Norge

-Videoen var ment som en meningsytring

SKIEN (Aftenposten.no:) 21-åringen sier det er han som har laget videoen og lagt den ut, men benekter at hensikten var å oppfordre til terrorisme.

  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

I dag ble en 21-år gammel mann fremstilt for varetektsfengsling for å ha lagt ut hatvideoen der både Jonas Gahr Støre, Kronprins Haakon og statsminister Jens Stoltenberg trues.

Nedre Telemark tingrett har besluttet at forhandlingene skal føres bak lukkede dører etter krav fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Før dagens fengslingsmøte sier hans advokat John Chr. Elden sier at videoen som er lagt ut på YouTube er trygt innenfor lovens rammer om ytringsfrihet:

— Min klient sier at videoen var ment som en meningsytring. Det samme kom Oslo politidistrikt til da de vurderte saken 17. januar, sier Elden til Aftenposten.no.

Les også

Video truer kronprinsen, Støre og Stoltenberg

Mannen er foreløpig siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 99, trusler mot myndighetspersoner, og straffelovens paragraf 147c, oppfordring til terror.

Videoen ble publisert på YouTube natt til tirsdag 17. januar. Nettstedet har nå fjernet videoen, på grunn av brudd på deres vilkår.

Ble utsatt

Ved 12-tiden fredag satt han på gangen i Nedre Telemark tingrett og ventet på 21-åringen som ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ved 23-tiden tirsdag.

Elden var lovet papirene fra PST klokken 12, men dette drøyde. Rettsmøtet ble ytterligere forsinket da aktor Anne Karoline Bakken Staff i PST ble forsinket.

Ved 13-tiden startet rettsmøtet, og Bakken Staff ba straks om lukkede dører.

Tingrettsdommer Nils Henrik Johansen fikk så høre at advokat Elden ikke ønsket lukkede dører, og ved 13.15-tiden ble det forhandlet om retten skulle lukkes.

Klokken 13.45 var det klart at dørene ble lukket.

— Typisk norsk

Etterpå skal han ha en samtale med klienten før forhørsrettsmøte kunne begynne.

— Min klient har aldri vært i kontakt med politiet før. Han er født i Norge av foreldre fra Sør-Amerika, og er norsk statsborger, sier Elden.

Han beskriver hjemmet deres som "typisk norsk", og 21-åringen skal være godt integrert.

— Jeg vet ikke hvilken religion min klient eventuelt bekjenner seg til. Det han har forklart er at han er i mot at norske soldater er i Afghanistan, men at han ikke har oppfordret til trusler eller vold, sier Elden.

21-åringen skal ha vært katolikk, men skal siden ha konvertert til islam.

Sammenheng med demonstrasjon

PSTs informasjonssjef Martin Bernsen opplyste tirsdag til Aftenposten.no tirsdag at de formelt hadde startet etterforskning av videoen.

Videoen skal ha blitt postet på Facebook-siden som oppfordrer til demonstrasjon mot norsk Afghanistan-deltagelse. Demonstrasjonen finner sted fredag ettermiddag klokken 14, foran Stortinget.

Elden bekrefter at mannen kan knyttes til miljøet som står bak dagens planlagte demonstrasjon.

Oslo politidistrikt vurderte tirsdag ikke innholdet i videoen til å være så alvorlig at de kunne nekte demonstrasjonen, selv om intitativtakerne skulle vise seg å stå bak.