Norge

– Vi lot en gyllen sjanse gå fra oss

Norges vei til fotball-EM ble langt mer kronglete etter en målløs og skuffende kamp mot Aserbajdsjan.

Her kommer innbytter Adama Diomande alene med keeper Kamran Agajev. Aserbajdsjans sisteskanse gikk seirende ut av den duellen og kampen endte 0-0. Foto: Braastad, Audun

 • Erlend Nesje

Norge-Aserbajdsjan 0–0

Aserbajdsjan har det 115. beste landslaget i verden. De har ikke vunnet en kvalifiseringskamp siden de slo Liechtenstein borte i oktober 2009. Dette laget klarte ikke Norge å slå på Ullevaal.

— Når vi ikke scorer tidlig, blir det spill mot ett mål. Vi hadde store sjanser gjennom Pål André Helland og Even Hovland, og skapte nok til å vinne, sa landslagssjef Per-Mathias Høgmo til MAX.

Mens de norske spillerne satt fortvilet på gresset og stirret tomt ut i luften på Ullevaal, jublet Bulgaria for borteseier mot Malta sent i går kveld.

0–0 hjemme mot Aserbajdsjan betyr én ting: 3. september blir en nøkkeldato for Norges skjebne i EM-kvalifiseringen. Da møtes Bulgaria og Norge i Sofia. Resultatet i den kampen avgjør trolig hvilket lag som blir nummer tre i EM-gruppe H og dermed får spille playoff i november.

Når fire kvalifiseringskamper gjenstår, har Norge to poeng ned til Bulgaria. De to første plassene i gruppen, som gir direkte billett til Frankrike-EM, er utenfor rekkevidde nå.

— Vi lot en gyllen sjanse gå fra oss, og det er irriterende akkurat nå, konkluderte Høgmo.

Svak førsteomgang

Aserbajdsjan dro ned tempoet på Ullevaal, de var kompakte, deres oppgave var å få Norge til å bli utålmodige.

Og det klarte de. Kroatia-legenden Robert Prosinečkis lag brukte god tid til absolutt alt de gjorde. Norge ble stresset, Norge gjorde feil, Norge ble for stillestående, Norge slo litt for mye høyt og langt.

Fotballandslaget fikk en god opplevelse de siste 45 minuttene mot Sverige.

De første 45 mot Aserbajdsjan kan oppsummeres med ett ord: Traurig. Uten rytme og flyt. Ingen duellkraft og aggressivitet. Det var et Norge uten pondus i en omgang der Martin Ødegaard var lite involvert, og de gangene han fikk ballen mistet han den litt for ofte.

Per-Mathias Høgmos landslag slet mot et lag som Norge skal slå 10 av 10 ganger på Ullevaal.

Aserbajdsjan hadde før denne kampen 12 strake kvalifiseringskamper uten seier på bortebane. Forrige seier på fremmed gress var mot Liechtenstein i oktober 2009. Heller ikke det er en stormakt.

Vi noterte to små sjanser til Norge.

Burde avgjort etter pause

Den første store kom snaut midtveis i den andre.

Fra mellomrom slo Ødegaard nydelig gjennom til innbytter Pål Andre Helland, som plutselig var alene med keeper. Men Rosenborg-spillerens avslutning gikk over mål.

Norge etablerte etterhvert et trøkk mot Aserbajdsjans mål. Innbytter Magnus Wolff Eikrem var frisk da han kom inn. Ødegaard kom mer til sin rett i mellomrommet.

Eikrem hadde et godt skuddforsøk.

Håvard Nordtveit hadde også et skuddforsøk som ble blokkert.

11 minutter før slutt fikk Adama Diomande sin debut for Norge.

Spørsmålet var om byttet kom for sent. Og om landslagssjef Høgmo burde beholdt Joshua King på banen.

Hovland headet i stolpen

Diomande var svært nær scoring etter kun ett minutt på banen. Fremspillet fra Eikrem var presist, men redningen fra Aserbajdsjans keeper Karman Agayev var også god.

— Jeg fikk ikke avsluttet skikkelig. Det ble bare å kaste frem foten. Det ble aldri noen ordentlig avslutning. Det var en fin ball fra Magnus, men jeg fikk ikke hele balanse, sia Diomande etter kampen.

Fire minutter før slutt var midtstopper Even Hovland svært nær det viktige 1-0-målet. Helland slo perfekt inn fra venstre, Hovland headet i stolpen. En enorm sjanse for Norge.

Men det ville seg ikke. Og nå hastet det. Veldig.

Ett poeng mot Aserbajdsjan var to for lite i kampen om tredjeplassen i EM-gruppe H og playoff i november.

Men Norge kom ikke nærmere enn en heading rett på keeper fra Diomande tre minutter på overtid.

Og dermed var det antydning til pipekonsert på landslagsarenaen.

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Norge pepet av banen etter skuffende forestilling

 2. FOTBALL

  Søderlund og King drillet sammen på topp

 3. FOTBALL

  Hovland best på skuffende norsk dag

 4. FOTBALL

  Høgmo: - Gleder meg til å se Diomande på samling

 5. FOTBALL

  Hovland headet i stolpen: - Ikke godt nok, den må sitte

 6. MENINGER

  «Det oser ikke akkurat EM-sluttspill av mannskapet til Høgmo»