Kulturministeren «ikke beroliget» etter møte med Islamsk Råd

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier hun ikke er beroliget etter møtet med Islamsk Råd (IRN) torsdag. Organisasjonen sier de vil fortsette som før.

Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge og advokat Are Aurlien på vei fra møtet med kulturministeren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
  • NTB

Det har vært uro rundt Islamsk Råd etter at det ble kjent at en tildeling på nær en halv million kroner til organisasjonens arbeid med brobygging, kommunikasjon og dialog, ble brukt til å ansette den nikabkledde kvinnen Leyla Hasic (32) som administrasjonsmedarbeider.

Kulturministeren Linda Hofstad Helleland (H) kalte Islamsk Råd Norge inn på teppet, og ba juristene i departementet vurdere om Islamsk Råd fortsatt oppfyller betingelsene for å få statsstøtte.

– I invitasjonen til møtet skrev jeg at jeg ønsket å snakke om rådets rolle som dialogpartner og paraplyorganisasjon for muslimer i Norge. De var innstilt på å kun snakke om nikab, Leyla Hasic og brudd på arbeidsmiljøloven. Jeg ble ikke veldig beroliget, sier kulturministeren til NTB.

– Jeg stilte spørsmål om hvilke strategier de har rundt sin rolle som dialogpartner og brobygger. De svarte at de ville fortsette som før, sier Helleland.

Generalsekretær Mehtab Afsar har bestemt avvist at Islamsk Råd har villedet Kulturdepartementet i sin søknad om brobyggermidler.

– Nå har jeg innhentet deres vurdering av situasjonen, og jeg vil fortsette vårt arbeid i departementet med å kartlegge om vi mener kriteriene for tilskudd til en representativ paraplyorganisasjon for alle muslimer, er oppfylt, sier Helleland.

Islamsk Råd fremholder at de mener det ville være lovstridig å ikke ansette Leyla Hasic fordi hun bærer nikab.

IRNs Advokat Are Aurlien, sa på en pressekonferanse etter møtet med kulturministeren at IRN mener formålet med ekstrabevilgningen til en ny stilling ikke er brutt.