Smittsom selvtillit

Petter Northug går ut høyere enn Mount Everest før dagens VM-stafett. Det gir lagkameratene selvtillit.

De norske stafettgutta kjørte show på pressekonferansen dagen før de skal kjempe om nytt gull i Liberec. Odd-Bjørn Hjelmeset, Eldar Rønning, Petter Northug og Tore Ruud Hofstad har selvtilliten på topp.

–Sverige?!

Petter Northug fnyser når trener Morten Aa Djupvik lanserer Norges sterkeste konkurrenter før dagens VM-stafett. Alle i salen på den norske pressekonferansen ler høylytt.

Alle, unntatt de to svenske journalistene som har tatt turen. Northugs selvtillit har ingen ende, den kupper hele pressekonferansen. Han er så sikker på å vinne at man skulle tro det var meningsløst å avholde renn i Liberec i dag i det hele tatt.

–Marcus Hellner har aldri slått meg i en spurt og han kommer aldri til å gjøre det, sier søndagens gullvinner. Dønn alvorlig.

–Petter lager jo en fallhøyde som gjør at det går kaldt nedover ryggen på en stakkar, ler Djupvik.

Kun gull er godt nok

. Egentlig kunne man nemlig ha begynt å tvile på gullsjansene i dag. For de norske distanseløperne – med unntak av nettopp Petter Northug – har langt fra overbevist hittil i VM.

Eldar Rønning, Odd-Bjørn Hjelmeset og Tore Ruud Hofstad på de første tre etappene har en sjuende, 15., 28. og 34. plass å vise til fra mesterskapets to første øvelser.

Ikke mye det lukter gull av, med andre ord.

Og likevel;

–Vi blir skuffet over alt annet enn seier på stafetten, sier startmann Eldar Rønning.

Stafett er nemlig noe helt annet enn individuelle skirenn. Og med en vinner i laget kan man fort skape flere.

–Gutta har stor tro på hverandre, og vi bruker mye tid sammen før en stafett for å lufte tanker og meninger om det som skal skje, forteller Djupvik.

–Er noen flinkere i slike sammenhenger enn andre?

–Odd-Bjørn er jo utrolig flink til å bidra. Han har vært gjennom opp— og nedturer før, og har gode råd å komme med. Eldar er alltid en lagbygger. Og så er det faktisk slik at selvtilliten til Petter smitter over på de andre, sier Djupvik. Mosbyggen gir nemlig laget en tro på at alt er mulig. På at det eneste de skal gjøre på Vesec skistadion i dag, er å vinne. Og har gir dem en ekstrem trygghet ved gang på gang å gjenta at han er i kanonform.

–Petter virker veldig sikker og trygg, han stoler ikke bare på at han selv er i kjempeform, han stoler også på alle de andre. Det gir dem en egen trygghet, sier treneren.

–Kan det bli så mye at lagkameratene blir stresset av det?

–Nei, det tror jeg ikke. Jeg kjørte ned fra stadion med gutta i går, og du hører på måten han snakker med de andre at de blir gira av det. Petter får jo tenning bare han tenker på en svenske eller en tysker. Jeg tror faktisk de andre har litt å lære av han, mener Djupvik.

Humør.

–Jeg har vel egentlig ikke tenkt slik på det, men vi prøver jo å stå frem og vise at vi vil forsvare gullet fra Sapporo. Vi er veldig flinke til å backe hverandre opp og ha et godt humør i laget. Det tror jeg er viktig, sier Petter Northug selv, som mener formen er bedre enn den var under gulløpet på søndag. Så god at han til og med vil vise verden at han kan gå til gull, selv med et forsprang.

–Det hadde ikke gjort noe det, nei. Jeg gleder meg veldig, gliser han.