Norge

Slik kan du svare på spørsmål fra barn etter terroren i Paris

«Hva skal jeg gjøre når jeg blir redd av de skumle nyhetene fra Frankrike? Kan det samme skje her?» Forsker Jon-Håkon Schultz gir råd til barn etter terroren i Paris.

Mange i Paris og andre steder i verden har lagt ned blomster og tent lys til minne om de som ble drept i terrorangrepene i forrige uke. Ingar Storfjell

 • Mari Lund Wictorsen

Denne saken er skrevet av Aftenposten Junior — Norges eneste avis for barn og unge.

Fredag kveld og natt til lørdag ble det skutt mot folk på seks forskjellige steder i Paris, hovedstaden i Frankrike. Minst 129 personer ble drept, og mange ble skadet.

Syv terrorister døde. Politiet leter fortsatt etter det de tror er den åttende gjerningsmannen. Politiet leter også etter de som kan ha hjulpet til med å planlegge terroren.

200 soldater hjalp til

Den kvelden terroren skjedde, var det 200 soldater som hjalp politiet. Taxier kjørte folk gratis hjem.

Norges statsminster Erna Solberg, USAs president Barack Obama og alle lederne i de store landene sier at det som har skjedd er forferdelig. De vil at Frankrike skal finne ut av hvem som hjalp terroristene å planlegge, slik at de kan bli satt i fengsel.

- Du trenger ikke å være redd

Forsker Jon-Håkon Schultz Privat

— Når du ser skumle bilder på TV eller leser om det som har skjedd i Paris, er det veldig vanlig å bli litt redd og lure på om det kan skje i Norge, sier professor Jon-Håkon Schultz til Aftenposten Junior.Han er ekspert på barn som har opplevd skumle hendelser.

— Politiet og justisministeren i Norge sier at du ikke trenger å være redd for at det samme skal skje her. Politiet passer ekstra godt på, sier han.

 • Les også: Slik mener ekspertene du skal snakke med barn som er redde for nyheter

- Snakk med de voksne

Hvis du blir redd av de skumle nyhetene fra Frankrike, er det lurt å snakke med de voksne.

— Du kan snakke med mamma og pappa eller læreren din. Minn deg selv på det politiet har sagt, du trenger ikke å være redd. Dette skal de voksne ta seg av, forklarer Schultz.

- Kan det bli krig i Norge?

— Nei, det kan det ikke, sier Schultz.

Skremmer uskyldige mennesker

Vi vet ennå ikke alt om hvem som står bak terroren i Paris og hvorfor de gjorde det. Politiet etterforsker dette.

— Men det vi tror, er at terroren har noe med krigen i Syria å gjøre. Frankrike, USA, Russland og flere andre hjelper til i den krigen. Og det er det noen som ikke liker, sier Schultz.

- Hvorfor går det utover vanlige folk?

— Det er det som heter terror. Terrorister kan drepe eller skade for å skremme helt uskyldige mennesker. Det er veldig urettferdig. Det er derfor statsminster Erna Solberg sier at terroristene ikke skal få lov til å skremme oss her i Norge.

Mye rykter

Det kan hende du hører andre barn snakke i skolegården om det som har skjedd i Paris.

— Når det skjer terror, blir det mye rykter. Det er viktig å sjekke fakta, det er forskjell på hva vi vet og hva vi tror. Det er politiet i Frankrike som kommer med fakta. Dette kan du snakke med læreren på skolen din om, sier Schultz.

- Hvordan har barn i Paris det nå?

— Barn i Paris er nok redde. Men så hører de på hva mamma og pappa sier, hva lærerne sier og hva politiet sier, og da blir de mindre redde.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Slik forklarer du terror for barn

 2. SID

  Jeg er 12 år og sover med balltre

 3. NORGE

  - Terror gjør at du tenker deg om to ganger

 4. KULTUR

  Essay: Jeg er redd, men ikke for terror | Nancy Herz

 5. OSLOBY

  Foreldrene tenkte det kunne bli for skummelt. Derfor gikk de for et alternativ.

 6. FOTBALL

  Preget landslagskeeper: - Fotballen blir helt uviktig