Norge

Krever to politihelikoptre

Tidligere politileder Finn Abrahamsen krever at politiet får penger til å bedre helikopterberedskapen. Oslo bør ha to helikoptre, mener han.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Les også:

Les også

Alt om tragedien

– Politihelikopteret var ikke i luften under angrepet på Utøya. Det skyldes begrensede bevilgninger, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen til Dagsavisen.

Han mener det er åpenbart at Oslo politidistrikt ikke har fått nok penger til å sikre forsvarlig beredskap når politihelikopteret er mer på bakken enn det er i lufta.

– Politiet har over mange år hatt altfor lite penger, sier Abrahamsen.

Helikopteret driftes med budsjettet til Oslo politidistrikt. Ifølge Abrahamsen koster driften av dagens helikopter rundt 40 millioner kroner årlig.

Helikoptermannskapet hadde ferie da terrorhandlingene begynte, og først etter 2,5 timer var helikopteret i lufta. Da var 69 personer drept på Utøya, før gjerningsmannen ble pågrepet. Politiet brukte 32 minutter på å kjøre bil fra Oslo til Utøya. Reisetiden for helikopter er åtte minutter med en fart på 220 kilometer i timen.

Abrahamsen mener politiet minimum bør ha to helikoptre tilgjengelige til enhver tid, slik at man er sikret dersom ett må repareres. Han mener også at politiet trenger kraftigere maskiner, som kan løfte en liten beredskapstropp.

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund sier til Dagsavisen han ser to helikoptre som et absolutt minimum. I tillegg mener Politiets Fellesforbund at helikoptrene bør ha base i Oslo, sammen med beredskapstroppen og hundepatrulje, klare til å rykke ut.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Fem år etter 22.juli får politiets skarpskyttere lov å skyte fra politiets egne helikopter

 2. NORGE
  Publisert:

  Det første av de nye politihelikoptrene er på plass

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han drepte i tjeneste for politiets beredskapstropp. Ingen får vite hvem han er.

 4. NORGE
  Publisert:

  Tre personer siktet for bortføring etter væpnede aksjoner

 5. NORGE
  Publisert:

  Han ledet politiets beredskapstropp 22. juli 2011. Fremdeles mener han at antiterrorarbeidet i Norge har store svakheter.

 6. NORGE
  Publisert:

  22.juli-rapporten filleristet Politi-Norge - nå kommer kritikken av konklusjonene