US Marines kan forsvinne fra Norge. Det truer en bærebjelke i forsvaret.

Amerikanske soldater i US Marines kan forsvinne fra Norge. Det tvinger oss til å ta større ansvar for egen sikkerhet, advarer to norske offiserer som er tilknyttet marinekorpset.

Mars 2016. Jeff Bloisse Baez og Benjamin Read i US Marines gjør seg klare til å delta på øvelsen Cold Response. I dag er de 186.000 soldatene i styrken aktive over store deler av verden. Men den nye sjefen har gitt beskjed om at styrken skal endres fullstendig. Stridsvogner og forhåndslagre, som US Marines har en god del av i Norge, skal fases ut.

Ifølge regjeringen gir det Norge en egen sikkerhetsgaranti at 600–700 hundre soldater fra US Marines siden 2017 har oppholdt seg her. Norske soldater får trent jevnlig sammen med allierte, og det er nettopp en styrke som US Marines som skal bruke amerikanske forhåndslagre av militært materiell i Norge, i en krisesituasjon.

Flere tusen kjøretøyer, deriblant stridsvogner, står lagret i fjellhaller nær Værnes. De brukes jevnlig under NATO-øvelser i Norge. Aftenposten har tidligere dokumentert hvordan utenlandske soldater og utenlandsk militært materiell fyller hull i Norges eget forsvar.

Les hele saken med abonnement