Norge

At jeg kommer først til Stockholm er jeg nokså sikker på

  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen
nyAD2Q1264_doc6mvs1k6eb9z14ueq0eg5-Sc8dLXXKAd.jpg

Jada, så skal jeg ut og fly igjen.

Tirsdag deltar jeg i en uhøytidelig konkurranse. Sammen med to av mine gode kolleger skal jeg reise strekningen Oslo–Stockholm, og etterpå skal vi se hvem av oss som hadde den beste reisen.

Sveinung tar det nye lyntogtilbudet som svenskenes NSB, SJ, har sett seg råd til å sette inn i trafikk. Med dette toget har flyet fått sin første, reelle konkurrent.

Magne, stakkars, må slite seg gjennom det gørrkjedelige svenske landskapet i bil. Selv stikker jeg altså til Gardermoen og setter meg på et direktefly østover, høyt hevet over enhver begredelighet der nede på bakken.

— Jøss, er du ikke ute og flyr? er et spørsmål jeg ikke sjelden får når jeg møter kolleger i gangene i avishuset.

Les mer om #denbestereisen her: Vi konkurrerer ikke om å komme først. Vi konkurrerer om å ha den beste reisen. Grytidlig tirsdag morgen samles tre Aftenposten-veteraner på Oslo S.

Les også

Fly bil eller tog - hva er best Oslo-Stockholm?

For at jeg fikk flyturen er ikke rart. Jeg har vært opptatt av og fulgt luftfarten tett i flere tiår. Nå er det ikke flyene som opptar meg, men luftfarten som bransje. Vi har sett den vokse fra å være et tilbud for de få til å bli så billig at den nærmest er en del av vårt kollektive transporttilbud.

Det er, som det populært heter, nesten blitt som å ta bussen.

De nye og hurtige togene ser ut til å kunne bli en attraktiv konkurrent til flyet på de litt kortere strekningene. For oss er det blitt et tilbud når man skal til Stockholm.

Men det å lene seg tilbake i et godt flysete, dra frem mobilen for å sjekke de siste nyhetene på nettet og hive inn en matbit og en kopp kaffe underveis, kan være en framifrå måte å reise på.

Så vet vi jo alle at slik er ikke flyreisen alltid. Slett ikke. Og det er ikke rart at denne reiseformen kan provosere frem de mest dyriske instinktene i oss mennesker.

Du kan bli drevet til vanvidd av en nitid og arrogant sikkerhetsvakt som åpenbart ikke liker åsynet på deg og sjekker deg så grundig og så lenge at du nesten mister flyet.

Blodpumpa kan begynne å hamre lynraskt fordi flyet er så forsinket at ikke har sjanse til å rekke avtalen du har på reisemålet. Dermed kan hele meningen med turen gå i vasken.

Og mange har opplevd å få støyende og plagsomme passasjerer ved siden av seg, og opplevd at flyturen kan bli en pine fordi det er så liten benplass at du føler at du sitter med knærne helt under haka.

Og så er det alle de som føler angst og ubehag ved det å fly. Disse har jeg gitt opp å fortelle at den farligste delen av reisen er bilturen til og fra flyplassen.

Så, mye kan gjøre en flyreise til et lite helvete.

Men som regel går den helt smertefritt, og flyet tar av og lander i rute. Akkurat det vi har betalt for.

Hva innebærer det da å ha en god reise med fly? For de fleste er det å komme raskest fra A til B og helst på rute. Så er det oss andre som lar flyturen være starten på en god ferieopplevelse. Ikke rart at mange reisearrangører spør om flyet var i rute og om været var bra i sine spørreundersøkelser når de skal sjekke kundenes tilfredshet. En dårlig flyopplevelse som opptakt til ferien kan nemlig være ganske så avgjørende for helhetsinntrykket.

For mange andre begynner reisen med hyppige prissøk på nettet, og mange lar også det være en del av hele ferieopplevelsen. Å finne en god pris og passende reisetider kan legge grunnlag for en god feriestemning.

Aldri har luftfartsbransjen vært mer spennende enn nå. Det skjer noe nytt hele tiden, skap av en skog av nye og aggressive selskaper som konkurrer nær sagt så det går på livet løst.

For de reisende har tilbudene aldri vært bedre. I dag er punktligheten her i landet så høy at folk nesten kan stille klokken etter flyavgangene.

Så at jeg kommer først frem til målet er jeg nokså sikkert på. Håper bare været der borte er bra, sånn at ikke premien for å ta den hurtigste reisemåten blir at jeg fryser på meg småkatter.

Her kan du lese hva de andre skriver:

Magnes hilsen:

Les også

Er det rart jeg tar Audien?

Sveinungs hilsen:

Les også

  1. Togfrelst – jeg glemmer som en gullfisk

Les mer om

  1. Samferdsel
  2. Transport