Bergensmannen (34) er dømt for tre voldtekter. Nå er han tiltalt for å ha dopet ned og voldtatt igjen.

Statsadvokaten mener 34-åringen ga kvinnen blant annet Rivotril-tabletter for å kunne gjennomføre overgrep.

FANTOMTEGNING: Politiet etterlyste mannen med denne fantomtegningen i 2011.

BT har flere ganger i det siste omtalt serieovergriperen, som i mai i fjor ble pågrepet igjen. Siktelsen i fjor gjaldt voldtekt av en sovende eller beruset 23-årig kvinne. Overgrepet skal ha skjedd natt til lørdag 7. mai i en leilighet i Bergen.

Først nektet han for å ha hatt samleie med kvinnen. I fjor høst erkjente mannen samleie, men nektet straffskyld.

– Det er snakk om en såkalt sovevoldtekt, og det er en tilknytning mellom siktede og kvinnen, sa politiadvokat Sven Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt, noen dager etter pågripelsen.

Maksstraff: 21 års fengsel

Nå har statsadvokaten i Hordaland tatt ut tiltale for grov voldtekt av kvinnen, et lovbrudd med 21 års fengsel som strafferamme.

I tidligere dommer er mannen blitt beskrevet som farlig og grenseløs. Etter den siste saken, opplyser statsadvokaten, er det satt i gang full judisiell observasjon av 34-åringen. Psykiaterne skal ikke være ferdige med jobben ennå.

«KLART GRUNNLAG»: – På bakgrunn av historikken, der tiltalte flere ganger tidligere er dømt for voldtekt, er det klart grunnlag for å vurdere om forvaring er rett reaksjon ved en eventuell ny domfellelse

Ifølge den ferske tiltalen gjennomførte 34-åringen samleie med kvinnen «til tross for at hun var ute av stand til motsette seg handlingen som følge av ruspåvirkning etter inntak av bl.a. Rivotril-tabletter han hadde gitt henne for å gjennomføre det seksuelle overgrep».

Tiltalen er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten, og i tiltalen fremgår det at statsadvokaten kan komme til å kreve forvaringsdom. Dette er en særreaksjon som i ytterste konsekvens kan gi livsvarig fengsel.

OFFER: Ida Lillebostad ble voldtatt av den tiltalte bergensmannen da hun var 13 år. Fantomtegningen av ham ble laget etter hennes skildring av voldtektsmannen. – Hvis han er skyldig i det den nye tiltalen handler om, så mener jeg forvaring er det riktige, sier Lillebostad. Hun er nå 24 år. Bildet av henne ble tatt til en større sak BT hadde om overgriperen i desember i fjor.

– Viktigst for min klient nå er at saken kommer opp i rettsapparatet og får en avgjørelse, sier bistandsadvokat Ingrid Aksnes.

Hun representerer kvinnen i 20-årene fra den siste tiltalen.

– Først da kan min klient prøve å legge dette bak seg og komme videre i livet.

Forbehold om forvaring

Ifølge Aksnes kommer rettssaken trolig opp innen sommeren.

– Hva tenker du om tiltalens forbehold om forvaringspåstand?

– På bakgrunn av historikken, der tiltalte flere ganger tidligere er dømt for voldtekt, er det klart et grunnlag for å vurdere om forvaring er rett reaksjon ved en eventuell ny domfellelse.

– Det ligger i sakens natur at dette er en alvorlig tiltale, sier statsadvokat Magne Kvamme Sylta, som har tatt ut tiltalen og skal aktorere saken.

– Forbeholdet om forvaring har sammenheng med hans tidligere dommer for voldtekt. Dette er et varsel om at det er aktuelt å be om denne typen straff. Begrunnelsen må jeg få komme tilbake til i tingretten.

Voldtok 13-åring

Den nå 34 år gamle mannen er i høyeste grad en kjenning av politiet. Han er tidligere dømt for tre voldtekter:

  • Han ble først dømt for en voldtekt på toalettet på Torget Music Pub i 2002.
  • Da han slapp ut, forgrep han seg to ganger til i 2006. En av voldtektene i 2006 var av en 13 år gammel jente. Den ble ikke oppklart før i 2011.

Mannen var dømt til forvaring, som i 2011 ble forlenget med to år. Straffen ble året etter omgjort til en tidsbegrenset fengselsstraff.

34-åringens forsvarer, advokat Ann Turid Bugge, skriver i en epost til BT at hun ikke har noen kommentar til tiltalen.