Norge

Rafiq og Iqbal hedret med Medaljen for edel dåd etter moské-angrepet i Bærum

Muhammad Rafiq og Mohammad Iqbal, som overmannet Philip Manshaus under angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum i august i fjor, er tildelt Medaljen for edel dåd.

Muhammad Rafiq (t.v.) og Mohammad Iqbal (t.h) er tildelt Medaljen for edel dåd for sine handlinger da Al-Noor-moskeen i Bærum ble angrepet i august i fjor. Bildet ble tatt da de ble hedret av politiet og fikk blomster av Oslos politimester Beate Gangås. Foto: Oslo politidistrikt / NTB scanpix

 • NTB

Tildelingen skjedde i statsråd tirsdag, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Rafiq og Iqbal er tildelt Medaljen for edel dåd for sine handlinger da de avverget angrepet på moskeen og forhindret tap av liv da Manshaus gikk til angrep lørdag 10. august i fjor.

Muhammad Rafiq er tildelt Medaljen for edel dåd i gull, mens Mohammad Iqbal er tildelt Medaljen for edel dåd i sølv. «Rafiq utmerket seg med en ekstraordinær innsats i overmanningen av gjerningsmannen og utførte en usedvanlig fremragende redningsdåd. Iqbal innsats var avgjørende for at gjerningsmannen ble overmannet», heter det i pressemeldingen.

– Rafiq og Iqbal havnet i en forferdelig dramatisk situasjon der deres mot og snarrådighet avverget det som kunne blitt et mye verre angrep. Jeg takker dem for innsatsen, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Den offisielle overrekkelsen av medaljene vil skje over sommeren.

Medaljen for edel dåd utdeles som «belønning for utvist hederlig forhold ved redning av menneskeliv eller annen likeartet dåd som har medført fare for redningsmannens liv».

Les mer om

 1. Philip Manshaus
 2. Terror

Relevante artikler

 1. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Viktig medalje til heltene fra moskeen

 2. NORGE
  Publisert:

  65 år gamle Rafiq overmannet Manshaus. Nå forklarer han seg i retten.

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Terroristen skaper fremdeles frykt i det muslimske miljøet

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  En selvsikker nasjonalsosialist i retten

 5. NORGE
  Publisert:

  Terrorsaken i Bærum: – Hadde skuddet truffet meg, hadde jeg blitt drept

 6. NORGE
  Publisert:

  Faren og stemoren til Manshaus har bedt om koronafritak for gi forklaring ansikt til ansikt