Norge

Falske nettprofiler er et voksende problem

For en tid siden dukket det opp en falsk Twitter-profil, tilsynelatende fra oslopolitiet. I helgen var det politidirektør Mælands tur.

FS00013552.jpg
  • Klaus Børringbo
    Leserutviklingssjef

Oslo-politiet satt raskt i gang

Les også

etterforskning

, og fikk

Les også

fjernet den falske profilen

. Politidirektoratet og Øystein Mæland bekrefter at profilen «pdirektøren» er falsk.

FS00013521.jpg

Oslo-politiet og deres direktør har forøvrig havnet i celebert selskap. Også Jens Stoltenberg, kong Harald og til og med prinsesse Ingrid Alexandra har nemlig fått sine falske tvillinger som twitrer i vei.

Vil få falsk profil fjernet

— Flere kjente personer har opplevdat det blir opprettet falske profiler,ogslik sett erpolitidirektøreni godt selskap.Hantålernokå bli parodiert, men detkan være vanskelig å se at denne profilen er falsk, skriver fungerende kommunikasjonsdirektør Wenche Bjørngaard i Politidirektoratet til Aftenposten.no i en e-post.

Hun opplyser videre at siden publikum dermed kan bli villedet til å tro det som står der er kommentarer og råd fra en myndighetsperson eller politiet, ser de alvorlig på det.

— Vi vil derfor kontakte Twitter for åbe om atden falske profilen blirfjernet, sier hun.

Kjendis-tvillinger

Falske profiler har vært et fenomen til ergrelse, for den som kopieres, og delvis forlystelse for lesere i utlandet i lang tid allerede.

Alt fra idrettsstjerner, toppolitikere, musikere, TV- og filmstjerner, og andre kjendiser har fått sine falske profiler – der ukjente «komikere» lirer av seg noe ufine, men også i enkeltilfeller ganske syrlige og morsomme meldinger i de kjente menneskenes navn.

Falske profiler et stort problem

— Problemer med profiler av ulike slag, er det vi sliter mest med. Det gjelder både falske profiler, ønsker om å slette profiler eller manglende tilgang til profiler, sier Christian Meyer i NorSis (Norsk senter for informasjonssikring) som nå er ansvarlige for driften av tjenesten SlettMeg.no.

Han forteller at Facebook helt klart er det nettsamfunnet de får flest henvendelser om.

— Over en fjerdedel av direktehenvendelsene via e-post, kontaktskjema og telefon har vært Facebook-relatert.

Foreløpig har henvendelser direkte om Twitter bare utgjort én prosent.

— Vi generelt hatt en jevn pågang av slike henvendelser siden vi tok over tjenesten fra Datatilsynet 1. januar.

Søkemotorer og tjenester er vanskelige å stoppe

— Det er tredjepartstjenestene som plukker opp tweets og strukturerer dem for eksempel på tema som har vært det mest utfordrende å hjelpe brukerne med, sier Meyer.

Han forklarer at det først man må gjøre i slike tilfeller, er å finne kilden til informasjon og fjerne denne først. Deretter må man nøste seg videre og fjerne indeksene til søkemotorene til slutt.

— Vi har spesifikke veiledninger for mange av tjenestene på våre nettsider. Vi anbefaler at folk som har behov for hjelp, å først bruke søkefeltet på Slettmeg.no - for å finne hjelp.

Vanskelig å stoppe

Falske kontoer er det ikke helt enkelt å gardere seg mot, men det finnes håp – om skaden er skjedd og noen forsøker å utgis seg for å være deg.

Folk som oppretter falske profiler kan være vanskeligere å stoppe. En hver står forholdsvis fritt til å opprette en twitter-konto, skrive inn et kallenavn og velge et bilde.

I erkjennelsen av dette har Twitter selv lansert et eget system forverifisering av reelle profiler. Et system de, blant annet på grunn av stor pågang, har måtte begrense til kun å gjelde store kjente aktører, annonsører og så videre. Enkelt- og privatpersoner får ikke verifisert sine profiler.

Slik går du frem for å fjerne falske profiler

Nettstedet SlettMeg.no har utarbeidet en mengde gode steg-for-steg guider, for å hjelpe folk med å få slettet informasjon om dem som mot deres ønske ligger ute på nettet.

De har også laget forklaringer på hvordan man må forholde seg om en profil på eksempelvis Facebook eller Twitter er blitt kapret og overtatt fra andre.

Her finner du beskrivelsen til SlettMeg.no for hvordan du kan få slettet en falsk tvillingprofil på Twitter.com, via deres egne side forinnmelding av falske profiler.