Norge

De tiltalte hvisket av frykt for avlytting

PSTs mikrofoner klarte ikke å fange opp alle samtalene mellom de tiltalte. Tiltalte Shawan Bujak forklarte at han og kumpanene hans hvisket når terrorplanene ble diskutert.

Terrortiltalte Shawan Bujak sammen med sine forsvarere Arvid Sjødin og Brynjar Meling i Oslo tingrett, der han fortalte om den danske tegneren Kurt Westergaard som terrormål. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX

 • Arild M. Jonassen

Bujak forklarte at hoved-tiltalte Mikael Davud hadde fått opplysninger om at de ble avlyttet, og at han derfor var redd. Det gikk også rykter i deres krets om at det er avlyttingsutstyr i alle hjem i Vesten. Derfor diskuterte de også muligheten for kjøp av en signaldetektor som kan avsløre avlytting.

I politiavhør har Bujak beskrevet hvordan de to sammen diskuterte bombeangrep mot Jyllands-Posten og den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard. Han understreket i retten at den danske tegneren var terrormålet, med henvisning til at han hadde testet Davud.

- Jeg viste til at USA har styrker i Irak, og at Norge har sendt soldater til utlandet som fortjener å bli sprengt i luften, men Davud ba meg glemme alt annet enn tegneren.

Bujak benektet i retten at de hadde detaljerte planer, selv om det ble kjøpt inn ingredienser til en bombe. Men de diskuterte å kaste en bombe inn i avisens lokaler, og å fjerndetonere en bombe i bygningen. De diskuterte også å kaste syre på tegneren, eller å skyte ham.

I ett av tiltalepunktene mot Davud står ledere i Al-Qaida som oppdragsgivere. Etter gjentatte spørsmål fra aktorene svarte Bujak at Davud kan ha blitt sendt av en islamsk gruppering i Pakistan.

 1. Les også

  PSTs dilemma

 2. Les også

  Nekter straffskyld for terrorplanlegging

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dansk minister har Muhammed-karikatur som bakgrunn på iPaden

 2. VERDEN

  Marokko-rettssaken: Utpekt hovedmann sier han angrer på drapene

 3. SPORT

  Rasmussen helt ferdig som landslagsrytter

 4. NORGE

  Tiltalte i Monikasaken: - Jeg har ikke begått dette drapet

 5. VERDEN

  Sjefen innfører shorts-forbud på jobb: – Vi er ikke på en campingplass

 6. NORGE

  Tiltalte om Monika: - Hun var som en engel