Norge

- Skulle vært mer pågående

Kriseberedskapen i kommunene skal evalueres etter terrorangrepene. Statsminister Jens Stoltenberg sier enkelte kommuner kan ha sviktet ved å være for lite pågående i møte med pårørende.

Statsminister Jens Stoltenberg var på sitt første offisielle oppdrag etter 22. juli tirsdag. Foto: Photographer: Olav Olsen

 • Thomas Boe Hornburg
  Thomas Boe Hornburg
  Politisk rådgiver i Arbeiderpartiet

Les også:

— Gratulerer med universitetsstatusen og gratulerer med starten på et nytt semester!

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tillot seg noen smil og gratulasjoner da han markerte åpning av et nytt studieår ved det nyslåtte Universitetet i Nordland. Dagsturen til Bodø i dag er statsminister Jens Stoltenbergs første ordinære oppdrag som statsminister utenfor Oslo etter 22. juli.

Men terroren kastet likevel lange skygger over statsministerens besøk i Bodø i dag.

Vil evaluere støttearbeid

Fire ungdommer fra Bodø kommune deltok på AUFs sommerleir på Utøya. To omkom 22. juli. Etter åpningsseremonien ved Universitet i Nordland, møtte statsministeren krisetemaet i den hardt rammede kommunen og AUF ere, blant dem enkelte som overlevde massakren på Utøya.

Statsministeren understreket at også støtteapparatet i kommunene skal evalueres i kjølvannet av 22.juli angrepene. Han skrøt av den kommunale krisehjelpen, men la til at han også har fått kritiske tilbakemeldinger.

— Noen har sagt at de skulle vært enda mer pågående. At det ligger en svikt i at pårørende har sagt at de ikke trenger hjelp og så har de faktisk trengt hjelp. Vi skal trekke lærdom også av dette arbeidet og en mulig lærdom er at man må være mer insisterende på at mennesker som opplever noe så grusomt som å miste sine nærmeste, ikke skal kunne avvise hjelp, men trenger hjelp uansett, sier Stoltenberg til Aftenposten.no.

Muntret opp studentene

Også i sin tale til studentene var terroren 22.juli et hovedtema. Statsministeren understreket at akademisk utdannelse utgjør en viktig brikke i det demokratiet som ble angrepet 22. juli.

— Budskapet mitt i dag er at universitetet står for meningsbrytning, at man møter argumenter med argumenter. At man er kritisk og aksepterer kritikk er viktige demokratiske idealer. Det var nettopp disse som ble utfordret den 22. juli. Det er viktigere enn noen gang å ta vare på disse, oppfordret en sortkledd Stoltenberg til de fremmøtte studentene.

Men selv om terrorangrepene preget Stoltenbergs første ordinære statsministersgjerning utenfor Oslo siden 22.juli, kostet han på seg et forsøk på å muntre opp studentene.

-Jeg misunner dere den tiden dere nå har. Jeg husker mitt eget studentliv som den beste perioden i mitt liv, men det oppdaget jeg ikke før senere. Jeg var redd for eksamen og for studielånet. Det er greit å bekymre seg litt for det, men gled dere over alt dere får lære, sa en Stoltenberg.

Trygg

Statsministeren forsikret også om at han personlig ikke føler seg mer utrygg etter 22. juli.

-Jeg føler meg trygg og det er fordi lever i et land som er blant verdens aller tryggeste. Og fordi politiet vurderer min sikkerhet, sa statsministeren.

Han avstod fra å kommentere valgkampen som nå har kommet i gang.

-Jeg registrerer at valgkampen er i gang og det synes jeg er bra, men jeg vil ikke delta i noen form for polemikk før vi har lagt de siste bisettelsene bak oss og avholdt minnestunden på søndag, sa Stoltenberg.

 1. Les også

  - Jeg vil ikke kaste bort tiden på å snakke om Frp

 2. Les også

  Stoltenberg uten substans?

 3. Les også

  Velgerne går til Arbeiderpartiet

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Stoltenberg: – Andre land ser til Norge og 22. juli når terroren rammer

 2. NORGE
  Publisert:

  Jens Stoltenberg om Norges 22.juli-respons: - Det har gjort inntrykk på verden

 3. KULTUR
  Publisert:

  Minnemarkeringer 22. juli

 4. NORGE
  Publisert:

  Stoltenberg var med på å sluttføre sin døde venns uferdige 22. juli-bok

 5. NORGE
  Publisert:

  – Det var våre verdier som vant

 6. VERDEN
  Publisert:

  Her ble ti unge drept. Nå viser Kjærlighetsstien på Utøya vei for andre lands terrorofre.