Norge

Elever og lærere utsatt for netthets - trues med drap og voldtekt på anonyme nettkontoer

Politiet patruljerer en videregående skole i Nordland på grunn av en trussel- og trakasseringssak som har pågått i over fire måneder.

Truslene fremsettes på falske kontoer på Facebook og Instagram.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

– Som en del av patruljeskjemaet vårt drar vi innom skolen i forebyggende sammenheng. Det er noe vi gjør med jevne mellomrom, sier lensmannen på det aktuelle stedet til Helgelands Blad.

Etterforskerne i politiet prøver nå å få hjelp av Facebook og Instagram til å få utlevert IP-adresser. Da kan de kanskje klare å spore opp den eller de som har trakassert én lærer og minst fem elever på en videregående skole i Nordland lengre tid.

– Det er en del formaliteter som må på plass i forhold til rettsordre fra Norge og anmodning om amerikansk bistand. Det er ikke det at disse konsernene er uvillige til å gi informasjon, men det må gå gjennom de formelle kanalene, sier lensmannen videre til Helgelands Blad.

Egnet til å skape frykt

Saken med trusler og trakassering startet før jul. Da var en lærer målet for gjerningspersonen(e), forteller fungerende fylkesutdanningssjef Merethe Schjem til Aftenposten.

– Det er en sak som startet med at en ansatt fikk opprettet falske profiler på Facebook og Instagram, og det ble sendt sjikanerende meldinger til både henne og familie, sier Schjem.

Dungerende fylkesutdanningssjef Merethe Schjem forteller om svært grove trusler.

Meldingene var egnet til å skape frykt, ifølge Schjem.

– En kort periode var det rolig og så har det tatt seg opp igjen. Vi opplever at truslene er blitt både skarpere og mer målrettet, både i forhold til enkeltpersoner og hva slags handlinger som skal utføres.

– Hva slags handlinger blir det truet med?

– Det er både trusler om at man skal ta livet av noen og trusler om voldtekt, rettet mot jenter.

– Hvor mange er blitt utsatt for dette?

– Det er en lærer og fem elever som jeg har oversikt over akkurat nå.

Les også

Google varsler kamp mot netthets. Slik skal de rydde opp i kommentarfeltet

Læreren flyttet

Læreren ble tatt ut av klassen hun jobbet i og flyttet til en annen klasse.

– Vi tok ut læreren i håp om at det skulle roe seg ned. Vi trodde det var målrettet mot henne, men det går bredere enn som så.

Elevene som er blitt utsatt for dette ønsker ikke å bytte klasse eller skole.

– Elevene trives på skolen. Så langt har de ikke ønsket omplassering og vi har ikke sett det som hensiktsmessig, men vi er bekymret for læringssituasjonen de er i.

Les også

Hatprat fikk meg til å tie | Fatema Al-Musawi

– Stor belastning for elevene

Truslene og trakasseringen tar mye av konsentrasjonen til elevene og det er en stor belastning for dem, ifølge skolesjefen. Dette er spesielt krevende mot slutten av skoleåret med eksamener.

– De er i slutten av skoleåret, men i stedet går de med bekymringer, og det er ikke bra. Vi håper politiet finner ut av dette, sier Schjem.

Hvis det er ungdommer som står bak truslene og trakasseringen, frykter hun at det kan få betydning for fremtiden deres.

– Det er jo blitt kriminelle handlinger, det er ikke guttelek på rommet lenger.

Les mer om

  1. Sosiale medier
  2. Netthets
  3. Internett