Lokket 55 jenter til sexprat på nett

Jenter ned til 12 års alder deltok i «griseprat», kledde av seg og poserte foran webkameraet, slik den 34 år gamle mannen ba dem om. 34-åringen har tilstått overgrep mot 55 jenter.

Torsdag forklarte de rettsakkyndige seg om de tiltalte. De mener det ville være stor fare for at 34-åringen fortsatte å begå overgrep dersom han ble sluppet fri i dag. I forgrunnen: psykolog Jim Aage Nøttestad. I bakgrunnen: fire av de tiltalte og forsvarere.
-Det var lite dialog før jeg gikk over til seksuelt prat med jentene, forklarte den 34 år gamle mannen i Drammen tingrett. Han har erkjent straffeskyld for overgrep på internett.

Gjennom barnslig snakk, løgner, ros og smiger fikk den 34 år gamle kontakt med småjenter på nettet. – Så var det å gå rett på med seksuelt prat, forklarte mannen i retten.

-Du er jo bare sååå nice da! Kan ikke fatte at du er 14. Ser ut som du har skikkelig digre pupper. Synes du skal ta bilder av de perfekte puppene dine til meg, så kan vi bytte litt bilder. Du hadde nok vært søt under dynen mi. Samtalen ble fulgt opp med enda grovere utsagn og jenta fikk tilsendt bilder av en penis.

Dette var en måte å komme i kontakt med jentene på – gjennom programmene Skype eller Decate på internett.

Sexprat på internett har vært tema i Drammen tingrett de siste ukene, hvor 55 jenter og unge kvinner har status som fornærmet. Fem personer er tiltalt for seksuelle overgrep, de alvorligste forholdene gjelder overgrep mot to babyer.

34-åringen som forklarte seg torsdag, er også tiltalt for å ha oppfordret en av de medtiltalte i denne saken til å filme voldtekt av sin egen baby og sende videoen til ham.

Seksuelt krenkende adferd

Den 34 år gamle mannen er også tiltalt for å ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd, for å ha overlatt pornografi til person under 18 år og for i ord eller handling ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd overfor barn under 16 år. Han er tidligere straffet for lignende forhold.

-Jeg sendte en melding; hei, eller jeg kommenterte utseende eller en morsom profil. Det var lite dialog før jeg gikk over på seksuelt prat, sa mannen da han forklarte seg i retten.

Han har erkjent straffskyld for seksuelt krenkende adferd overfor de mindreårige jentene, for å ha lokket dem til å kle seg nakne og vise seg frem på webkamera, og for å ha sendt dem bilder av sin egen og andres penis.

— Kunne jeg fått lov til å kjenne på puppen dine også, og kysset og kost med dem, skrev han til en 14 år gammel jente, før han uten omsvøp og med grove ord skrev at han ville ha samleie med henne. Gjentatte ganger ba, presset og lokket han jentene til å sende bilder av seg selv.

Av chattelogger kommer det frem at også jentene har svart på de tilnærmelsene med grovt snakk og beskrivelse av seksuelle fantasier.

– Jeg hadde ikke lært henne opp til å si slike ting. Men at jeg også snakket slik, gjorde jeg nok. Jeg var helt ukritisk. Jeg likte å chatte på den måten, med unge jenter. Jeg brukte jentenes sjargong, masse «smilefjes» og løgner, sa han.

- Sexsjikane på nett er økende

Professor i psykologi, Svein Mossige, mener problemet med sexsjikane på nett er økende. Han arbeider nå med en NOVA-undersøkelse om hvor stort omfanget er, gjennom en større spørreundersøkelse som vil være avsluttet til høsten.

En undersøkelse i 2007 viste at 41 prosent av de spurte 18 år gamle jentene hadde blitt spurt om å sende sexy bilder av seg selv over nett. 25 av de spurte fortalte at de hadde fått tilbud om sex via nettet.

— Både voksne og barn ser ut til å slippe folk mer innpå seg på nett, og man deler intim informasjon som man ikke ville delt hvis man traff personen ansikt til ansikt. Og når det så kommer til overgrep føler barna skyld og skam. Vi ser også at barn og unge som ikke har det så greit i livet, er mer utsatt. Det kan være at de gir seg til kjenne på nettet på en måte som overgriperen utnytter, sier professor Mossige.

- Påvirkes av TV-serier

Han mener at mange unge blir påvirket av TV-serier som «Paradise Hotel» til å vise seg frem og bli sett av andre, og at det kan være en medvirkende årsak til at barn og unge lar seg lokke til å kle av seg og vise seg frem på internett.

— Det er en spekulasjon, men det kan være slik at jentene som blir oppfordret til å posere mer eller mindre avkledt på internett, tenker at «nå er det noen som ser meg» og at de lar seg styre av tendensen til å bli sett, ukritisk, sier professor Svein Mossige.

Her er oversikten over de tiltalte i overgrepssaken som går for Drammen tingrett. 34-åringen fra Solør er blant disse.

Les også

Overgrepssaken i Drammen: - Høy risiko for nye overgrep

-Barn og unge som ikke har det så greit i livet, er mer utsatt for uønsket seksuell kontakt på internett, sier professor Svein Mossig.