Norge

Håper Murmansk forsvinner neste sommer

I dag brøt jubelen løs i Sørvær. Vraket av Murmansk skal fjernes, og befolkningen er lettet.

Torsdag besøkte Helga Pedersen krigsskipet, som ingen med sikkerhet vet hva inneholder. Her står hun sammen med ordfører Eva Husby (til høyre).
  • Ole Magnus Rapp

Folk i Sørvær er glad for vedtaket. Nå håper de at arbeidet kan starte straks, og at Murmansk har blitt til spiker allerede neste sommer.

— Den er fryktinngytende, sa fiskeri-og kystminister Helga Pedersen da hun besøkte vraket av krigsskipet Murmansk. Sammen med ordfører Eva Husøy og helsedirektør Bjørn Inge Larsen ble statsråden tatt med på båttur rundt kjempevraket.

På grunn av ruskevær gikk de ikke ombord. Men Pedersen garanterte at undersøkelsene av skipet skal fortsette, og folk i Sørvær skal få svar på alle sine spørsmål.

Fjerningen ut på anbud

I snart 15 år har krigsskipet ligget i fjæresteinene ved Sørvær i Finnmark. Ingen vet med sikkerhet hva den inneholder av eventuell miljøgift eller helsefarlige stoffer.

Vraket ligger solid plantet i havbunnen, med halve overbygningen over vann. Kanonene peker mot fiskeribygda Sørvær. Skipet er dekket av rust.

Kystverket har startet forberedelsene for å få det bort. Jobben vil bli sendt ut på anbud. Man tror at gode metallpriser kan gjøre opphugningen av 13.000 tonn stål interessant.

Beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket sier at man nå har tatt med russiske myndigheter for å få vite mer om eventuelt innhold. Kystverket utelukker at skipet kan bli bragt flytende, det må høyst sannsynlig hugges opp på stedet

Regjeringen vil be Stortinget om penger til heving. Høyst sannsynlig må Staten selv betale oppryddingen. Det er fortsatt uklart hvem som eier vraket. Helga Pedersen understreker at prisen ikke skal avgjøre om skipet skal bort eller ikke.

Tatt imot som en dronning

- Jeg forstår folks bekymring. Regjeringen tar denne saken svært alvorlig, sier statsråden.

Helga Pedersen ble tatt i mot som en dronning. Det ble flagget, og hver gang hun sa noe på folkemøtet kom applausen. Lokalbefolkningen hadde bakt kaker, og det var mange smil.

Alle familier i Sørvær var representert under folkemøtet på Samfunnshuset. Møtet ble bestemt for en uke siden, og mange hadde bygd op sterk aggresjon som myndighetene skulle få høre.

Men dagen før besluttet Regjeringen at Murmansk skal fjernes.

— Vraket skaper så mye uro og usikkerhet, at vi har besluttet at den skal bort, sier Helga Pedersen. Samtidig vil man fortsette arbeidet med de øvrige vrak langs kysten.

Under folkemøtet fikk Pedersen sterk støtte for sitt pågangsmot.

— Sentrale politikere har vært mer opptatt av å fjerne Helga enn å få fjernet Murmansk. Vi støtter Helga, og stoler på at hun får gjennomført opphugningen allerede neste år, sier Arne Danielsen som er tidligere ordfører og leder av Sørvær Grendelag.

Les også

  1. Flagget til topps for Pedersen

  2. Flere ordførere krever vrakhjelp

  3. Kan inneholde asbest, bly og PCB

  4. «Murmansk» heves

  5. «Murmansk»: Undersøkelser starter søndag

  6. 2300 vrak ikke sjekket for gift

  7. Gir Thorbjørn Berntsen skylda for Murmansk

Ordfører Eva Husby er jublende glad for at statsråd Helga Pedersen lover at vraket av Murmansk skal fjernes. Torsdag var flaggene til topps før folkemøte i Sørvær der Pedersen fikk mye applaus.