Ruud Hofstad har blitt sett på som sær fordi han bare satser på skøyting. I går ga det Norge et VM-gull.

Bruk et halvt minutt på å studere dette bildet. Det gir deg nemlig VM-stafetten i kortversjon: Petter Northug er som vanlig kongen som kjører show på toppen av pallen. Hvem han gir oppmerksomheten til? - Tore Ruud Hofstad, som fortjente den mer enn noen etter å ha gjort stafettens kanskje viktigste jobb. Eldar Rønning jubler lettet over at hans svake førsteetappe ikke ødela for noen. Odd-Bjørn Hjelmeset må for en gangs skyld finne seg i en plass i bakgrunnen. Foran står en beundrende Jens Filbrich, som gikk raskest på første etappe av alle. Men det hjalp ikke så mye. For ankermannen Axel Teichmann (i venstre hjørne) ble knust i spurten av Petter Northug. Ikke veldig fornøyd, kan man vel kanskje si.
  • Kristina Overn

–I dag er det Tore vi skal være glade i. Han gjorde den desidert viktigste jobben, sa Odd-Bjørn Hjelmeset, ti minutter etter at Petter Northug hadde gått et taktisk perfekt løp og sendt Norge til gullhimmelen nok en gang.

Og la det være sagt: Petter Northug er rå. Utrolig rå. Det var han også i går. Men hadde det ikke vært for en usedvanlig sindig kar fra Hurdal, ville Northug trolig hatt store problemer med å overbevise noen som helst på Vesec skistadion i går.

Etter at Eldar Rønning og Odd-Bjørn Hjelmeset gjorde ting litt mer spennende enn planlagt ved å tape 25 sekunder til Tyskland på klassisketappene, var det Tore Ruud Hofstad som måtte skaffe Northug akseptable arbeidsforhold på siste etappe.

–Det var viktig for meg at Tore fikk beskjed om å ta ut alt. Vi snakket om det mens vi varmet opp. Jeg sa «nå må du helt i kjelleren hvis vi skal være med å kjempe», sier Northug.

Forskjellen på å ta inn 15 og 25 sekunder på Axel Teichmann var stor i går.

–Jeg måtte nok ha gjort ting litt annerledes hvis det hadde vært 25 sekunder, sier Northug.

–Forskjellen er enorm. De ti sekundene Tore Ruud Hofstad tok inn i dag, var gull verdt. Bokstavelig talt, sier trener Morten Aa Djupvik.

Ryddegutter.

Hovedpersonen selv starter sin forklaring beskjedent som vanlig.

–Dem sier at jeg var viktig, da. Så jeg får vel tro på det, sier Hofstad.

Så fyrer han opp snakketøyet.

–De siste årene har det jo vært sånn at vi har vært best på klassisken, og så har man håpet at tredjeetappen ville henge med. Men i det siste har vi slitt litt med de første etappene. Petter og jeg har snakket om det, at det har vært vi som har måttet rydde opp. Eller, rydde opp er feil uttrykk. Men i dag er det jo mine ti sekunder som gjør forskjellen. Da er det godt å se at man får betalt for å kutte ut klassisken, sier han.

Det er nemlig ikke alle som har hatt like stor forståelse for Tore Ruud Hofstads prioriteringer. Han er sjanseløs i klassisk og har gått beint imot den norske langrennsstrømmen. Tore Ruud Hofstad har satset alt på å bli en skøyteekspert.

«Er det så lurt da?».

«Så rar du er».

«Du får jo gå så få renn», er meldinger han har fått.

–Men jeg har tenkt slik at hvis man skal lykkes, må man ha ekstreme egenskaper. For meg er det mye viktigere å være dritgod i skøyting enn middels i begge stilarter, sier han.

Ett mål.

Hofstad har slitt mye de siste sesongene. Sykdom, skader, et rennprogram som ikke er tilpasset langrennstyper som han. Da er det godt å ha klare mål å se frem mot.

–Denne stafetten har jeg tenkt på hver eneste dag siden 1. mai. Jeg visste at det var min sjanse til medalje i VM. Men jeg har jo vært usikker på om jeg fikk gå, om ledelsen har turt å satse på meg. Jeg har fått med meg at det har kommet noen sure oppstøt fra blant andre Thomas Alsgaard og Karl Henning Gran som har ment at jeg ikke burde gå. Det er ingen god følelse det. Men derfor er det så gøy å slå tilbake, smiler han lurt.

I går tok Tore Ruud Hofstad sitt fjerde VM-gull i stafett.

Det burde være et brukbart svar på tiltale.


Annonse:

flashObject.write("http://fil.nrk.no/nett-tv/data/flash/spiller.swf?type=sport&xml=http://fil.nrk.no/nett-tv/data/xml/sport_loop.xml&bane=http://fil.nrk.no/nett-tv/data/stillbilder/&link=http://www1.nrk.no/nett-tv/sport/referanse/aftenposten&target=_blank", { width:"176px", height:"137px", version:"8.0.0", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", bgcolor:"#fff", quality:"best"}, flashvars: {}, alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"NRK-banner"});