Norge

- Hun hadde både pekefinger og smil på lur

Fredag begraves Monica Elisabeth Bøsei, også kalt « Mor Utøya».Styreleder i Utøya AS beskriver henne som en leder som sørget for at alt var i orden.

 • Fred C. Gjestad

«For mange av oss var hun Utøya. Nå er hun død. Skutt og drept, mens hun skapte trygghet og glede for ungdom fra hele landet».

Med disse ordene omtalte statsminister Jens Stoltenberg Monica Elisabeth Bøsei, som en av to personer han trakk frem i sin tale under minnegudstjenesten i Oslo domkirke to dager etter katastrofen på Utøya.

— 20 år på Utøya

I 20 år jobbet Monica Elisabeth Bøsei som leder for Utøya. Hvert år tok hun imot og organiserte sommerleieren for flere hundre AUF-ere, i tillegg til alle andre som leide øya til sine sommerleire.

- Monica brukte 20 år av livet sitt på Utøya og hun mistet livet sitt på Utøya, sier Martin Henriksen til Aftenposten.no.

Henriksen er tidligere leder i AUF og styreleder i selskapet Utøya AS.

Sammen med ektemannen Jon, som var vaktmester på leir-øya, hadde hun ansvar for at leirstedet var i orden. Hun gjorde alt fra å skifte ut dørkarmer til å servere 500 personer på sommerleir. Utøya som leirsted har omtrent 100 overnattingsplasser, mens på det større arrangementene var det telting som var hovedovernattingsformen.

Klar beskjed

— Det var i Utøyas ånd at stedet skulle være et leirsted og ikke et hotell. Og Monica brukte 20 år av livet på å gjøre øya til det den er i dag, sier Henriksen.

Martin Henriksen. FOTO: MONICA STRØMDAHL Foto: Strømdahl Monica

— Jeg husker aller best et av mine første møter med Monica. Jeg var på en av mine første sommerleir, og skulle bare en kjapp tur inn på kjøkkenet og var dum nok til å gå rett inn på kjøkkenet med vanlige utesko. Da fikk jeg kraftig høre at slik kunne man ikke gjøre. Men et par timer senere kunne vi sitte sammen og flire av hendelsen, sier Henriksen.Han mener hendelsen også beskriver Bøsei på en god måte. Hun var en som ville ha orden, samtidig som hun viste stor omsorg.

— Hun hadde alltid både pekefingeren og smilet på lur. Vi kjente både den strenge og den omsorgsfulle Monica som ville at alle skulle ha det bra, forklarer Henriksen.

Han beskriver tryggheten det var for ham som fersk AUF-leder å ha med Monica på laget når sommerleireren skulle arrangeres.

— Hun visste hva som skulle gjøres og ga gode råd. Og gjorde vi noe dumt fikk vi høre det - og da ble det stort sett til det bedre.

Tok imot Behring Breivik

Nettopp det at hun hadde oversikt over det som skjedde, gjorde at det var hun som tok imot Anders Behring Breivik da han kom til Utøya som falsk politimann.

Ifølge TV2 snakket hun med Behring Breivik på båten på vei over, men han var synilg utilpass i samtalen.

Trolig fikk hun mistanke om at ikke alt var som det skulle, og tok derfor kontakt med Utøyas profesjonelle vaktmann og politimannen Trond Berntsen.

— Det finnes opplysninger om at de begynte å stille ubehagelige spørsmål til den mistenkte gjerningsmannen, sier politiets stabssjef Jon Fredriksen til Aftonbladet.

Spørsmålene kan ha vært utløsende for at skytingen begynte.

Monica Elisabeth Bøsei var trolig den første som ble drept i massakren på Utøya. Hun hadde sin siste sommer på jobb på Utøya, og skulle 1.august starte i jobben som museumsdirektør ved Norsk Maritimt museum.

Ifølge VG kan Bøseis skepsis ha reddet mange liv. En av politiets teorier skal være at Behring Breivik ville ha Monicas hjelp til å samle ungdommene for han startet skytingen. At det ikke ble gjort kan ha reddet mange liv.

tidligere AUF-leder Martin Henriksen

Ekte engasjement

— Monica hadde et ekte engasjement for arbeiderbevegelsen og for Utøya som et sted for glede og engasjemetn. I dag føler vi stor takknemlighet overfor Monica og Jon for det de har gjort for driften av Utøya, sier Henriksen.

Monica Elisabeth Bøsei var bosatt i Krokkleiva. Hun ble 45 år gammel og etterlater seg to barn og en mann.

Fredag arrangeres det en humanistisk minnestund for henne Sundvolden hotel, samme sted som de overlevende samlet seg etter massakren.

 • Det var i Utøyas ånd at stedet skulle være et leirsted og ikke et hotell. Og Monica brukte 20 år av livet på å gjøre øya til det den er i dag,

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Stoltenberg skildret frykt og avmakt på 22. juli

 2. SPORT
  Publisert:

  Utøya-fedre til kamp mot «terrorammunisjon»

 3. NORGE
  Publisert:

  Sejersted om Behring Breivik: Ser på seg selv som den unge Adolf Hitler i fengsel

 4. DEBATT
  Publisert:

  Derfor bør minnestedet ligge på Utøya-kaia

 5. KULTUR
  Publisert:

  Anders Behring Brevik feilberegnet sitt publikum

 6. KULTUR
  Publisert:

  Anmeldelse av «22 July»: Overhodet ikke en underholdende actionfilm