Langbord fylt med såfrø står i vårsola utenfor Naturhistorisk museum i Oslo. Små og store hender roter rundt i jorda, tar en neve og dytter forsiktig ned i yoghurtbokser. Hanne Lene Skjeklesæther er gartner i Botanisk hage i Oslo og har på forhånd stukket hull i bunnen av boksene. Nå deler hun de ut til publikum, som har kommet for lære å så frø.

Våren perfekt anledning

En perfekt beholder kan være hva som helst, bare den har et hull under beholderen der vannet kan renne ut.
Monica Strømdahl

-De som ønsker planter til sommeren i hagen eller balkongen, må starte produksjonen allerede nå. Vi kaller det å for-kultivere. Frø av tomat, agurk, fennikel, paprika, purre og chili må plantes. Etter påske blir for sent, sier Hanne Lene Skjeklesæther.

Hun og gartnerkollegene deler kunnskapen med de mange som har tatt turen til Naturhistorisk museum. Våren er en perfekt anledning å dele kunnskap om frø, såing, prikling og stikling.

Litt dypt, litt forsiktig

- Planter vi dette frøet, så blir det sukkererter til sommeren! sier Maren (10).

Maren hjelper Oline (3) med å dytte frøet godt nedi jorda. Sammen passer de på at jorda ikke er pakket for hardt i boksen. De klapper forsiktig litt jord over frøet. Kristine (5) og Ingmar (4) følger med, og prøver seg frem.

-Planting er ikke noe å være redd for, sier Hanne Lene fra andre siden av bordet.

-Bare husk å gi frøene masse vann med en gang dere kommer hjem, og at de ikke tørker ut før det spirer.

Slik får du de sterkeste spirene

Når spirene har tre eller flere bladpar på stilken kan de plantes om i potter og settes utendørs. Det kan være litt for kaldt om natten nå, men om noen uker vil spirene trives de bedre utendørs enn innendørs.
Monica Strømdahl

Frø fra forskjellige planter kan ha forskjellige behov. Undersøk på forhånd om f.eks planten du har valgt trives tett med andre spirer, eller om den helst vil stå og vokse seg sterk alene. Før du kommer til det veivalget, kan du trygt følge disse enkle frøstegene:

1.Ta såjord i en potte. Alt du har av fast emballasje kan brukes, men drenasje er viktig. Det MÅ være hull i bunnen, ellers kan frøene råtne i vannet. En IKEA pose fungerer godt om du har veldig mange frø.

2.Når du har sådd, skal frøene dekkes med gjennomsiktigplast for å holde på fuktigheten. Lag noen små hull i plasten.

3.Vann godt, frø skal alltid ha det fuktig. La de gjerne stå i vinduskarmen, men ikke i solsteiken. Da kan de bli svidd.

4. Når spirene har vokst så mye at de har tre bladpar i høyden, kan de plantes om i egne potter. Det er best for plantene å komme ut i hage eller balkong når det blir litt varmere i lufta. Det kan bli for varmt innendørs om sommeren.