Norge

140 fortsatt evakuert etter uværet på Svalbard

Bortsett fra noen mindre skred er det ikke meldt om større ødeleggelser etter det voldsomme uværet på Svalbard natt til tirsdag.

Flere boliger i Longyearbyen ble evakuert i forkant av de store nedbørsmengdene som var varslet mandag kveld og natt til tirsdag.
  • NTB

Deler av hundegården like utenfor sentrum av Longyearbyen ble ødelagt av et jordras natt til tirsdag, men ellers er det ikke meldt om flere ødeleggelser, melder Sysselmannen på Svalbard tirsdag formiddag. Det voldsomme uværet med store mengder regn utløste flere mindre skred på vestsiden av Spitsbergen.

140 personer, deriblant 86 studenter, var fortsatt evakuert tirsdag formiddag.

– Vi arbeider nå med å få oversikt over situasjonen, blant annet med helikopterbefaring med folk fra Sysselmannen, Longyearbyen lokalstyre og skredekspert. Det er ventet mer nedbør og stigende temperaturer mot natten. Vi vil ha et nytt møte med Longyearbyen lokalstyre og NVE klokka 13. Vi vil da sammen vurdere situasjonen og behovet for videre evakuering, sier sysselmann Kjerstin Askholt tirsdag formiddag.

Ifølge Meteorologisk institutt på Twitter ble det målt 41,7 millimeter nedbør ved Svalbard lufthavn, 47,2 millimeter ved Isfjord radio, og 86,8 millimeter i Ny-Ålesund.

Veien opp til Nybyen er en av mange veier som ble stengt på grunn av nedbøren som ble varslet på Svalbard i løpet av mandag kveld og natt til tirsdag.

Uværet var varslet i god tid på forhånd, og beboerne i de mest utsatte områdene ble evakuert på grunn av faren for flom og ras. På grunn av uvanlig mild temperatur for årstiden har den kraftige nedbøren kommet som regn og ikke snø.

Les også

  1. Boliger evakueres før uværet treffer Svalbard

  2. Ber om videre etterforskning av skredet på Svalbard