10.000 så «Kongens nei» i Slottsparken

Nærmere 10.000 mennesker trosset regnvær for å se film med kongeparet.

  • Ingvild Fjelltveit
Flere tusen trosset regnværet for å få med seg førpremiere i kongelig nærvær.

– Dette er en historisk begivenhet, det skjer bare en eneste gang, så da er det klart at vi måtte være her, sier Turi Flomark.

Hun sitter i en hvit regnponcho som er full av regndråper sammen med ektemann Odd i Slottsparken, og er klar for filmvisning.

– Været gjør ikke noe, bare se på den stemningen som er her, fortsetter hun.

Litt bortenfor står Arnt Telhaug som for anledning har et stort, norsk flagg stikkende ut av ryggsekken.

– Dette er en festdag, vi feirer friheten. Jeg er spent på å se filmen om disse dramatiske dagene i vår historie, sier han.

Det var nærmere 10.000 mennesker i Slottsparken onsdag kveld, opplyser politiet til Aftenposten.

Turi Flomark er sammen med ektemannen Odd på utekino i Slottsparken.

Avsluttet jubileumsår

Kongeparet avsluttet feiringen av sitt 25-årsjubilum med å invitere publikum til utekino i Slottsparken.

På forhånd hadde nærmere 20.000 vist interesse for arrangementet på Slottets Facebook-side.

Og på tross av kraftig regnvær, var Slottsparken tettpakket av mennesker som hadde tatt turen for å få med seg førpremieren av filmen Kongens nei.

Filmen handler om de dramatiske hendelsene fra tyskernes invasjon av Norge 9. april 1940, til Kong Haakon VII tre døgn senere avslo å forhandle med tyskerne og overgi landet til Vidkun Quisling og hans kuppinnsatte regjering.

– Enkelte scener i Kongens Nei er spilt inn på Skaugum og her på Slottet. En av de spesielle opplevelsene var å plutselig møte en ung versjon av bestefaren min i full uniform her i hovedporten på Slottet – i Anders Baasmo Christiansens skikkelse. Da kom historien tett på, sa kronprins Haakon i sin tale før filmen startet.

– Det er lett å glemme at også vi har en dramatisk historie som det er viktig å bli minnet om, og at også kommende generasjoner lærer om, sa kronprinsen.

Like før kronprinsen talte og filmen skulle begynne, ga regnet seg. Kronprinsen kunne dermed ønske velkommen uten regntøy og paraply.

Kronprins Haakon taler før visningen av «Kongens nei» i Slottsparken.

Satt midt i folkehavet

Sammen med en gruppe veteraner satt kongeparet, kronprinsparet og prinsessene Astrid og Märtha Louise midt i folkehavet i Slottsparken.

– Jeg er veldig spent på filmen, og bestefar har gledet seg lenge. Han har alltid vært veldig opptatt av at historien blir fortalt videre, sier Alexander Ramsøy som sammen med bestefar og krigsveteran Finn Ramsøy var spesielt invitert til å delta på filmvisningen.

– Det er toppen av kransekaken og veldig stas for veteranene at de kongelige er her og ser filmen sammen med dem, sier Ramsøy.

Det var vått før filmen startet, men de fleste var godt kledd for anledningen.

Oscar-kandidat

Kongens nei er regissert av Erik Poppe, og er valgt ut til å være Norges kandidat i kampen om å bli beste ikke-engelskspråklige film under Oscar-utdelingen.

«Kongens nei» har offisiell kinopremiere over på fredag.

Visningen i Slottsparken var førpremieren, på dagen 59 år etter at Kong Haakon VII gikk bort 21. september 1957.

Filmen har offisiell kinopremiere over hele landet på fredag.

Se traileren her:

Les også: