2015 var et rekordår for turistnæringen - 2016 ligger an til å bli enda bedre

Flere steder rapporterer om «all time high». Turister fra Sverige, Tyskland, USA og Danmark øker mest så langt i år.

Viking Biking tilbyr guidede turer gjennom Oslo på sykler. Her er reisefølget på Akershus festning og hører guide Emma Sandvik Ling fortelle.

– Jeg dro ikke til Norge for varmen, sier tyske Stephan Balling til turguide i Viking Biking, Emma Sandvik Ling, og ler.

Inne på Akershus festning siger en jevn strøm av turister forbi reisefølget på sykler, som får høre om festningens historie og norsk kultur, av Sandvik, før turen går videre til Rådhusbryggene.

Stadig flere utenlandske turister velger å ta turen til Norge.2015 var et rekordår for utenlandsk turisme til Norge. Antallet kommersielle gjestedøgn for denne gruppen økte med 8 prosent fra året før og turistene som kom, la igjen mer penger enn tidligere.

Stor optimisme i bransjen

Halvveis ut i 2016 fortsetter den positive trenden.

Tall fra SSB (se graf) viser at i perioden januar-mai i år økte antallet utenlandske overnattinger på hotell, hytte og campingplasser med 8 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Tilbakemeldingene fra store deler av landet er at vi går mot rekordsommer for tredje år på rad. Det er svært oppløftende, og det viser at reiselivet er en næring som Norge bør satse hardt på i fremtiden, sier kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merete Habberstad til Aftenposten.

Veninnegjengen fra Nederland, Renee von Denbesselaar (18), Sophie Thyssen (18), Marjolein van Boxtel (18), Veerle Wÿnen (18), tar en pause fra syklingen på Rådhuset i Oslo. De forteller at de kom til Norge etter anbefalinger fra andre.

– Kunst og kultur stadig viktigere trekkplaster

Hun sier at årsaken til veksten er at norske reiselivsbedrifter over flere år har vært flinke til å utvikle nye opplevelser basert på norsk kultur og natur.

– I senere år har kunst og kultur blitt et stadig viktigere trekkplaster til byene. Det har gjort Norge til et svært attraktivt reisemål for utenlandske turister. I tillegg har Norge selvfølgelig fått uvurderlig drahjelp av den gunstige kronekursen, sier hun.

En runde blant turistkontorene i Norge støtter opp under statistikken. Selv om tallene for høysesongen i sommer ikke er tilgjengelig før i august, forteller alle om gode somre så langt, og stor optimisme for sesongen.

Melder om «all time high»

– I Stavanger-regionen melder opplevelsesaktører og transportører om en formidabel start på sommersesongen. Den begynner nå tidligere enn før, og sommersesongen er forlenget med flere måneder, sier Elisabeth Saupstad, reiselivsdirektør i Region Stavanger.

– Hoteller og aktivitetssteder er meget godt fornøyd. All time high har blitt nevnt når jeg sjekker status per nå, denne sesongen, sier Bente Kjenstad Jæger, daglig leder i Visit Østfold.

I Telemark meldes det om beste sommer på 122 år for Dalen hotell, og for første gang er det nesten tomt for turistbrosjyrer for Telemark, forteller Caroline Laurhammer i Visit Telemark.

For Viking Biking merkes den økte pågangen også godt. Selskapet har økt jevnt siden starten i 2012, men i 2016 ser det ut til at antallet besøkende vil dobles, forteller daglig leder Curtis Rojak. Som legger til at økningen kunne vært større, men at de i år ikke har nok sykler til å betjene pågangen.

Sykkelgruppen på tur med Viking Biking på vei til Akershus festning.

Kommer for naturopplevelsene

Akkurat denne dagen steker solen på menneskene i Oslo, men tyske Stephan Balling er ikke alene om å dra til Norge for andre ting enn varmen.

Ifølge Innovasjon Norges motivasjonsundersøkelser blant utenlandske turister er det i stedet den norske naturen som er en gjenganger når utenlandske turister forteller hvorfor de drar til Norge.

Balling har virkelig fått oppfylt dette kriteriet. Oslo er siste stopp på hans motorsykkelreise som har gått fra Nordkapp, via Nord-Vestlandet og nå til Akershus festning, som er et av stoppene på den guidede sykkelturen gjennom Oslos gater.

– Jeg har drømt om å reise til Nordkapp siden jeg var liten, sier han til Aftenposten.

– Men nå når jeg er her er naturopplevelsene enda mer imponerende enn jeg hadde trodd. Jeg har kjørt gjennom landskap som er helt fantastisk, bare for å kjøre rundt en sving og se noe enda flottere.

Sykkelgruppen er i Rådhuset. Veronique Certain (52) og Pierre Certain (57) fra Frankrike (i midten) beundrer kunst på veggene.

Eventyrlig vekst i turister fra Asia

Blant syklistene på tur gjennom Oslos gater med Viking Biking er flere land og verdensdeler representert. De kommer fra Canada, Australia, Frankrike, Tyskland, Nederland og Argentina.

Den største delen av økningen fra utlandet så langt i år kommer fra Sverige, Tyskland, USA og Danmark. Men i et lengre perspektiv opplever Norge og Skandinavia en eventyrlig vekst av turister fra Asia.

Siden 2007 har kinesiske overnattinger på hotell, camping eller hytter økt med over 300 prosent, viser tall fra SSB.

Den store tilstrømmingen av kinesiske turister er behørig dekket i Aftenposten tidligere:

Åpner direkterute fra Sveits

En del av økningen i antallet turister skyldes lav, norsk valuta, ifølge eksperter. Men også nye direkteruter til Norge bidrar, både fra Asia og USA.

Audun Pettersen, reiselivsleder i Innovasjon Norge oppgir direkte flyruter som én av grunnene til den store økningen av asiatiske turister, som utgjør en stor del av den store økningen de siste årene.

Og også andre land åpner opp direkteruter: I Tromsø starter det sveitsiske flyselskapet Helvetic Airways i sommer opp charterrute direkte til Tromsø, forteller Chris Hudson, daglig leder i Visit Tromsø.

Mariana Armendariz (46), Faustina Bazzani (14) og Tomas Bazzani (18) fra Argentina forteller til Aftenposten at de er imponert over hvordan Norge inkluderer naturen i sine byer.
Reisefølge har stoppet på Rådhusbryggene for å høre mer om norsk kultur og natur av guide Emma Sandvik Ling.