Norge

Unge rammes hardest økonomisk

Mange unge vil slite med å betale boliglånet dersom de mister jobben eller blir syk. Foto: TROND J. STRØM.

En ny undersøkelse viser at 3 av 10 under 30 år, ikke vil klare å betjene boliglånet i mer enn tre måneder dersom de blir arbeidsledig eller arbeidsufør.

  • Linda Johnsen Ørstavik

Les også:

For de aller fleste betyr arbeidsledighet og/eller uførhet et betydelig fall i inntekt og svak økonomi, og det er de unge som sliter mest med sitt lån på bolig hvis dette skjer.

Den nye undersøkelsen gjennomført av Norstat for SpareBank 1, viser også at det er få som har oversikt over hva de får fra Nav hvis de skulle bli uføre.

Unge har liten oversikt

Derfor er det viktig at spesielt de unge sikrer seg økonomisk.

— Uførhet og arbeidsledighet rammer dessverre de unge hardest økonomisk, sier Einar Kosberg, partneransvarlig i SpareBank 1 Livsforsikring i en pressemelding.

Av undersøkelsen kommer det frem at 3 av 10 under 30 år ikke klarer å betjene boliglånet i mer enn 3 måneder hvis de blir arbeidsledige eller uføre, og at mellom 60-70 prosent av arbeidstagere yngre enn 40 år ikke tror at de klarer å opprettholde levestandarden i mer enn 3 måneder.

70 prosent under 30 år oppgir også at de har liten oversikt over hva de får om de blir syk eller ufør.

Kvinner oftest arbeidsuføre

I Norge er folk i gjennomsnitt arbeidsledige i fire måneder, og tall fra SSB og Nav viser at det er 40 prosent sjanse for at en kvinne på 35 år blir arbeidsufør i løpet av hennes neste 30 år, mens det er 35 prosent sjanse for at en mann på samme alder blir arbeidsufør før han fyller 65 år.

En arbeidsledig med en lønn på 440 000 kroner vil med dagens beregninger få 274 560 kroner i dagpenger, 165 440 kroner mindre enn lønn.

Ved arbeidsuførhet vil en med samme inntekt få 235 000 kroner fra det offentlige, 205 000 kroner mindre enn lønn.

Les også

  1. Bygger stadig flere boliger

  2. Boligprisene opp i mai

  3. Verre for unge i boligmarkedet