Norge

#Anbefalt: «Et av de største levende monumentene vi har i dag over krigen, er Aftenpostens dominerende markedsposisjon»

I dag må vi ta med en krangledebatt som inkluderer Aftenposten.

Kan noen fra Aftenposten mene noe om Osvald-monumentet? Nei, mener Snorre Valen og Hege Ulstein.
  1. mai ble Osvald-monumentet avduket på Jernbanetorget utenfor Oslo S. Monumentet er en heder for Osvald-gruppens krigsinnsats, blant annet sprengningen av Østbanehallen da Vidkun Quisling ble innsatt som ministerpresident.

27. april skrev Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle at monumentet «rett og slett ikke er godt nok til å tåle en slik plass.» Byantikvaren har uttalt at monumentet er «et uheldig visuelt inngrep».

NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke skriver 4. mai at «Monumentet «Knus nazismen» er så banalt og ubehjelpelig at jeg har vanskelig for å ta det helt på alvor, men det må jeg jo når det opptar såpass stor plass i hjertet av min egen by.»

Så langt handlet debatten om utformingen av monumentet. Men det tok slutt da Dagsavisens Hege Ulstein i går skrev at «all påpekning av hvor stort monumentet er, hvor mange tonn det veier og hvor langt og bredt det er, framstår som smålig».

Ingen skal altså mene noe om utformingen av monumentet.

SVs stortingsrepresentant Snorre Valen tok det så til helt nye høyder da han på Facebook, og senere hos Dagbladet, feilaktig skriver: «Men at helter fra krigen som har blitt fryst ut og marginalisert endelig hedres for sin innsats, det blir for mye å tåle for dagens Aftenposten. På grunn av motstandsfolkas politiske overbevisning dengang. Jeg må gni meg i øynene.»

Det ville trolig vært lurt: Stanghelle skriver ikke noe sted at Osvald-gruppen ikke skal hedres. Det ser ikke Valen ut til å ha fått med seg.

Valen skriver videre: «Jeg har aldrisett en politisk kommentator score et så kraftig sjølmål som Harald Stanghelle gjør nå. Moralen er: Det er bedre å samarbeide med nazistene og på diskret og dannet, borgerlig vis holde kjeft etterpå, enn å være kommunist og gjøre motstand.»

I morges møttes Stanghelle og Valen til debatt i P2s Kulturnytt. Der ble de ikke enige, for å si det sånn.

Valen sa blant annet:

«Et av de største levende monumentene vi har i dag over krigen, er Aftenpostens dominerende markedsposisjon — som kom utelukkende på grunn av den rollen Aftenposten spilte under krigen.»

Stanghelle svarte at Valens angrep er «en råtten hersketeknikk.»

Og videre: «Det er en underlig logikk at jeg ikke skal kunne mene noe i 2015 fordi Aftenposten var på totalt ville veier for 70-80 år siden.

«Når du skriver at dette er VM-gull i hykleri, når du skriver at min moral er at «Det er bedre å samarbeide med nazistene enn å være kommunist og gjøre motstand, så må jeg ærlig tilstå at jeg stusser over at et oppegående menneske, en stortingsrepresentant for SV, kan gjøre det.»

Du kan høre debatten i Kulturnytt.