Norge

Stoppet debatt på nett etter terror

Flere av landets største nettaviser valgte å låse kommentarfelt på nyhetssaker og stoppe nettdebatt etter fredagens terror i Oslo og på Utøya. Tendensen er mer kontroll og mindre anonymitet.

Debattredaktør Halvor Finess Tretvoll i Dagsavisen mener at registreringsplikt gir bedre debattklima. Vinduene i bakgrunnen ble pulverisert under bombeeksplosjonen fredag. Foto: Indrelid Trygve

 • Trygve Indrelid (foto)

Les også:

Les også

Frykten for sensur

Både Dagbladet, NRK og Aftenposten bekrefter at de i helgen innførte klare restriksjoner for hva brukerne kan legge igjen av kommentarer og debattartikler. VG har tidligere innført forbud mot kommentarer på krimsaker, ulykker og katastrofer.

Samtidig stoppet debattverstingen Hegnar Online i helgen all meningsutveksling på sine sider, og har nå innført permanent brukerregistrering.

– Dette vil fortsatt være et ikke-redaksjonelt forum. Vi tar ikke ansvar for hva brukerne skriver. Jeg har ikke tid til å lese alt de legger inn, men vi vil selvsagt fjerne innlegg som bryter med norsk lov dersom vi får klager, sier redaktør Stein Ove Haugen.

Også det omstridte, liberale nettstedet document.no, der massemorderen Anders Behring Breivik var aktiv som debattant, har stengt ned kommentarfunksjonen.

Høyere kvalitetskrav

–For oss handler dette om å stille høyere krav til standard og kvalitet på innleggene. Vi vurderer nå også å innføre permanent brukerregistrering, slik at det ikke lenger er mulig å legge igjen anonyme innlegg, sier redaktør Hans Rustad.

Rustad mener PST-sjef Janne Kristiansen med sine uttalelser om Breiviks skriverier på document.no, langt på vei frikjenner nettstedet som «høyreekstremt».

–Ingenting av det Breivik skrev indikerte at han var en farlig terrorist. Men vi tar selvkritikk på at vi lot ham bruke uttrykk som Stoltenberg-jugend. Slikt vil vi aldri la passere igjen, sier han.

Halvor Finess Tretvoll, debattredaktør i Dagsavisen, mener fjorårets lansering av nyemeninger.no ga bedre debattklima. Da ble det innført registreringsplikt, og alle må delta under fullt navn.

Forbindelse

–Vi tok knekken på den tonen som ofte kan råde i debattfora på nett. Vi ville prøve å skape en forbindelse mellom den «store felles offentligheten» og underskogen av «små offentligheter», sier han.

Dagbladet var blant dem som stengte sine kommentarfelt 22. juli. Nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord forteller at de ikke hadde kapasitet til å følge opp debatten.

–Dette er en veldig sensitiv og ekstrem sak, og vi måtte prioritere dekningen av saken. Nylig ble enkelte artikler åpnet for kommentarer.

Unntakstilstand

Beverfjord mener hendelsen i stor grad vil prege norske debattkanaler fremover. Hun mener pressen har et særskilt ansvar for å analysere det såkalte manifestet Breivik har offentliggjort.

–Alternativet til å analysere tekstene er å overlate det til lukkede rom, der mennesker som i utgangspunktet er enige med ham får gjøre det i fred. Det er det motsatte av et åpent samfunn. Pressens ansvar er å skape åpenhet, diskutere, analysere og komme med motargumenter.

Forhåndsmoderering

Aftenposten.no’s debattansvarlige, Mina Hauge Nærland, opplyser at avisen midlertidig har stengt Debattsentralen og har innført forhåndsmoderering av all nettdebatt.

– Vi vil ha en litt mer restriktiv linje i nettdebatten en stund fremover, og har ennå ikke avgjort hvordan systemet skal formes til slutt. Det blir en redaktøravgjørelse når det første sjokket etter terrorhandlingen har lagt seg, sier hun.

Få problemer

Landets største nettavis, vg.no, har lenge ført en restriktiv linje for kommentarer på nettartikler, men har fortsatt sitt debattforum åpent. Redaktør i VG Nett, Espen Egil Hansen, forteller at de opplever svært få problemer forbundet med nettdebatten.

–Vi legger på kommentarfelt der hvor vi mener det har en verdi, ut ifra en journalistisk vurdering, som for eksempel i forbrukersaker og politiske nyhetssaker, sier han.

— Anonymitet er bra

-Nettdebattanter bør også i fremtiden kunne ha mulighet til å uttale seg anonymt, sier redaktør Jan Thoresen i kllikk.no. Han advarer mot bred sensur av upopulære meninger.

–Det finnes mange legitime grunner til at nettdebattanter bør få være anonyme. En barnehageansatt har taushetsplikt om arbeidsplassen sin, men bør få lov å ytre seg i det offentlige rom om norsk barnehagepolitikk som anonym. Det samme gjelder en rekke andre yrker, og varslere og personer som befinner seg i et miljø der standpunktene dine er totalt uakseptable, for eksempel en som er tvangsgiftet eller ønsker å bryte ut av Jehovas vitner, sier Thoresen.

Redaktøren påpeker også at mange debattanter kvier seg for å si sin fulle mening under fullt navn. Thoresen understreker at redaksjonene kan operere med et system, der de kjenner identiteten på debattantene. Det vil sikre en ansvarliggjøring av debatten.

–Min erfaring er at mange vil la være å bidra til samfunnsdebatten, dersom de må flagge åpent hvem de er, sier han. Thoresen er skeptisk til de siste dagers innskrenkninger på nettforum i Norge.

Stor takhøyde

Også generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening maner til fortsatt stor takhøyde.

–Det er viktig med slike åpne arenaer. Folk må kunne diskutere tabubelagte temaer, men selvsagt uten at det går ut over anstendigheten eller norsk lov. Man må ikke tvinge alle mørke krefter inn i de mørkeste kroker. Det er ikke sunt, påpeker han.

Både Thoresen og Øy applauderer at Hegnar Online’s nettforum omsider har innført brukerregistrering. Debattforumet har ifølge de to vært blant de absolutte verstingene på sitt felt over mange år.

–Det er uanstendig av redaktøren for Hegnar Online å hevde at de ikke har noe etisk eller juridisk ansvar for innleggene. Det er ingen tvil om at de har et slikt ansvar, sier Øy.

Hegnar Online ble så sent som i februar i år felt i Pressens Faglige Utvalg for ikke å ha fjernet flere sjikanerende meldinger i nettforumet om Mona Høiness.

–Dette må være en av de mest opplagte overtrampsakene vi har sett innenfor dette området, sa utvalgsmedlem John Olav Egeland under behandlingen av klagen.

Også Aftenposten.no er to ganger felt i PFU for overtramp som fremkom i kommentarfeltet i nettavisen.

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Resett-debattantene er frittenkende på en langt mer saklig måte enn det Rossavik gir inntrykk av

 2. DEBATT
  Publisert:

  Denne kampen er det leserne som avgjør - og Document.no vinner | Trond Ellingsen

 3. DEBATT
  Publisert:

  Uakseptable kommentarer blir usynlig sensurert av politiske partier. Hvorfor er det problematisk?

 4. DEBATT
  Publisert:

  Ny medielov er en gave til journalistikken

 5. DEBATT
  Publisert:

  Dagens kortinnlegg | onsdag 31. mai

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Disse tre kontroversielle redaktørene er enige om én ting: Norge er ute å kjøre